Oud worden: 10 tips voor een lang leven

Oud worden

Forbes verzamelde een lijstje van 10 punten om je te helpen langer te leven. Meestal gaat het om een aanpassing van je levenswijze die eenvoudig uit te voeren is. Vooral erg voor de hand liggend. Zelf moet ik voorlopig nog werken aan puntjes 1, 4, 5 en 6. Ik zie jullie allemaal graag dus delen die handel!

 1. Slaap niet te lang. Uit onderzoek van de ‘Archives of General Psychiatry’ zou blijken dat mensen die langer dan 8u slapen een hoger kans hebben om te sterven. Daar staat tegenover dat minder dan 4u slaap evenzeer een risico inhoudt.
 2. Wees optimistisch. Positieve mensen lopen 50% minder kans om jong te sterven. Optimisme zorgt voor minder zorgen en stress, een lagere bloeddruk, en bijgevolg ook een gezonder lichaam.
 3. Meer seks. Idem als hierboven: seks is gezond, helpt stress reduceren en stimuleert de bloedsomloop. Mensen die regelmatig ejaculeren (lees: klaarkomen) lopen minder risico op prostaatkanker.
 4. Neem een huisdier. Een dier in huis bespaart al meteen een aantal bezoeken aan de psycholoog. De kans op een hartaanval is 12% lager. Zowel bloeddruk als stress liggen een stuk lager. Waar wacht je dus nog op?
 5. Vraag een cholesteroltest. In de Verenigde Staten zijn hartkwalen de belangrijkste doodsoorzaak. Een nieuwe test zou tot 90% van alle hartkwalen kunnen detecteren. Dat is belangrijk omdat je de meeste kwaaltjes kan voorkomen met de juiste medicatie. Een eenvoudige bloedtest bij je huisarts is alvast een goede eerste stap.
 6. Verzamel rijkdom. Laten we realistisch blijven: geld maakt niet gelukkig, maar je kan er wel de juiste medische zorgen mee betalen, verhuizen naar een minder criminele buurt, een veiliger auto kopen, etc. Daarnaast lijkt een hoger inkomen mensen eveneens te stimuleren tot gezonder gedrag. Minder geldzorgen = minder stress.
 7. Stop met roken. Niet meteen wereldschokkend nieuws. Toch zijn er nog steeds bijzonder veel rokers. Mannen riskeren 200% kans op prostaatkanker. Je levensverwachting daalt op alle vlakken. Stop dus nu!
 8. Ontspan. Een studie van de Johns Hopkins University School of Medicine toont aan dat mannen die zich vaak kwaad maken tot 300% meer kans lopen op een hartziekte. En tegen hun 55ste hebben diezelfde mannen 600% meer kans op een hartaanval. Veel stress en een hoge bloeddruk zijn gewoon niet gezond. Wees dus milder en schrijf die agressie van je af.
 9. Eet antioxidanten. Oké, nu gaan we even technische doen: antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in je lichaam. Die vrije radicalen doen je cellen sneller verouderen. Celveroudering kan op zijn beurt lijden tot Alzheimer, kanker, etc. Gebruik dus even je verstand en eet de juiste voeding zoals bonen, bosbessen en kersen.
 10. Trouw met de juiste. Lang leven is erfelijk. Het is een genetische eigenschap die je over drie generaties heen meedraagt. Wil je dat jouw kinderen lang leven? Kies dan een partner waarvan de grootouders nog leven.

Of het veel zal uitmaken weet ik niet, want volgens the Death Clock val ik dood op woensdag 24 november 2066.

(5 mei 2006) We zijn praktisch een jaar later, en Forbes is terug met een lijstje nieuwkomers. Deze keer bevat het een aanvulling van 15 tips om langer te leven. Toevoegingen aan deze lijst zijn:

 1. exercise
 2. laugh a little
 3. lose weight
 4. manage stress
 5. meditate

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *