Voor de kust van Ier­land werd de SS Gair­sop­pa terug­gevonden met aan boord 200 ton zil­ver. De vondst heeft een straat­waarde van 172 miljoen euro (150M GBP).

De Gair­sop­pa was een Brits vrachtschip dat tij­dens de Tweede Werel­door­log in kon­vooi onder­weg was van India naar het Verenigd Koninkrijk. Het stoom­schip raak­te van zijn koers af en werd in 1941 gezonken door een Duitse U‑boot.

SS Gairsoppa
SS Gair­sop­pa op foto in 1941

Ik schreef nu wel dat het voor de Ierse kust werd gevon­den, maar dat was eerder om u een idee te geven van de posi­tie van het wrak. Feit­elijk ligt het schip zo’n 500 kilo­me­ter van de dicht­st­bi­jz­i­jnde kust.1BBC, Ship­wreck of SS Gair­sop­pa reveals £150m sil­ver haul, 26 sep­tem­ber 2011. Regel­recht in inter­na­tionale wateren. Daar­door kan geen enkel land te schat opeisen.

Berg­ings­bedri­jf Odyssey Marine had slechts enkele weken nodig om het schip op te sporen. Na het uit­pluizen van enkele archieven wist men ongeveer waar te zoeken. De grote moeil­ijkheid bleek de enorme diepte van deze wateren: het scheep­swrak ligt 4.700 meter onder de zeespiegel.

Maar de kosten die men maakt voor deze berg­ing wor­den ruim­schoots goedge­maakt door de berg­ing van het zil­ver. Daar­van gaat 80% naar de Amerikaanse ont­dekkers. De resterende 20% is voor de Britse schatk­ist.

Er is dus nog hoop voor onze Bel­gis­che begrot­ing. Miss­chien stoten we bin­nenko­rt wel op een nieuwe kogge met lad­ing dia­man­ten. ;-)

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *