2016 was een boeiend en verrassend jaar. Maar wat artikels betreft was het geen bijster druk jaar. Net als enkele jaren geleden in 2011 maak ik een korte samenvatting op basis van enkele statistieken.

Geschreven

Het voorbije jaar verschenen hier relatief weinig nieuwe artikels: slechts 28, maar nog steeds +75% vergeleken met het jaar voordien. Eigenlijk waren dat veel minder artikels dan ik zelf had verwacht. Drukte is een te makkelijk excuus. (Daar tegenover staan dan weer een aardig aantal drafts die ik beter eens zou wissen.) Op zich is die dalende activiteit niet ongewoon. Toen ik dit blog begon had je weinig andere plekken om links te delen. De opkomst van social media vanaf 2006 bracht daar verandering in. Tegenwoordig deel ik om de paar dagen wel een link via Facebook of Twitter.

Gelezen

  • Ondanks het lage aantal nieuwe artikels had dit weinig effect op het aantal blog lezers dat hier passeerde. Dankzij meer dan tien jaar aan materiaal blijven mensen hier terecht komen via Google. Wat social media referrals betreft doet Twitter het nog steeds beter dan Facebook. Hoe zou dat komen?
  • Mobiele toestellen zijn niet meer weg te denken: 30% mobile, 10% tablet en 60% desktop. Mijn investering in responsive design (2014) en performance (2015) hadden duidelijk effect.
  • De meest gelezen artikels zijn nog steeds: m’n ervaring met oplichters op Immoweb, een overzicht van alle postcodes in België, en die keer toen we gingen paintballen met het werk. Evergreen content en zo.
Aardling bezoekers in 2016
Aardling bezoekers in 2016 volgens Google Analytics

Geluisterd

Volgens mijn Last.fm scrobbles (die helaas niet altijd correct registreerde) blijf ik veel luisteren naar de Belfastse brompot Van Morrison. Vooral op zaterdag en vrijdag, tussen 15u en 22u. Maandag is dan weer de minst muzikale dag, waarschijnlijk omdat ik dan de podcasts het afgelopen weekend beluister.

Muziek in 2016
Beluisterde muziek in 2016 volgens Last.fm

Gedaan

Vlak voor onze vakantie in Wenen installeerde ik de task tracking app Todoist. Sindsdien heb ik een beter inzicht in wanneer ik wat precies doe. Volgens het jaaroverzicht van Todoist heb ik 1968 tasks afgewerkt van Mei tot December. Gemiddeld komt dat neer op 8 per dag. Het productiefst ben ik tijdens de week, van maandag tot vrijdag, met donderdag als topdag. Hoewel ik me voormiddag beter kan concentreren (10-12u), krijg ik vooral ’s avonds het meeste gedaan (18-20u). Dat klopt wel want het gaat hier goed vooruit!

Todo's in 2016
Afgewerkte todo’s in 2016 volgens Todoist

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *