De Verenigde Staten dreigen nu ook compenserende importheffingen op te leggen aan alle landen die de waarde van hun munt manipuleren om meer te kunnen exporteren. Blijft het bij boze tweets en een wets­wijziging of verandert de handelsoorlog in een muntoorlog?

Muntoorlog

Het principe van de compenserende heffingen is eenvoudig. Is de euro 20 procent goedkoper geworden ten opzichte van de dollar? Geen probleem, dan kunnen we onmiddellijk een minimum importtarief van 20 procent op Europese goederen leggen. Een ingreep die wereldwijd de wenkbrauwen doet fronsen en de bezorgdheid over het heroplaaien van een wereldwijde muntoorlog doet toenemen. [..]

In zo’n muntoorlog zit er voor de meeste landen niets anders op dan mee te gaan in de tactiek van de devaluatie, waardoor er een ‘race to the bottom’ ontstaat. Resultaat? Steeds meer centrale banken laten de geldpersen op volle toeren draaien in een poging om hun munt in waarde te laten dalen en de export goedkoper te maken. Zo schuiven ze het economische probleem door naar een ander.

De gevolgen daarvan zijn voorspelbaar: de wereldwijde vraag zal niet meer groeien, maar simpelweg verschuiven van land tot land. Tot er een land is dat in zo’n valutaoorlog niet ver genoeg kan gaan. Met alle gevolgen van dien voor het monetaire systeem.

Bron: Nico Tanghe, Als de munt een wapen wordt, in: De Standaard, 20-21 juli 2019, pp. E4-5. Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.