Goud

De goudprijs bereikte vandaag een nieuw record: 1.520 dollar per ounce (31,1 gram). Ook de zilverprijs staat met net geen vijftig dollar op een zucht van het record uit 1980.1Bloomberg, Silver Futures Jump to 30-Year High: Gold Is Steady After Topping $1,300, 24 september 2010. Sinds de financiële crisis begon in 2008 is de goudprijs meer dan verdubbeld; de afgelopen tien jaar is hij maar liefst verzesvoudigd.2Wikipedia, Gold Price, 26 april 2011.

Instabiliteit…

De voortdurende onrusten in Noord-Afrika en het Midden Oosten doen vele beursbeleggers wegtrekken naar veiliger beleggingen zoals grondstoffen en edelmetalen. Daarnaast zijn er ook heel wat geruchten dat de Federal Reserve, de Amerikaanse Nationale Bank, in de komende weken opnieuw extra geld in de economie zou pompen. Zo’n beslissing kan de nu al wankele positie van de USD verder verzwakken.

In het verleden kon men zich nog beroepen op de goudstandaard de Bretton Woods akkoorden voor stabiele waarden, maar die werd in 1973 verlaten tijdens de aanhoudende oliecrisis. Sommige landen roepen thans opnieuw op tot een ‘Bretton Woods II’.3Wall Straat Journal, A 21st-Century Bretton Woods, 25 oktober 2008.

… en Stabiliteit

Het zijn vooral landen met een grote dollarreserve, zoals bijvoorbeeld China, die de waarde van de Amerikaanse munt liever niet zien dalen. De Chinezen zijn wereldwijd de grootste opkopers van Amerikaans staatspapier, en een daling van de USD zou hen heel wat geld kosten.4Reuters, China flexed its muscles using U.S. Treasuries, 17 februari 2011. Ook andere centrale banken met geldreserves in dollar zouden liever eieren voor hun geld kiezen en voor veiliger beleggingen kiezen. Edelmetalen als goud en zilver bieden immers meer zekerheid omdat hun koers quasi onmogelijk kan worden gestuurd door eender welke overheid.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.