16 mei 2021

Aardling

Mijn Mondiale Mening

Op Facebook een job zoeken

Facebook laptop

Facebook laptopSociale media nemen steeds vaker de rol van vacaturesites over. Zo’n 22% van de werkzoekenden gebruiken enkel nog Facebook, Twitter en LinkedIn in de zoektocht naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.1

Opvallend is de rol die sociale media tegenwoordig spelen bij het vinden van een baan. Van de ondervraagden zegt 22 procent dat zij alleen nog maar sociale media zouden gebruiken om vacatures te zoeken in plaats van traditionele vacaturesites. Vooral veel laagopgeleiden gebruiken bij het zoeken van een baan alleen nog sociale media (31 procent).

Sociale media worden ook gebruikt om informatie te zoeken over een toekomstige werkgever. Werkzoekenden doen dit als voorbereiding op een sollicitatie (40 procent). Daarbij is het wel opvallend dat 59 procent van de werknemers de informatie wantrouwen die op sociale media over werkgevers te vinden is. “Mogelijk zijn zij zich bewust van het subjectieve karakter van sociale media of de commerciële aard van corporate profielen”, denken de onderzoekers.

  1. Blauw, Werkgever kan sociale media maar beter serieus nemen, 18 april 2011. []