Vrijdag doen we aan teambuilding met het werk. Pas de voorbije dagen werd duidelijk wat we zouden doen: paintball.

Altijd al eens paintball willen doen, maar het is er nog niet van gekomen. De laser shooting met de studentevereniging komt nog het dichtst in de buurt, maar dat indoor lasergamen is al jaren geleden.

Het leek me dan ook handig om eens enkele paintball tips te verzamelen. Ik kwam alvast een aantal interessante regels tegen, dus waarom niet meteen delen met de rest van de wereld.

Zet nooit je masker af

Nooit. Zelfs niet als je scherm aandampt. Dit is niet voor niets regel nummer 1. Zo’n kleine balletje vanop de verkeerde afstand op het verkeerde moment en je bent bijna zeker een oog kwijt. En als het er al naast gaat, dan is een lading verf slikken een weinig beneidbaar alternatief. Daar komt natuurlijk ook bij dat jouw medespelers nooit opzettelijk op je hoofd mogen mikken.

Draag losse paintball kleding en laagjes

Het belangrijkste paintball kleding advies: losse kledij maakt veel gemakkelijk om vlot te bewegen. Enkele extra lagen kleren onderaan kan helpen om minder hard een impact te voelen. Door de extra veerkracht is er ook minder kans dat de paintball barst, zodat je geen last hebt van painball en langer kan spelen. Kies comfortabele kledij die weinig geluid maakt als je ermee loopt of sluipt. Hoge schoenen beschermen je enkels.

Verken het terrein

Vooraleer je game begint is het altijd interessant om het veld eens te verkennen. Kennis van het terrein en de aanwezige obstakels kan je helpen om sneller een strategie uit te werken. Vanuit een boom of hoger terrein heb je een beter overzicht, en kom zie misschien nieuwe mogelijkheden.

Heb een plan

Paintball Tips voor Beginners

Impulsief rondrennen en in het wilde weg schieten is uiteraard leuk voor even, maar zonder paintball tactiek zal je al snel uitvallen. Maak binnen je team duidelijk plannen: verdeel rollen, plan een strategie, spreek codewoorden af, heb een positie om op terug te vallen, enz. Als iedere paintball player weet wat te doen bij iedere situatie heeft je team meer kans op overleven, en op de overwinning. Ook in een kleiner team kan je afspreken: zoek een buddy en beweeg om de beurt over het terrein terwijl je buddy vuurdekking geeft.

Twee keer kijken

Drie keer, zoals in het verkeer, duurt te lang; één keer is dan weer te kort. De eerste keer dat je vanachter je beschermde positie kijkt moet je snel de situatie inschatten en zo nodig je doelwit localiseren. De tweede keer dat je kijkt doe je dat met je airsoft geweer in de aanslag en moet je mikken om te schieten. Je weet waar de target is en bespaart dus enkele cruciale seconden tijd.

Mik niet te ver

Het lijkt wellicht stoer om vanop een verre afstand iemand aan te schieten, maar de kans dat dit lukt is vrij klein. Zo’n paintball vliegt nogal makkelijk uit de richting, en over een grotere afstand is de kans dat je paintball nog uiteen spat steeds kleiner. Er staat geen paintball shop op het terrein dus je verkwist kostbare kogels die later nog nodig zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je van heel dichtbij moet gaan schieten. Dit kan erg pijnlijk zijn. Bovendien kan scheidsrechter je van het veld halen wanneer je opzettelijk vanaf te dicht schiet.

Mik op harde delen

We willen dat de verfbal breekt en je een kill krijgt. Mik daarom op de harde delen van je tegenstander: geweer, schoenen, masker, gewrichten (knie, elleboog). Dat is efficiënter.

Paintball geweer of gun

Blijven bewegen

Wees onvoorspelbaar tijdens paintball games. Schiet vanuit een positie, en verplaats je meteen naar een andere. Je tegenstander kan nooit weten waar je de volgende keer opduikt. Tijdens je verplaatsingen regelmatig stoppen en observeren om de situatie in te schatten.

Wissel van tactiek

Als je enkele keren speelt zal opvallen dat sommige mensen altijd defensief of agressief paintball spelen. Daar is niets mis mee. Sommige spelers hun paintball tactics zijn nu eenmaal agressiever dan anderen. Maar altijd dezelfde stijl gebruiken wordt voorspelbaar, en op die manier heeft je tegenstander een voordeel. Blijf je tijdens het spel wisselen van tactiek, dan ben je onvoorspelbaar en kan je de tegenstander vaker uitschakelen.

Sportief blijven

Iedereen moet tegen zijn verlies kunnen. Wordt je geraakt en het balletje barst, probeer dat dan niet af te vegen. Wees sportief en verlaat het veld. Het duurt slechts 20 minuten tot het volgende spel begint.

Zo, dat waren mijn tien paintball tips. Of ik ze zelf allemaal ga kunnen toepassen valt nog af te wachten. Later meer.


Update: zaterdag, 9 mei 2009.

Gisteren was geweldig! Ik heb echt een echte superdag achter de rug bij paintball Stabroek in het Stafort: outdoor paintball spelen in het fort van Stabroek. Uiteindelijk waren we met zo’n 45 spelers, verdeeld in twee teams. Ons team met de groene gezichtsmaskers nam het op tegen de zwarte maskers — uiteraard won het groene team. Playing paintball is echt mijn ding.

Ik heb vaak aan m’n eigen tips gedacht en aan mogelijkheden om die toe te passen. Toch moet ik het een en ander van bovenstaande theorie nuanceren. Want wat mooi lijkt in theorie is in praktijk niet altijd haalbaar.

 • Conditie hebben, zeker op een groot woodsball terrein als het onze, is geen overbodige luxe. Van veel lopen en hijgen zal je vizier al snel aandampen. En dan ben je praktisch nutteloos als aanvaller/verdediger.
 • Je zit verdomd snel zonder paintballetjes. Voor ik het wist zat ik door m’n eerste lading. Bijvullen tijdens iedere pauze is dus aangeraden. Twee keer kwam ik zonder munitie te zitten. Wat doe je dan? Gewoon blijven doorspelen, veel lawaai maken, en hopen dat de tegenstander erin trapt.
 • Wordt je geraakt aan je geweer? Blijf dan gewoon doorspelen. Je hebt misschien overal verf zitten, maar het balletje heeft je niet geraakt. Vertrouw er maar op dat je zo’n rake bal heus wel zult voelen.
 • Chaos werkt. Plannen maken helpt niks wanneer er na overleg geen uitvoering is. Toch is het verbazend om te zien hoe ver je komt als iedereen er maar op lost rent.
 • Geluk hebben met het geweer dat je krijgt (als je er zelf geen hebt). Dat van mij schoot zo goed als perfect, zelfs vanop lange afstand; anderen hadden minder geluk. Minstens tien kills maakte ik vanop meer dan twintig meter: een goede positie zoeken, aanleggen en *pats* raak. Die headshots zijn de max!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Mja, en als het indoor paintball is (Eeklo): maken dat je kleren draagt die achteraf weg mogen worden gegooid. Het ganse spelveld wordt namelijk niet bepaald geschoond na elke spelbeurt. Als je een duik neemt, dan doe je dat vrij letterlijk in een flinke plas verschaalde verf en opengebarsten capsules.

  Eén keer gedaan: nooit meer!

  1. Dat indoor paintball een smerige bedoening is kan ik best geloven. Wil je je kleren nog houden, dan is woodsball een beter alternatief. Op ons terrein lagen er ook nog veel hele capsules. Maar die zullen wel genoeg gauw vergaan, of tussen de struiken rollen. In ieder geval weinig om je zorgen over te maken.

  2. @ Matthias…
   Ook al paar keer naar paintball Eeklo gaan spelen…Wij kregen wel een pak om kledij te beschermen?! Ik ga zeker terug!

  1. I know, I know. ;) Maar iedereen had een masker op dus op zich kon het niet echt kwaad. Achteraf voelde ik me wel serieus schuldig voor al die mensen met smurrie in hun haar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *