Pieter De Crem

Nathalie Lubbe Bakker woont en werkt in New York. In het café waar ze aan de kost komt kwam vorige week minister van defensie Pieter De Crem over de vloer. Nathalie beschreef het bezoek op haar weblog.

New York, New York

Enkele quotes uit het blogbericht Belgische defensie in New York City van Nathalie.

Ik geloofde mijn ogen niet maar eerste minister van Defensie Pieter De Crem komt daar echt stiepelzat binnen gestrompeld.

Blakend over Adamo, De Strangers en andere Vlaamse folklore liep hij te lallen tegen zijn Amerikaanse delegatie dat dit hetgene was waar België all about was: Vlaamse folklore en bier…

Tijdens een gesprekje met zijn raadgever vroeg ik wat ze precies hebben gedaan in New York.

Diplomatieke raadgever Vincent Mertens de Wilmars: “We hadden wat vergaderingen, [maar die zijn] geannuleerd want de rest van de Verenigde Naties zat in Genève.”

Nathalie: “Wisten jullie dat dan niet op voorhand?”

Raadgever: “Jawel hoor, maar weet je: het is momenteel zo stil in Brussel, niks gebeurd er, dus konden we evengoed naar New York gaan.”

Terwijl onze minister van Landsverdediging ergens zijn roes lag uit te slapen werd Nathalie op staande voet ontslagen. Horen, zien en vooral zwijgen — tenzij u een zatte minister bent en op kosten van de belastingbetaler een snoepreisje maakt met uw maten.

Bloggers zijn gevaarlijk
Pieter De Crem: “Bloggers zijn gevaarlijk!”

Politieke impact?

(28 november) In het Parlement volgde ondertussen al een interpellatie omtrent dit verhaal. Het was nota bene de voormalige minister van Landsverdediging en niet oncontroversiële André Flahaut die minister De Crem op het rooster legde. Of het kabinet van De Crem iets te maken had met het ontslag van Nathalie, dat was de vraag. Tijdens zijn ondervraging bekende de minister dat er weldegelijk contact is geweest tussen zijn kabinet en de eigenaar van het B.Café. Een clip en uitvoerige analyse bij Luc.

Dat ‘Crembo’ en zijn kornuiten uit het ‘Cremlin’ mogelijkerwijs een snoepreisje naar NY maakten lijkt men helemaal uit het oog te verliezen. En dát is nu net het meest relevante, gezien de gelijkaardige actuele toestanden bij de voormalige VRT-top.

Ondertussen stelt De Crem zijn geplande reis naar Chili en Argentinië uit. Hij zou daar een ceremonie bijwonenen als ‘genodigde’. Enkele plaatselijke ‘politieke ontmoetingen’ gaan echter niet door, en dus blijft Crembo liever thuis om alzo gelijkaardige periekelen te voorkomen.

Webloggen is gevaarlijk

Uit een artikel van DSO plukte ik het volgende:

De Crem bestempelde de hele saga als een non-event, maar vindt wel dat bloggen steeds meer een gevaarlijk fenomeen wordt. ‘Iedereen kan naar goeddunken en zonder verantwoordelijkheid dingen schrijven en het is bijna onmogelijk om zich daar tegen te verdedigen. Iedereen hier is een potentieel slachtoffer. We moeten ons daar over bezinnen’.

P.D.C. roept dus iedereen op om zich te bezinnen over “het gevaarlijk fenomeen van webloggen”. Wat dan met de vrijheid van meningsuiting? Dat principe staat toch al een goede 180 jaar in onze Belgische Grondwet.1“De vrijheid van eredienst, de vrije openbare uitoefening ervan, alsmede de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, zijn gewaarborgd, behoudens bestraffing van de misdrijven die ter gelegenheid van het gebruikmaken van die vrijheden worden gepleegd.” Belgische Grondwet, Titel II. De Belgen en hun rechten, Art. 19.

(29 november) Crembo’s uitspraken doen heel wat stof opwaaien. Er werd zelfs al een feestboek-groep I’m a dangerous blogger opgezet door Nancy Verbrugghe. En Maarten Schenk speelt nog korter op de bal met zijn Boodschap van Al Blogger, een nieuwe terroristische dreigvideo.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

  1. Niet zo’n slimme zet van De Crem om meteen de hele blogosfeer tegen zich in het harnas te jagen. Het is allemaal wat opgeblazen. Maar misschien schuilt er ergens, heel diep, wel een grond van waarheid in wat hij zegt. Iedereen kan inderdaad posten wat hij wil (inderdaad vrije meningsuiting), maar misschien moeten we wat vaker nadenken over de gevolgen voor we iets publiek plaatsen… ’t Is maar een bedenking. :-)

    1. Stijndc: Ik kan je hierin geen ongelijk geven. Ik zie mezelf nog niet zo’n filmpje maken als Maarten deed. De voorbije dagen vroeg ik me wel vaker af of het wel zo’n goed idee was dit bericht online te zetten, gezien het grote aantal bezoekers dat afkomt op diens naam en functie, respectievelijk op de 5de en 3de plaats in Google. PDC ging hoogstwaarschijnlijk in de fout met dit snoepreisje, maar een pv voor laster is het me niet waard. Het is en blijft een onderwerp om eens grondig over na te denken.

  2. Ik maak me geen zorgen over het filmpje: het is puur satire, het staat ook aangegeven dat het satire is, en er zit geen enkele lasterlijke aantijging tegen De Crem in. Ook niet in de rest van mijn blog.

    Strikt genomen verwijt ik hem maar drie dingen:
    Liegen over het telefoontje aan de baas van Lubbe Bakker, vaag blijven over zijn exacte agenda in New York in het parlement en minachting tonen voor vrije meningsuiting. Die laatste twee zaken zijn zelfs niet verboden (het eerste misschien ook niet), maar het zijn trekjes die ik liefst niet zie in politici en ik heb het volste recht dat luid te roepen.

    Dat De Crem zat was, dronk op gemeenschapskosten en geen echte reden had om in New York te zijn is voor mij niet bewezen, en ik zal het dus ook niet als feiten op mijn blog verkopen tot iemand het tot op de bodem heeft uitgespit.

  3. Ook hier in Portugal kan ik nog maar eens uitleggen aan mijn vrienden tot welke ongelooflijke flaters onze politici, die uit hoofde van hun functie toch verondersteld worden intelligente mensen te zijn, in staat zijn. Zelf schreef ik er ook een bericht over: Belgian Minister of Defense under attack by bloggers.

  4. Geachte heer de Minister De Crem,

    Hierbij enkele suggesties die holle ruimten kunnen opsporen in de ondergrond en daarbij ook munitiedepos, ingebunkerde eenheden enz… België heeft de know-how en kan deze high-tech systemen inzetten in Afghanistan en zou een speciale bijdrage leveren aan de Navo.

    * De Georadar (Impuls-Radar)
    * Impact-Echo-systeem
    * X-ray detectie
    * Ultrasone apparaten

    Doel: informatie inwinnen over holle ruimten, wapenopsagplaatsen, ondergrondse militaire activiteiten en eenheden enz… Men kan deze burgerlijke know-how ook inzetten voor militaire doeleinden, ze verder ontwikkelen en verkopen aan de VS.

    Beste groeten,
    Bruno Pinkhof

    1. Geachte heer Pinkhof,

      Het departement kijkt met argusogen uit naar iedere mogelijke verbetering die de bescherming van de Belgische troepen in Afghanistan en daarbuiten van een betere defense kan voorzien. Daarom lijkt een demonstratie van uw technologie ongetwijfeld interessant. Is er een mogelijkheid tot proefdemonstratie van uw technologieën?

      Hartelijke groeten,
      S. Vogels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *