Altijd al vragen gesteld bij de gigantische financiële slagkracht van Bill en Hillary Clinton. Conservatief auteur Peter Schweizer schreef er een boek over, Clinton Cash (2015), en verfilmde die tot documentaire die nu te zien is op het filmfestival van Cannes.

Clinton Cash boekenkaftWie geeft geld aan de Clintons of hun organisatie Clinton Global Initiative (CGI)? Krijgt die persoon daarvoor iets in ruil? En wanneer gebeurt dat precies?

[…] een document uit 2008, het jaar waarop Hillary Clinton aangesteld werd als minister van Buitenlandse Zaken. “President Obama verplichtte haar toen een lijst op te stellen van haar financiële donors”, vertelt Schweizer. ‘De eerste keer dat ik die lijst zag, viel me op dat er naast de voorspelbare banken en nutsbedrijven ook veel mijnbedrijven op stonden.

Wat hij ontdekte, was allesbehalve fraai. ‘Clinton Cash’ reist van Rwanda en Nigeria naar India en Rusland en beschrijft een steeds terugkerend fenomeen. Staats- of bedrijfsleiders die CGI steunden, konden rekenen op een gunstige behandeling door de Amerikaanse overheid. Hillary Clinton had doorgaans een beslissende stem. Dat de zakenpartners in kwestie soms een bedenkelijke reputatie hadden op het vlak van mensenrechten of milieubescherming maakte niets uit.

Geschreven door Ruben Nollet als Het dubieuze geld van de Clintons in De Tijd (18 mei 2016, p. 13). Bekijk je de donaties voor Clinton’s huidige campagne als presidentskandidate in 2016, dan valt meteen op hoeveel financiële zwaargewichten daarbij horen. Ronkende namen als:

  • Soros Fund Management
  • Euclidean Capital (hedge fund)
  • Paloma Partners (investment)
  • Pritzker Group (private capital)
  • Citigroup Inc (finance)
  • Goldman Sachs (finance)
  • JPMorgan Chase & Co (finance)
  • Morgan Stanley (finance)
  • Paul, Weiss et al (finance)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *