Facebook laptopSociale media nemen steeds vaker de rol van vacaturesites over. Zo’n 22% van de werkzoekenden gebruiken enkel nog Facebook, Twitter en LinkedIn in de zoektocht naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.1Blauw, Werkgever kan sociale media maar beter serieus nemen, 18 april 2011.

Opvallend is de rol die sociale media tegenwoordig spelen bij het vinden van een baan. Van de ondervraagden zegt 22 procent dat zij alleen nog maar sociale media zouden gebruiken om vacatures te zoeken in plaats van traditionele vacaturesites. Vooral veel laagopgeleiden gebruiken bij het zoeken van een baan alleen nog sociale media (31 procent).

Sociale media worden ook gebruikt om informatie te zoeken over een toekomstige werkgever. Werkzoekenden doen dit als voorbereiding op een sollicitatie (40 procent). Daarbij is het wel opvallend dat 59 procent van de werknemers de informatie wantrouwen die op sociale media over werkgevers te vinden is. “Mogelijk zijn zij zich bewust van het subjectieve karakter van sociale media of de commerciële aard van corporate profielen”, denken de onderzoekers.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.