Varkensgriep in Mexico

In Mexico zijn zeker zestig mensen overleden aan een nieuwe, gevaarlijke variant van de varkensgriep. De overheid heeft alvast enkele voorzorgen genomen om een verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn in en om Mexico-stad de scholen, musea, bibiotheken en theaters gesloten in de hoop een verdere verspreiding te voorkomen.

Nieuw griepvirus

Deze nieuwe variant van griepvirus, ook wel H1N1 genoemd, is onlangs opgedoken in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. Het gevaar op besmetting is ernstig, en de ziekte kan eventueel uitgroeien tot een pandemie. 1Een wereldwijde epidemie.

Dat zegt Margaret Chan, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de situatie op de voet volgt in samenwerking met alle landen. Of het ook werkelijk tot een pandemie zal komen is nog onzeker, maar waakzaamheid is geboden. De WHO noemt de situatie in ieder geval zorgwekkend. De alarmfase voor een pandemie blijft gehandhaafd op fase 3, op een schaal van 1 tot 6.

Wie de uitbraak van het varkensgriepvirus op de voet wil volgen kan terecht bij HealthMap. Deze site aggregeert gezondheidsnieuws en verwerkt alles in kaart met Google Maps. Op die manier krijg een overzicht van de mondiale verspreiding.

Verenigde Staten

In Mexico zouden er al 68 mensen overleden zijn aan de griep en is er sprake van duizend zieken. Net over de grens, in het zuiden van de Amerikaanse staten Californië en Texas, zijn ook zeven gevallen gemeld.

Ook de staat Kansas, in het midden van de VS, maakt melding van minstens twee mensen die lijden aan de varkensgriep.

Goed nieuws is alleszins dat de nieuwe varkensgriep blijkbaar behandeld kan worden met antivirale middelen. In de VS zijn de zieken nu overigens aan de beterhand.

België

Het Interministeriële Commissariaat Influenza gaat een informatiecampagne opstarten over de nieuwe varkensgriep in Mexico. Dat is beslist op een vergadering van 30 experten inzake virussen in Brussel.

Die raden iedereen die naar Mexico of het zuiden van de Verenigde Staten reist, aan om erg hygiënisch te zijn en niet onnodig naar de getroffen streken te gaan. Ook een ziekenhuis binnenstappen kan al een risico betekenen.

De meeste toeristische trekpleisters liggen weliswaar ver van de getroffen regio’s af, maar wie ziek terugkeert, moet meteen naar de huisarts.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.