Vlaamse Regering in 2011

Vanmiddag na het Journaal zond Villa Politica de openings­zitting van het nieuwe parlementaire jaar uit. Tijdens de Septemberzitting van de Vlaamse Regering nam fractieleider Lode Vereeck (LDD) een moment om de draak steken met recente en iets oudere schandalen en flaters binnen de Vlaamse regering. Een bijzonder geslaagde humoristische tussenkomst als je het mij vraagt. :)

Bekijk de video online op de website van De Redactie 1De Redactie videozone (VRT), Lode Vereeck speelt Cluedo in het parlement, 28 september 2011 of lees hier alvast de transcriptie.

[Lode Vereeck tot Kris Peeters] Vorige week was er de zoveelste rel. Dit maal over investeringssteun aan een saunacentrum en een mega-manège. Een anonieme Vlaamse minister had deze informatie aan de pers gelekt en voegde daar snoeihard aan toe dat de strategische investeringssteun uw persoonlijke bollenwinkel is. U maakte zich daar terecht behoorlijk boos om.

Wie zou er gelekt hebben? Meneer de minister-president, ze noemden u op uw reis in Mozambique “de rattenkoning”. U weet nu waarom: er zit een rat in uw regering tussen al die grijze muizen. Het lek zit ook mij dwars. Onze gewaardeerde collega Eric Van Rompuy schreef onlangs op zijn veelbesproken blog dat het gedaan moet zijn met het spelen van Stratego. Ik ben het met hem eens. Maar een spelletje Cluedo moet wel kunnen, vind ik. En daarom is de vraag: wie lekte er deze keer?

Lode Vereeck speelt Cluedo
Lode Vereeck stal de show met zijn Cluedo

Minister Ingrid Lieten (SP.a) die kunnen we alvast schrappen. Als zij het was geweest, dan zouden we de informatie al lang in onze mailbox hebben gekregen. Zij heeft trouwens haar eigen bollenwinkel: Spartacus en het derde VRT-net.

Zou minister Philippe Muyters (N-VA) gelekt hebben? Ook vrij onwaarschijnlijk, want de cijfers die in de krant stonden die bleken correct.

Ook de meeste andere ministers hebben een alibi.

Mevrouw Hilde Crevits (CD&V) bijvoorbeeld die is veel te druk [bezig] met het doven van de lichten over de autosnelweg elke avond. Een prima plan trouwens. Zo zien we die putten in de weg niet meer.
Mevrouw Freya Van den Bossche (SP.a) die is het ook niet. Zij is veel te druk bezig met het isoleren van het dak van mevrouw Liesbeth Homans (N-VA).

Zou mevrouw Joke Schauvliege (CD&V) gelekt hebben? Ook dat is weinig waarschijnlijk. Zij was het zeker niet. Zij zat op een toneelvoorstelling, de tweede op vier jaar in Evergem.

Minister Pascal Smet (SP.a) dan. Ook hij is het niet. Hij is té druk bezig met het schrijven van een nieuw boek, ‘Brussel is een Franstalige stad’, waarin hij uitlegt dat alles in Brussel misloopt sinds hij er geen minister meer is.

Zou minister Geert Bourgeois (N-VA) gelekt hebben? Ook hij is het niet. Hij zat op dat moment namelijk nog steeds in Bokrijk, ballen te gooien naar de foto van Elio Di Rupo. Hij kon daar maar niet genoeg van krijgen. Caroline Gennez noemde dat die typische belegen N-VA studentenhumor. Caroline, geloof me, als mijn studenten zo iets zouden organiseren dan zat Di Rupo daar zelf in onderbroek.

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) dan. Ook hij is het niet, want hij was die dagen bezig met het verfijnen van zijn dementieplan en hij was vergeten een journalist te bellen.

Bon, collega’s. Deze simpele deductie leidt mij eigenlijk nog maar tot één mogelijkheid. Dat is natuurlijk Kris Peeters (CD&V) zelf. Die wilde gewoon extra aandacht voor zijn beslissing. En dat is ook logisch: vorig jaar is de minister letterlijk van zijn paard gevallen met een maandenlange revalidatie tot gevolg. Dan is het toch logisch dat hij subsidie geeft aan paardrijlessen en bubbelbaden.

Ik wil nog even opmerken dat het saunacomplex gerealiseerd wordt in Aalst, in het kasteel van Regelsbrugge. In Aalst dus, in een kasteel, met twee torens. Ik heb ondertussen vernomen dat de burgemeester van Aalst zwaar gelobbyd heeft: zij was voor, en haar man stond er ook achter. Voor de collega’s die niet helemaal mee zijn: de burgemeester van Aalst verwarde public relations met relations in public.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *