De wereld aan mijn voeten

Dertig. Een nieuwe voordeur. Ticketje voor tram drie. Over drie maanden is het zo ver. Dan zeg ik vaarwel tegen de ’twee’ uit m’n studententijd en verwelkom ik met open armen het beloftevolle decennium van de ‘drie’.

Doorgaans ben ik niet zo’n sucker voor dat soort verjaardagen, maar het leek me een mooi moment om even stil te staan bij het leven. Wat zorgde voor waarde? Welke dingen wil ik nog graag allemaal doen?

Daarom dit lijstje met dertig dingen. Aan sommige ben ik al begonnen, anderen vergen nog wat tijd en enkelen zullen nooit helemaal af zijn. Omdat dit artikel toch al in termen van trio’s gaat giet ik alles in drie overzichtelijke categorieën. :-)

Jezelf

Dit onderdeel staat in directe relatie met mezelf en mijn ingesteldheid.

 1. Leef gezonder. Dit begint bij jezelf en de dingen die jij toelaat in je lichaam. Ik eet gezonder, regelmatiger, met minder vet en suikers. Te veel van iets is nooit goed. “Mijn lichaam is mijn tempel”, je krijgt er geen tweede.
 2. Verzorg je lichaam. Meer sporten is een klassieker van formaat waar ik de voorbije zomer hard aan werkte: zwemmen, lopen, krachttraining en uithouding. Ik verleg niet iedere keer m’n grenzen, maar een terugblik op de afgelegde weg toont duidelijk vooruitgang. Ik zoek geen visuele verbetering maar voel me wel steeds fitter. En dat is het belangrijkste.
 3. Doe zot. Doe vaker zot. Doe altijd zot. Maak plezier en leef! Pieker niet te veel en durf ‘Ja!’ zeggen.
 4. Wees eerlijk. Met jezelf en met anderen. Durf je eigen mening erkennen en kom er voor uit. Eerlijk durven en kunnen zijn geeft een bevrijdend gevoel. Je moet altijd iedereen recht in de ogen kunnen kijken, en zeker jezelf! Die eigen verlangens en illusies erkennen helpt bij het volgende punt.
 5. Ken jezelf. Dit is wellicht de moeilijkste maar tegelijk ook meest waardevolle uitdaging van allemaal. Het blijft een dagelijks proces zonder einde.
 6. Verliefd worden zonder jezelf te verliezen. Wees eerst en vooral jezelf, kom daar voor op. Respect voor een ander begint met respect voor jezelf, en geef de ander tijd en ruimte om te zijn en groeien.
 7. Durf alleen leven. ‘De maatschappij’ verwacht bepaalde dingen. Op die leeftijd moet je dit en dat gedaan hebben. Voldoe je niet aan dat beeld, dan vind ‘de maatschappij’ dat jij niet normaal bent. Maar wat is ‘normaal’? En wil je wel ‘normaal’ zijn?
 8. Maak tijd voor vrije tijd. Rond deze leeftijd zijn we allemaal druk bezig met ons leven en carrière, dat er weinig tijd lijkt voor de leuke dingen in het leven. Maak daarom tijd vrij om te ontdekken, bij te leren, nieuwe mensen te ontmoeten. Gun jezelf de kans om je grenzen te verleggen.
 9. Beschrijf je levensmotto. Zo’n levensmotto dient als jouw persoonlijke routekaart doorheen het leven. Een inspirerende tip die ik overhield aan Stephen Covey’s bekende boek. Ik werk momenteel aan m’n eigen mission statement en ontdek nu al dat het me een helpt in ieder aspect van het leven.

De Ander

Dit gaat over jullie en de manier waarop we met elkaar omgaan.

 1. Familie. Maak tijd voor je familie. Vergeet de slechte momenten, wees gelukkig met de mooie. Kinderen en ouders kunnen al eens in conflict liggen met elkaar, maar die onvoorwaardelijke steun maakt jullie band onbreekbaar.
 2. Vrienden. Weet aan wie je iets hebt. Misschien niet zo fijn om bij stil te staan, maar het is goed om te weten welke vrienden perfect gezelschap zijn voor een avondje uit, welke anderen dan weer geweldige sporters zijn en bij wie je de meest diepzinnige gesprekken kan hebben. Tegen je dertigste zou je dat toch moeten weten.
 3. Vier feest. Bijvoorbeeld verjaardagen. ;-) Lang geleden dat ik de mijne nog écht vierde. Meestal had ik er weinig behoefte want het voelde aan alsof ik alles al had. Maar dit jaar worden er nog eens fijne plannen gemaakt. Iedere reden is goed voor leuke dingen!
 4. Aandacht voor kleine dingen. Een ochtendelijke zonnestraal kan mijn dag al maken. Maar waar ik zelf helemaal blij van kan worden zijn onverwachte brieven en postkaartjes. Een teken dat iemand aan je gedacht heeft. Tegenwoordig zal er eerder een mail of sms worden verzonden, maar zelf blijf ik zo’n brief in de bus nog steeds speciaal vinden. En daarom ga ik er zelf meer opsturen.
 5. Wees niet materialistisch. Er is een periode geweest waarin ik drie keer verhuisde op evenveel maanden tijd. Op zo’n momenten besef je wat voor een gi-gan-ti-sche berg nutteloze spullen je bezit. Ik ben al vrij kieskeurig met wat in huis komt, maar je moet ook kunnen loslaten. Zo is de televisie hier al verdwenen wegens zelden gebruikt. En de stapel kleren die door al dat sporten niet meer past zal ook worden weggegeven. Weggooien vind ik zonde, maar met weggeven kan ik best leven.
 6. Doe vrijwilligerswerk. Dankzij de advertenties op deze website kan ik jaarlijks een mooie som weggeven. Maar er is nog meer mogelijk. Want zeg nu zelf: een overschrijving doen kan iedereen, maar dan blijft het toch een ver-van-mijn-bed-show. Steek je handen uit de mouwen en doe iets. Ik kan zelf heel blij worden van andere helpen dus dit is voor mij een grote win-win.
 7. Inspireer anderen. Deel je kennis, deel je passie, deel je expertise. Wat heb je er aan als je het niet kan delen?

De Wereld

Dingen durven doen die buiten je comfort zone liggen!

 1. Praat met nieuwe mensen. Ik probeer dit iedere dag en het lukt beter en beter. Een extra uitdaging: geef iedere dag een compliment aan een onbekende.
 2. Pluk de dag. Stel niet uit tot morgen wat je vandaag ook kan doen en wees proactief in het vormgeven van je eigen leven.
 3. Doe iedere dag iets nieuw. Check. Ik doe dit nu al en het werkt werkt. M’n lijstje van dingen die ik voor het eerste deed is deze maand al serieus langer geworden. Het leven is interessanter als Yes Man.
 4. Woon in het buitenland. Een jaar of langer, maakt niet uit. Misschien niet meer haalbaar voor m’n dertigste, maar daarom niet minder de moeite waard. Soms denk ik met weemoed terug aan m’n Erasmus die niet mocht zijn. Zo’n jaar in Cadiz, waar ik Spaans kon leren en met een faculteit aan het strand. Verruim je horizon en laat geen kans schieten.
 5. Durf settelen. Voor mij een echt werkpunt. Ik wil me niet gebonden voelen: geen huis, geen lening, geen dierentuin om te verzorgen. Maar een vaste uitvalsbasis zou wel handig zijn. Een plek om ’thuis’ te komen.
 6. Werk voor jezelf. Hier sta ik al enkele stappen verder. Praten met mensen die deze stap al namen helpt. Wachten tot je er klaar voor bent leek me onnozel dus ben ik maar meteen in het diepe gesprongen. Dagelijks krijg ik dat soort kansen bijna letterlijk in de schoot geworpen. Dat is voor mij teken genoeg om er werk van te maken.
 7. Lees boeken. Als er één determinerende factor is die m’n tienerjaren vorm gaf was het wel de ontelbare bezoeken aan onze plaatselijke bibliotheek. Een wereld ging open. Boeken lezen is nog steeds een van de meest onderschatte paden tot succes. Ik zou hier een lijstje kunnen maken van favorieten, maar dat zou oneerlijk zijn want m’n favoriete boeken heb ik wellicht nog niet gelezen.
 8. Schrijf een boek. Of twee. Of drie. Er zitten er meerdere in m’n hoofd, waarvan sommigen al zijn uitgewerkt. Ik blijf inspiratie halen uit deze quote van Lord Acton: “Learn as much by writing as by reading.”
 9. Leer een instrument. Hoe mooi is het om jezelf te kunnen uitdrukken in muziek? Ik wil dat ook kunnen. Die piano vroeger bleek niets voor mij, maar het vingergevoel van een gitaar spreekt me wel aan. Of telt spontaan zingen ook?
 10. Vlieg. Ik bedoel niet in een vliegtuig, maar eerst de lucht in en dan eruit springen. Die beslissing is al genomen. Nu nog een goede school vinden om te gaan parachutespringen. Iemand tips?
 11. Roadtrip. Check, en ik zou het iedereen aanraden! ’s Middags een berichtje, ’s avonds vertrekken, de volgende dag in de Middellandse Zee springen en een week lang leven van zon, zee, strand, lekker eten en goed gezelschap.
 12. Ontdek de wereld. Lang geleden zei iemand dat ik wat meer van de wereld moest zien, reizen naar onbekende streken en nieuwe culturen leren kennen. Kennis uit boeken will only get you so far. Ik wil het noorderlicht zien, door de eeuwige stad lopen, aan de onderkant van deze aardbol staan zonder er af te vallen. De wereld is mijn speeltuin!
 13. Herontdek je achtertuin. Je zou haast door de bomen het bos niet meer zijn. In deze stad aan de Schelde zijn er te veel mooie plekken die ik nog niet ken. Hetzelfde geldt ook voor België. Een leuke starttip is het boek: België: 1000 plekken die je echt gezien moet hebben.

Nummer dertig

Dit zijn mijn 29 dingen. De dertigste suggestie laat ik aan jou over. Wat mag er niet ontbreken? Wat moet ik zeker nog gedaan hebben!? Is mijn lijstje te conservatief of te vaag? Laat het me weten want zo leren we allemaal bij.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

17 reacties

 1. Ik heb ongeveer dezelfde lijst die ik wil afwerken voor mijn 30ste. Prachutespringen heb ik twee jaren geleden al uitgevoerd. Cursus AFF gevolgd! Het beste wat ik ooit gedaan heb. Als je tips wilt .. skydivespa.be is de beter vind ik. Ik wil desnoods wel nog eens gaan met u :-)

  1. Hoi Zillox. Wat was jouw motiviatie om te springen? Zelf nog meer tips om dit lijstje aan te vullen? Lijkt me bijzonder handig om iemand anders’ kijk op zulke zaken te ontdekken. :-)

 2. Mooi lijstje, velen komen overeen met wat ik nog wil doen voor mijn dertigste. Gelukkig heb ik nog iets meer tijd dan jij ;) Voor nummer 30 zou ik aanraden om concreet te zijn; nu heb je soms dingen opgeschreven die een beetje vaag zijn. Stel niet uit tot morgen, want wie weet is morgen er niet meer. Verwoordt al deze punten in een statement, en hou je er aan. Begin nu!

  1. “Stel niet uit tot morgen,” dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand kan daar volledig naar leven, anders zou iedereen egoïstisch zijn. Voor mij is het altijd een kwestie van afwegen wat prioriteit heeft. Dergelijke keuzes zijn niet altijd eenvoudig maar daarom niet minder juist.

  1. Stukje bij beetje komen we er. :-) Heb jij hier echt niets aan toe te voegen? Want ik kan me inbeelden dat er toch ook zo’n dingen in jouw achterhoofd ronddwalen.

 3. Leuke lijst waar ik heel veel van mezelf in terugvind ook. Vooral bij 5-6-7 sta ik tegenwoordig heel lang bij stil. Zet daar bewust leven ook nog bij en het is bijna mijn lijst, maar ik heb dan ook nog 2 jaartjes te gaan voor die sprong van 3.

  1. Hier blijven er nog een kleine vier weken over. Ik ga mij mogen spoeien als ik alles gedaan wil krijgen. Maar dat maakt het leven er alleen maar interessanter op. :-) Wat dat betreft is 17 wel een leuke.

   1. 4 weken is relatief :-) en absoluut waar wat 17 betreft. Haal ik de laatste tijd veel voldoening uit. Je geeft me trouwens inspiratie voor een nieuwe post wat nummer 9 betreft. #personalmissionstatement

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *