Minister van Defensie André Flahaut (PS) is zijn medeleven gaan betuigen met de familie van de in Libanon verongelukte para Luc Pauwels. Hij deed dat in de hem kenmerkende stijl: een legerhelikopter werd ingeschakeld om de minister naar Kasterlee te vliegen. Een tijdje geleden had Flahaut ook al een Agusta-helikopter opgeroepen voor de verplaatsing van Evere naar Hasselt, waar hij de klimaatfilm van Al Gore ging bijwonen. Dat schrijft de Waalse krant La Libre Belgique vandaag. De krant kreeg bevestiging van het vluchtschema van de helikopter.

De legerhelikopter vertrok leeg in Bierset en pikte Flahaut op in Evere. Van daaruit ging het naar Hasselt en na de film terug naar Bierset, opnieuw via Evere. De helikopter vloog bijna twee uur, tegen een kost van 2.500 euro per uur. De minister werd afgelopen woensdag in de Kamer ondervraagd over de zaak. Hij verklaarde er dat de vlucht “geen enkele extra kost betekent voor Defensie: de vlucht kadert in het jaarplan van de helikopters”, en voegde eraan toe dat de uitstoot van CO2 door het Belgische leger slechts een procent uitmaakt van de uitstoot van de Belgische burgerluchtvaart.

Volgens een deskundige stootte de minister twaalf tot twintig keer meer broeikasgas uit dan als hij de verplaatsing met de wagen had gemaakt, aldus La Libre Belgique. “Schandalig”, reageert Els Keytsman, klimaatspecialiste bij Groen!, op de berichten. “Hij kon toch perfect de trein nemen en in Hasselt rijden gratis bussen.” Volgens Mappy.be heeft een doorsnee wagen 50 minuten nodig om de 70 kilometer tussen Evere en Hasselt af te leggen, en ik neem aan dat je zo’n Agusta niet overal kan ‘parkeren’.

"André Flahaut: 'Doctor Kabila I presume?'

André Flahaut: 'Doctor Kabila I presume?'De onthulling in de Belgische krant La Libre Belgique is het zoveelste schandaal rond minister André Flahaut. Een week geleden beloofde hij de Congolese president zomaar een eredoctoraat “gezien het enorme werk dat zijn land heeft verricht op militair gebied”, een belofte die hij moest intrekken. Zelfs de Premier slaagt er niet in Air Flahaut te stoppen. Op zijn eigen weblog staat vooralsnog geen enkel bericht rond deze zaak. Al een geluk dat 10 juni nog een paar maanden veraf is.


Update: 12 maart 2007

Vanavond was op Canvas de eerste aflevering van Weg van België te zien, een documentaire roadmovie waarin het duo Reynebeau en De Wever “op zoek gaat naar de identiteit van Vlamingen en Walen.” Onderweg in hun vette Audi ging het op een bepaald moment over Flahaut en zijn streken. De Wever meldde dat André vroeger nog partijsecretaris was bij de PS, en dat niemand hem daarom durft te bekritiseren, hoogstwaarschijnlijk uit schrik dat er (opnieuw) donkere zaakjes naar boven komen. Zou toch kunnen, n’est-ce pas? Verder heb ik nog eens even in de oude doos gezocht, waar ik dit weetje tegenkwam: Flahaut Google bomb.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Hey… met mijn hospitalisatieverzekering heb ik ook recht op helicoptervluchten !!
  En Mevr. Keytsman is HOT !

  1. Gortig gewoon.

   @Outro: mevrouw Keytsman treedt op 25 april aan de UGent in debat met vrouwelijke kopstukken van andere partijen :-)

   Een organisatie van Jong N-VA UGent natuurlijk :-)

 2. Er lijkt geen einde te komen aan Flahauts’ politieke levens. Heeft blijkbaar een goede ‘engelbewaarder’.

  Overigens, ik vond de vorige aankleding van je blog toch mooier dan deze. Deze ’template’ is nogal druk vind ik persoonlijk

 3. Ik kan hem geen ongelijk geven, ondanks het gedaver blijft het het meest effectieve vervoermiddel dat ik beroepshalve soms mag bezigen.

  Maar het blijft idd een grof schandaal om daarmee even naar de film te gaan…

 4. Toen Flahaut in Tielen lande om naar de weduwe te gaan van de gestorven Para vond hij niet beter dan te zwaaien naar het aanwezige personeel in de kazerne. Alsof iedereen blij moest zijn met zijn komst … duh …er was een collega gestorven … Nu ja, het zijn bijna verkiezingen en hij zal zijn groet al aan het oefenen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *