Analisten van de Financial Crisis Inquiry Commission hebben de financiële crisis onderzocht. Het Amerikaanse team van onderzoekers stelt de financiële crash perfect te vermijden was.

In de eindconclusie van het 576 pagina’s tellende rapport worden heel wat financiële instellingen met de vinger gewezen voor hun hebzucht of onbekwaamheid.

De zwaarste beschuldigingen vallen echter aan het adres van de Amerikaanse overheid. Ook Ben Bernanke en Alan Greenspan, (voormalige) topmannen van het Federal Reserve System, hebben volgens de analisten boter op het hoofd.

Alan Greenspan, George W. Bush en Ben Bernanke
Alan Greenspan, George W. Bush en Ben Bernanke.

De regering van toenmalig president George W. Bush zou tegenstrijdig op de crisis hebben gereageerd door zakenbank Lehman Brothers over de kop te laten gaan, maar concurrent Bear Stearns wel te redden. “Daardoor heeft de regering onzekerheid en paniek gecreëerd op de financiële markten”, klinkt het.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.