BankencrisisHoogleraar economie Mariana Mazzucato over de kiemen van een volgende bankencrisis.

De wereldeconomie zit in een neerwaartse spiraal. We zitten eigenlijk in een bipolaire, schizofrene toestand. Het gaat economisch steeds slechter, maar omdat de overheid telkens bijsprint en een echte crisis weet te voorkomen, lijkt het alsof we alles onder controle hebben. De fundamentele problemen worden echter nooit aangepakt.

Verder blijven bedrijven én banken zwaar in gebreke inzake geduldige financiering die niet uit is op onmiddellijke winst. Groei wordt alleen door consumptie aangewakkerd. Er moet veel gerichter geïnvesteerd worden in de reële economie. Door de banken, maar ook door de overheid.

Particuliere consumptie aanwakkeren is echter geen evidentie. België heeft de hoogste inflatie van de hele Eurozone. Ook spaargeld is niet langer veilig, als je kijkt naar het (nakende) faillissement van Optima Bank. Wolfgang Munchau van Financial Times:

Er is de vrees voor een negatieve rente. In België kunnen de banken die niet doorberekenen aan hun klanten, maar als dat wel gebeurt, wordt gevreesd voor een bank run.

Geschreven door Berber Verpoest als Zit er een nieuwe bankencrisis aan te komen? in MO* Magazine (Zomer 2016, p. 9).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *