Mexicaanse griep, de nieuwe varkensgriepvariant H1N1, heeft ook in Europa zijn de eerste gevallen zijn van besmetting. Wereldwijd zijn dat dus vijf landen: Mexico, Verenigde Staten, Canada, Spanje en Schotland. Dat is nog lang geen pandemie.

Update: deze griep officieel een pandemie sinds juni 2009.

Wat is Mexicaanse griep?

De zogenaamde “varkensgriep” is eigenlijk een door kruising ontstane variant. De nieuwe influenza A H1N1 soort bevat onderdelen van de varkensgriep (2/4), vogelgriep (1/4) en menselijke griep (1/4).

Besmetting

Voor zover men tot nu toe weet kan het virus overgaan van mens op mens. Bij de Aziatische vogelgriep H5N1 van enkele jaren geleden gebeurde de overdraging enkel na een direct contact met besmette vogels.

Besmetting met de varkensgriep gebeurt zoals bij gewone griep: door te niezen of hoesten, via lichaamscontact, of door het aanraken van een besmette oppervlakte. Maar hoe groot elk van deze risico’s is, dat is nog niet duidelijk.

Bij ons is het eten van varkensvlees niet meteen een gevaar voor de gezondheid. Wie zijn vlees goed bakt of kookt kan er zeker van zijn dat het vlees zuiver is. Een temperatuur van 70°c zou namelijk al voldoende zijn om het virus te doden.

Symptomen van Mexicaanse griep

“Heb ik de Mexicaanse griep?” is een vraag die veel mensen zich stellen. Net als bij de overdracht zijn ook de symptomen van de Mexicaanse griep hetzelfde als bij doornsee griep: hoofdpijn, keelpijn, lopende neus, hoesten, hoge koorts, misselijkheid, spierpijn, diarree, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, braken.

Symptomen van Mexicaanse griep
Symptomen van Mexicaanse griep

Verschillen

Een verschil tussen mexicaanse griep en gewone griep (seizoensgriep) dat wél erg opvallend is, is de leeftijd van de getroffen populatie. Zijn bij gewone seizoensgriep doorgaans vooral ouderen en kinderen het slachtoffer, dan treft de ziekte nu ook vitale jonge mensen. De incubatietijd bedraagt in de meeste gevallen twee à zeven dagen.

Gevaar?

In ons land maakt seizoensgriep ieder jaar zo’n 1.500 slachtoffers. Momenteel is het nog niet duidelijk of dit nieuwe virus gevaarlijker is dan gewone griep. Het is ook nog niet duidelijk of de bestaande griepvaccins dezelfde bescherming kunnen bieden tegen varkengriep.

Wat men wel weet is dat enkele medicijnen die doorgaans goed werken tegen griep — tamiflu en relenza — ook goed lijken te werken tegen het nieuwe virus.

Risicogroepen

Wie tot een van de risicogroepen behoort kan zich alvast laten vaccineren tegen de Mexicaanse varkensgriep.

 • Mensen die kinderen hebben van jonger dan zes maanden.
 • Vrouwen die minstens drie maanden zwanger zijn.
 • Mensen die een medisch risico lopen.
 • Personeel in het onderwijs en de kinderopvang.
 • Personeel in de gezondheidszorg.
 • Huisartsen.

Preventie

De besmetting met griep gebeurt hoofdzakelijk door met virus besmet slijm. Hoestende of niezende patiënten verspreiden deze druppeltjes in de lucht, en met besmette aanrakingen zoals via deurknoppen.

 • Regelmatig handen wassen.
 • Neus snuiten met papieren zakdoekjes.
 • Regelmatig je huis ventileren.

Behandeling

Het Mexicaanse griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakt is te behandelen met een antiviraal middel zoals Oseltamivir (Tamiflu) en Zanamivir (Relenza).

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

60 reacties op “Mexicaanse Griep: Symptomen, Besmetting, Risicogroepen”

 1. Ik kwam net al een hele website tegen over de mexicaanse griep / varkensgriep.

  Welk woord is het overigens nou?

  Deze website heeft deze informatie echter nog niet, dus loop achter.. (mexicaansegroep.eu)

   1. Hoi Stijn,

    Dat is echt een mooi kaart! dankjewel. Ik had net de link verkeerd geschreven het moet zijn mexicaansegriep.eu (ik hoop dat hij dit keer wel goed is)

    Die kaart staat er nog niet. Staan overigens ook andere ziektes tussen dus ook een beetje verwarrend!

 2. mijn zoontje is vandaag ineens ziek geworden. hij was al een paar dagen moe, eet slecht en heeft nu koorts 40 gr en een loopneus….Wij hebben voor zover wij weten geen contact gehad met reizigers vanuit mexico…Moeilijk om je zelf niet gek te maken. Kinderen hebben natuurlijk snel zoiets dergelijks onder de leden. Wanneer moet je nu wel denken dat het iets met de varkensgriep te maken heeft. Wat maakt het verschil?

  1. Hoi Wanda,

   Ik zou ten alle tijden even langs de huisarts gaan want de symptomen komen als net bij deze variant overeen met een normale griepvariant. Ik heb zelf ook een zoon en je kan het beter laten uitsluiten dan dat je veronderstelt dat het niets bijzonders is. En zoals je al zei: kinderen hebben snel iets onder de leden. Dit zorgt voor de opbouw van hun imuunsysteem. Neem altijd het zekere voor het onzekere…

   En maak je niet te druk… Het blijven kinderen en die kunnen een hoop hebben en zijn zeer verkrachtig!

   Groet

  2. Deze symptonen willen nu niet altijd gelijk wijzen naar 1 van de genoemde griepepidemies. Het kan natuurlijk ook een gewone griep zijn, en hij hoeft er niet perse met iemand vanuit Mexico in contact te zijn gekomen. Hij kan het natuurlijk ook op school hebben opgelopen, via klasgenootjes. Ik zou op school gaan informeren of er zich misschien nog meer van die symptonen voordoen bij kinderen, alvorens zich verdere zorgen te gaan maken. En even contact opnemen met de huisarts kan nooit kwaad. Per slot van rekening gaat het wel om een mensenleven.

   En niet te vergeten. Men wil ook niet zeggen dat alles wat er op de markt zoal als etenswaar te koop is, dat het ondanks dat het goedgekeurd is ook altijd gezond is. Ik bijvoorbeeld gaf mijn kinderen altijd liever verse groenten en aardappels dan bijvoorbeeld het kant en klare voedsel. Probeert u zoveel mogelijk eten zelf te bereiden. Daar voorkom je ook een hoop ziektes mee. En zorg ook dat uw kind in ieder geval 1 fruitstuk minimaal per dag eet. En wanneer u vlees voorbereid, zorg dan ook dat u als eerste het vlees meteen aan beide kanten goed dichtschroeid. Dus wanneer men het vlees bakt: eerst beide kanten dichtschroeien op hoog vuur zodat u de bacteriën dood. Daarna maakt niet uit. Dit geef ik als tip, omdat gezonde voeding ook een hoop ziektes tegengaat. Met vriendelijke groeten, balkanlana

 3. Voorkomen is beter dan genezen. Zijn er vactinatie prikken tegen die mexicaansegriep? Ik werk bij het OV bedrijf en daar kom je in aanraking met verschillende mensen; toeristen vooral. Zou het OV nu geen maatregeling moeten nemen om het personeel te kunnen beschermen?

  Ik ben enkele jaren gestopt om varkens vlees te eten. Trouwens: er zijn bepaalde diersoorten geschreven in de bijbel dat wij niet mogen eten en je ziet wat het teweeg brengt. Laten wij waakzaam zijn en weten wat wij eten.

  Groeten van,

  Talita

  God bless

  1. Wat een onzin om over het eten van varkensvlees en de Bijbel te beginnen. Hier kan ik boos over worden. Nooit van de gekke koeienziekte gehoord zeker?

   1. “Ik vind het eerlijk gezegd ook grote onzin met dat er in de Bijbel staat dat we ook bepaalde vleessoorten niet mogen eten.” Dan heeft u de bijbel niet goed gelezen, want in alle geschriften die ik met elkaar vergeleken heb staat in dat we zelf mogen weten wat voor vlees wij eten. Per slot van rekening zitten er in vlees ook vitamines die een mens nodig heeft. Ik vind het dus ook echt onzin en verzoek u om de bijbel nog maar eens een keer goed door te lezen alvorens zo een antwoord te geven. Groeten, balkanlana.

    Sorry, vergeten erbij te zeggen dit geld vooral voor kinderen in de groei heel erg. Weet wat u eet en de drie RRR’s (dus regegelmaat, reinheid en rust) ook heel veel impact heeft op uw gezondheid. En als de R in de maand is uw kind wat extra vitamines geeft tegen een betere weerstand.

 4. Voel me al enkele dagen vermoeid en misselijk, heb ontzettende spierpijn, en heb 38 0 koorts, zou het de mexicaanse griep kunnen zijn, en wat kan ik het beste doen ?

  1. Ik zou ook meteen naar de huisarts gaan wanneer u twijfelt. Zeker. Je kunt er maar nooit te vroeg bij zijn. Ik wil u niet bang maken, maar ik heb er veel over gehoord en gelezen, en uw symptonen wijzen er eerlijk gezegd wel op. Dus ik zou niet aarzelen en de dokter waarschuwen.

 5. Hallo,

  Ik ben gisteren terug gekomen van vakantie. Sinds laaste 3 dagen ben ik steeds heel erg vermoeid, hoest heel erg, heb koorts en heb verschrikkelijke spierpijn en hoofdpijn. Ook ben ik steeds verschrikkelijk duizelig! Ik ben niet in aanraking gekomen met mensen uit Mexico of Amerikanen, maar ben wel in een ruimte geweest waar veel mensen dicht op elkaar waren! Zou het misschien kunnen dat ik daar die mexicaanse griep heb opgelopen? En wat is de incubatietijd van deze griep? En wat moet ik doen als ik het heb? Wordt ik opgenomen, of kan ik gewoon thuis blijven met deze griep? Moet ik mensen in mijn omgeving waarschuwen als ik deze griep zou hebben?

  Vriendelijke groet,

  Kirsty Van Hilten

  1. Uw huisdokter is hoogstwaarschijnlijk véél beter op de hoogte van de situatie. Sla niet in paniek, maar ga gewoon even langs. Hij/zij zal je testen, en dan heb je meteen ook zekerheid. Succes ermee.

 6. Hallo,
  Ik ben anderhalve week geleden teruggekomen uit spanje, maar nu begin ik enorm fel te sukkelen met mijn gezondheid: ik krijg zware hoestbuien, heb spierpijn, ben enorm zwak, val zelfs zo in slaap waar ik sta. Normaal ben ik al wat actiever, dus vraag ik me toch af wat het is. Ook heb ik last van een loopneus. Zou het een gewone griep zijn eventueel?
  Groetjes.

  1. Hallo Diana. Om zeker te zijn ga je best even bij je huisdokter langs. Het is beter om zekerheid te hebben dan zelf over vanalles te beginnen fantaseren. Succes, en veel beterschap.

 7. Vraagje over de symptomen. Indien het om de mexicaanse griep gaat, blijft de koorts dan aanwezig? Of als deze na een dag of wat weg is maar je nog wel de andere symptonen hebt, is het dan nog kans op de mexicaans griep?

 8. Even een vraagje: als je alleen een beetje keelpijn hebt (ik heb een opgezwollen amandel) en je vermoeid voelt, zijn dat ook symptomen?

  1. Volgens het prentje wel, maar dat wil nog niets zeggen. Dat kunnen evengoed symptomen zijn van andere ziektes. Als de ziekte blijft aanslepen en je je zorgen maakt, ga dan even langs bij je dokter. Dan heb je meteen zekerheid.

   PS: Ik heb ook last van keelpijn en ben moe ’s avonds na het werk, maar dat doet me niet meteen denken dat ik de Mexicaanse griep heb.

 9. Als je een maagontsteking hebt en je krijgt de Mexicaanse griep, ga je daar dan dood aan?

   1. Hallo. Ik zou zo’n dingen heel graag willen vragen, maar alleen mijn ouders en de dokter vind dat ik daar een beetje mee overdrijf, dat ik alles 10x zo erg maak en dat ik daar heel de tijd over bezig ben. Zou jij misschien kunnen vragen aan je dokter of je dood kunt gaan alleen van longontsteking of ook door: maag, keel, darmontsteking? Laat please zo snel iets weten!

    1. Hoi Jana. Het gratis telefoonnummer van het call center Influenza is 0800 99 777.

 10. Mijn vriendin zei vandaag dat ze de mexicaanse griep heeft, maar ze komt straks “praten” buiten. Wat moet ik doen om haar niet te kwetsen?

  Groetjes Brenda

 11. Hallo!

  Ik heb verder niks qua verschijnselen die op internet staan maar heb wel ontstoken amandelen met witte vlekken erop en doet ook behoorlijk pijn! Ik denk zelf dat het tonsillitis is! Maar aangezien die mexicaanse griep steeds meer mensen benaderd, zal ik dan contact opnemen met mijn huisarts? Want ben toch een klein beetje bang dat ik het toch heb!

  Groetjes,
  Tessa

  1. Pijn aan uw amandelen is bij mijn weten nog geen symptoom van de mexigriep.

   Bij tonsillitis “zijn de keelamandelen opgezwollen en rood, waarbij soms witte stippen en pus zichtbaar worden. Ook de lymfeklieren in de hals kunnen pijnlijk en opgezwollen zijn.” #

   De behandeling van beide is doorgaans hetzelfde: wachten, uitzieken en afzien.

 12. Hallo allemaal,

  Ik weet niet wie Stijn Vogels is, maar ga niet bij je huisarts in de wachtkamer zitten, dan besmet je namelijk andere mensen ook. Alleen bellen graag.

  Groetjes

 13. Nou Stijn, dat draait hier vlotjes, uw online Mexicaanse Griep Consultatiecentrum. Ik heb een vraag: Mexicaanse Griep schijnt overdraagbaar te zijn via sociale contacten, gaat dat ook op voor sociale netwerken? Ik kijk halsreikend uit naar uw antwoord!

  1. Zeker en vast! Sociale netwerken zijn ongeloofgelijk gevoelig voor een speciale variant van de H1N1, namelijk het paniekvirus. Da’s levensgevaarlijk, al die kiekens zonder kop!

 14. Mijn vriend is nu al een week serieus ziek. We zijn bij de dokter geweest en hij heeft verteld dat hij met de griep of mexicaanse griep zit.

  Ik ben nu ook al 2 dagen ziek! We hebben twee kinderen en hopelijk krijgen die kleintjes dat niet over! We mogen niet meer buiten en moeten mondmaskers dragen!

  Mijn vriend is al twee dagen heel erg aan het hoesten. Hij zegt dat het niets is en niet bij de dokter wil gaan voor een stom hoestje! Ik hoop echt dat het niks ergs is en het snel zal overgaan!

 15. Je beste verdediging is een gezond immuunsysteem d.m.v goede leefstijl.
  Een nieuwe vacctinatie ontwikkelen duurt over het algemeen minimaal 6 maand en loopt dat dus achter op het virus constant muteert.
  Daarnaast zijn er mogelijk al vaker vacctinaties gebruikt om bevolkingsgroepen kwetsbaar en onvruchtbaar te maken.
  Doe je eigen onderzoek voordat je vacctinatie neemt of gedwongen wordt te nemen!

