Een van de items op m’n lijstje van 30 dingen voor m’n dertigste was het beschrijven van een levensmotto. Er zijn wel een aantal quotes die m’n levensfilosofie inspireren, maar een persoonlijk mission station gaat iets verder dan dat.

In een boek van Stephen Covey over productiever leven 1Stephen Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, ISBN 9025414893. las ik hoe je een onderscheid kan maken tussen wat belangrijk lijkt en wat belangrijk is. Geen eenvoudig opgave, maar wel de moeite waard om aan te beginnen met het einde voor ogen. Waar ben ik nu en waar wil ik heen?

Gelukkig hielp de online Mission Statement Builder me alvast op weg bij het opstellen van een eerste versie.

Mission statement

 1. Ik ben m’n beste zelf wanneer ik geïnspireerd ben. Wanneer ik kan werken aan een doel waar ik zelf volledig achter sta.
 2. Momenten waarop ik met nutteloos of niet geapprecieerd voel, zal ik zo veel mogelijk vermijden.
 3. Ik voel met het best in werk waar ik iets kan creëren uit niets.
 4. Ik voel me het best in m’n persoonlijke leven wanneer ik anderen gelukkig kan maken.
 5. Ik zal zoeken naar kansen om mijn natuurlijke talenten te gebruiken: intelligente inzichten en ideeën combineren met het subjectieve, emotionele aspect van “doen wat juist is.”
 6. Ik kan alles waar ik me op toeleg. Ik wil deze wereld een betere plek maken en een invloed hebben die ook na me blijft voortbestaan.
 7. Mijn levensreis bestaat er in om eerst mezelf te leren kennen, zodat ik vervolgens ook anderen beter kan begrijpen en helpen. Ik zoek steeds naar de gulden middenweg, de win-win, het compromis waarmee iedereen akkoord gaat.
 8. Als persoon wil ik steeds een trouwe vriend zijn. Iemand die er zal staan tijdens goede en slechte tijden, door dik en dun. Iemand die wil begrijpen en laten inzien. Een man die evenwichtig kan leven met het kind in zich. Een liefhebber van alles wat die liefde waardig is.
 9. Mijn belangrijkste toekomstige bijdrage aan anderen is mijn persoonlijke geluk delen via zowel kleine als grote gebaren.
 10. Ik zal stoppen met uitstellen en werk maken van:
  1. Ten prooi vallen aan afleidingen. Dingen zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je moet ook in actie schieten!
  2. Kom op voor je eigen gedacht en wacht niet tot de laatste minuut. Erken de waarde van je eigen mening.
  3. Wees bewust van de ongelukkige momenten in je leven, begrijp waarom ze gebeurden en trek er een positieve les uit.
 11. Ik streef er naar de volgende elementen een plaats te geven in mijn leven:
  1. Geduld.
  2. Begrip.
  3. Altruïsme.
 12. Ik zal mezelf steeds blijven verbeteren door te focussen op deze vier dimensies in mijn leven:
  1. Gezond eten en je lichaam goed verzorgen.
  2. Eerlijk je gedacht zeggen zonder te kwetsen
  3. Probeer te begrijpen zonder eerst te oordelen.
  4. “Dream as if you’ll life forever. Live as if you”ll die today.” (James Dean)

Idealisme

Herlees ik dit alles, dan valt vooral mijn idealisme op. Dat past wel bij me denk ik: dat nastreven van perfectie, het maximale uit je leven halen en anderen ondersteunen om hetzelfde te bereiken. Gebruik ik deze ideeën als leidraad, dan kan ik steeds achter m’n eigen dagdagelijkse beslissingen staan. In de loop der jaren kunnen de exacte woorden van deze tekst nog veranderen, maar de intrinsieke boodschap blijft.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *