Voor de kust van Ierland werd de SS Gairsoppa terug­gevonden met aan boord 200 ton zilver. De vondst heeft een straatwaarde van 172 miljoen euro (150M GBP).

De Gairsoppa was een Brits vrachtschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in konvooi onderweg was van India naar het Verenigd Koninkrijk. Het stoomschip raakte van zijn koers af en werd in 1941 gezonken door een Duitse U-boot.

SS Gairsoppa
SS Gairsoppa op foto in 1941

Ik schreef nu wel dat het voor de Ierse kust werd gevonden, maar dat was eerder om u een idee te geven van de positie van het wrak. Feitelijk ligt het schip zo’n 500 kilometer van de dichtstbijzijnde kust.1BBC, Shipwreck of SS Gairsoppa reveals £150m silver haul, 26 september 2011. Regelrecht in internationale wateren. Daardoor kan geen enkel land te schat opeisen.

Bergingsbedrijf Odyssey Marine had slechts enkele weken nodig om het schip op te sporen. Na het uitpluizen van enkele archieven wist men ongeveer waar te zoeken. De grote moeilijkheid bleek de enorme diepte van deze wateren: het scheepswrak ligt 4.700 meter onder de zeespiegel.

Maar de kosten die men maakt voor deze berging worden ruimschoots goedgemaakt door de berging van het zilver. Daarvan gaat 80% naar de Amerikaanse ontdekkers. De resterende 20% is voor de Britse schatkist.

Er is dus nog hoop voor onze Belgische begroting. Misschien stoten we binnenkort wel op een nieuwe kogge met lading diamanten. ;-)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *