Het gerenomeerde ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) dreigt ermee de rating van de Verenigde Staten te verlagen. S&P laat zowel de lange- als kortetermijnrating van het land ongemoeid, maar het bureau wijzigde gisteren wel de ‘oulook’ van stabiel naar negatief. Het agentschap sluit dus niet uit dat de economie in de toekomst nog zal verslechteren.
Aanleiding voor het negatieve perspectief is het feit dat de VS met een enorm overheidstekort kampen. Bovendien bemoeilijkt de politieke patstelling in het land, waarbij Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar staan, het wegwerken van het begrotingstekort.
Een ratingverlaging zou betekenen dat Washington meer rentemoet betalen wanneer het geld leent op de internationale markten.
Ratingverlaging van AAA naar AA+
(7 augustus) Zoals reeds voorspeld in April is Standard & Poor’s nu voor het eerst overgegaan tot een ratingverlaging. Als reden geeft S&P het politieke risico dat er onvoldoende maatregels worden genomen om het overheidstekort aan te pakken.
Sinds de opstart van het ratingagentschap in 1941 stonden de Verenigde Staten genoteerd met een AAA rating. Die werd nu met één niveau verlaagd tot AA+. Ook andere grote kredietagentschappen lieten weten hetzelfde te overwegen. Moody’s liet al verstaan dat het “zeker nog mogelijk is dat ook wij overgaan tot een verlaging van de rating van de Verenigde Staten.”
Reacties
Internationale reacties bleven alvast niet uit:
- China verwijt de VS al jaren boven haar stand te leven. Voor hen was het slechts een kwestie van tijd vooraleer deze “verschrikkelijke waarheid” werd bevestigd. Peking heeft een groot aandeel in de Amerikaanse economie, want het zit op meer dan een triljoen dollar Amerikaans staatspapier. Overigens was het Chinese ratingagentshap Dagong vorige week al overgaan tot een verlaging van de VS’ kredietwaardigheid.
- Europa is er allerminst gerust in. Betrokken ministers van financiën riepen een dit weekend nog een teleconferentie samen. Onrust op de financiële markten is een extra gevaar, bovenop de zware schuldencrisis in de eurozone.
- De beurzen reageerden alvast negatief. De Saoedische beurs, die zaterdag open was, sloot af met een verlies van 5,5 procent. Dit beloofd alvast weinig goeds voor morgen, maandag.