 16. Hallo,

  Ik heb mexicaanse griep gehad. Ik heb het gekregen toen ik in Italië op vakantie was en daar iemand over me heen nieste. De symptonen waren:

  1. hoesten, loopneus
  2. erge hoofdpijn
  3. koorts (39.7)
  4. vermoeidheid.

  Ik was niet misselijk en kon alles eten. Ik heb in Italië 3 dagen in onze hotelkamer gelegen. Daarna ben ik met het vliegtuig naar Nederland gevlogen en hebben we meteen de huisarts gebeld. Die zei dat ik gewoon moest uitzieken: ik kreeg geen Tamiflu voorgeschreven. Thuis ben ik nog een week ziek geweest en moest ik thuis blijven. Ik heb mijn kleine zusje ook aangestoken maar zij is er ook goed vanaf gekomen. Mijn ouders hebben het niet gekregen. Ik denk dat het komt omdat ik vlak daarvoor ook al ziek was geweest en m’n imuunsysteem nog niet helemaal was hersteld. Het enige wat ik er aan over heb gehouden is een hele slechte conditie.

  Groeten Jilli

 17. Mijn zoon van 3 jaar oud heeft de mexicaanse griep. De dokter zegt dat hij het thuis uit moet zieken. Klopt dat? Ik heb namelijk ook nog een baby van 7 maanden oud, en ik ben bang dat hij ook de mexicaanse griep gaat oplopen. En als het niet zo gevaarlijk is, waarom overleden er mensen dan aan? En waarom heeft de media het heel erg over? Ik ben namelijk helemaal in de war en ik weet niet meer wat ik moet doen.

  1. Beide kinder en ook jijzelf als ouder behoren tot de risicogroep. Ondertussen heb je waarschijnlijk al een vaccin gekregen. Moest dat nog niet het geval zijn, ga dan snel naar je huisarts, en die zal jou gratis het vaccin toedienen.

 18. Hallo,

  Bij mijn zoontje (2j) werd maandag mexicaanse griep vast gesteld.

  Hoe lang kan hij dit overdragen? Hij moet vast en zeker 5 dagen binnen blijven, maar is dit om geen andere infecties op te lopen of ook om niemand te besmetten? Ik heb gelezen dat kinderen tot 8 dagen virusdeeltjes kunnen overdragen.

  Alvast bedankt

  1. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en je zoontje goed en lang genoeg verzorgen tot het duidelijk aan de beterhand is. Griep hebben op tweejarige leeftijd is geen pretje. Even doorbijten.

 19. Ik was heel erg ziek toen ik naar dokter ging… Ze zei dat ik de mexicaanse griep had :s … Ik heb het nu al bijna 2 weken. :s

  1. Da’s interessant voor de lezers hier. Wat waren zoal je ergste symptomen? Hoe voel je je ondertussen, na die twee weken? Zijn er ondertussen ook familieleden ziek geworden of niet?

 20. hallo ; ik voel mij al niet goed van dinsdag .
  & had het gevoel dat ik moest overgevee & khad koorts & keepijn;
  sinds gistere heb ik zware buik’ hoofd & keelpijn & moest heeltijd hoesten :(

 21. Hallo Stijn,

  Ik ben nu zelf al 3 dagen zeer verkouden en had 2 dagen geleden alle verschijnselen van de mexicaanse griep, op koorts na.

  Gelukkig had ik geen koorts. Toch heb ik hele grote angst voor de mexicaanse griep, ook omdat ik nu net 3 maand zwanger ben en al een babytje heb van 7 maand. Mijn babytje van 7 maand heeft geen verschijnselen van de mexicaanse griep, alleen hoest ze af en toe een beetje. Verder is ze niet verkouden en heeft ook geen koorts of diaree.

  Ik woon in Duitsland en wat mij opvalt is dat hier toch hele andere adviezen gegeven worden dan in Nederland. Ik ben bij twee huisdokters geweest en die geven aan om mijn babytje niet in te enten omdat ze verder geen ernstige ziekte heeft; en wat mij zelf betreft liever ook niet omdat gezegd wordt dat ze niet weten wat de uitwerking van de vacinatie is in de toekomst.

  Ik vind het allemaal zo moeilijk. Graag hoor ik jouw opvatting hierin? Wat moet ik nu? PS: mijn man is ook (nog) niet aangestoken. Ook hij heeft nog nergers last van.

 22. ik moet vaak hoesten en heb keel pijn maar als ik hoest heb ik pijn aan me oor ik ben all bij een huis art geweest en hij zij dat het maar een griepje was zijn jullie daar zeker van reageer a.u.b ps:ik ben slap geweest maar dat is over (heb ik mexicaanse griep reageer effe )

 23. Hallo. Mijn dochtertje van 4 heeft gisternacht overgegeven, vandaag koorts, hangerig en lusteloos… Helaas is ze een harde bikkel want ze zegt nooit dat ze pijn heeft… Maar ik zie het aan haar ogen en houding dat dit wel zo is. Nu heb ik ook nog een zoontje van 1 1/2. We moeten komende dinsdag voor de spuit gaan. Kan dit ook nog als ze de mexicaanse griep heeft? En moet ze eigenlijk niet beter binnen blijven?

 24. Zo ineens erg duizelig, misselijk, bijna niet kunnen lopen, erge spierpijn in alle lichaamsdelen, overgeven, opgezette buik, buik is constant aan het rommelen en borrelen, hoofdpijn, 24 uur geslapen en nog moe.

  Ik heb het nu 2 dagen, mijn partner heeft nu ook met de zelfde symptonen. We hebben nog geen huisarts gebeld maar zo te lezen is het wel nodig.

 25. hallo ik ben moeder van bert hij is nu sind gisteren ziek heeft koud en zweeten en koorst en hij is moe is dit teken van die mecicaanse griep vriendelijk groet melanie

 26. Hey,
  ik ben een meisje van 16 en ik ben al 3 maanden énorm vermoeid, ook krijg ik om de week een nieuwe ontsteking, keelontsteking, oorontsteking, blaasontsteking terug een oorontsteking , duizelig (maar dit komt door mijn bloeddruk zei de cardioloog), zweten,en ga zo maar verder.. ik heb al allerlei testen in het ziekenhuis gedaan en steeds zeggen de dokters dat alles in orde is. Daarom ben ik zelf wat op zoek naar mogelijke virussen of bacteriën die ik zou hebben. Ik heb een oudere mevrouw leren kennen en zij heeft net hetzelfde als mij, we hebben dan eens overlopen met wat we allemaal in contact zijn gekomen en wat ons opviel was dat we allebei met mensen die de mexicaanse griep gehad hebben in contact zijn gekomen (de week nadien zijn we ziek geworden). Maar dokters hebben testen gedaan en het bleek geen mexicaanse griep te zijn, ik lees nu dat er varianten van de mexicaanse griep zijn ontstaan maar ik vind nergens terug wat de symptomen hiervan zijn. Als jullie hier wat meer van weten, zouden jullie mij dan iets willen laten weten? Alvast bedankt, Margo

  1. ja Margo de sympoten van de mexicaanse griep zijn

   1 koorts
   2 loopende neus
   3 keelpijn
   4 diarree
   5 misselijkheid braken
   6 hoesten
   7 gebrek van eetlust
   8 vermoedheid

   veel betershap nog

 27. Ze kunnen het erger maken dan het is, 1 x buik/keelpijn heft nog geen mexicaanse griep te zijn!!!

Reacties zijn gesloten.