WikiLeaks Cablegate

Op WikiLeaks kan je vanaf vandaag 250.000+ geheime diplomatieke documenten van de Verenigde Staten terugvinden. Illegaal gelekte documenten, welteverstaan. In Amerika is men daar allerminst blij mee.

“Cablegate”

Uit deze documenten zou blijken dat de Amerikaanse diplomatie heel wat meer deed dan enkele internationale contacten onderhouden:

  1. De VS spioneert actief bij zowel haar bondgenoten als de Verenigde Naties.
  2. Corruptie en schending van mensenrechten in “client states” worden door de vingers gezien, bvb. Sri Lanka, Uganda 1Uganda cable 09KAMPALA1401.
  3. In achterkamers worden deals gesloten met zogenaamd “neutrale landen”.
  4. De diplomatieke diensten lobbyen actief ten voordele van Amerikaanse bedrijven, bvb. militaire contracten in Spanje, oliewinning in Nigeria 2The Guardian: WikiLeaks cables: Shell’s grip on Nigerian state revealed.
  5. Het bespioneren van politieke leiders, verzamelen van paswoorden, toegangscodes biometrische gegevens, serienummers van wapens, DNA-stalen, etc.

De gelekte documenten beslaan een periode van helemaal terug in 1966 tot zo recent als februari 2010.

Diplomatieke Gevolgen

Voorlopig lijkt de internationale gemeenschap nog met verstomming geslagen. Vanuit de ‘getroffen’ landen komt voorlopig weinig reactie.

Op zich was dit wel te verwachten. De voorbije weken hadden Amerikaanse ambassadeurs over de hele wereld de opdracht gekregen om hun gastlanden en bondgenoten alvast zachtjes te informeren dat er informatie kon opduiken die nogal hard kon klinken.

Uit de gelekte documenten zou alvast het volgende blijken:

  • Saudi-Arabië heeft meermaals bij de VS aangedrongen om een aanval op het Iran van Mahmoud Ahmadinejad, met de bedoeling diens nucleaire ambities in de grond te boren. Andere Arabische landen rond de Perzische Golf verkiezen eenzelfde aanpak.
  • Israël blijkt erg bereid om het nucleaire probleem van Iran op te lossen. Mits toestemming van de VS wil men zelf tot een aanval overgaan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt charmant over maar houdt zich niet aan zijn beloften.
  • Premier Vladimir Poetin van Rusland onderhoudt banden met de Russische onderwereld.
  • Premier Silvio Berlusconi van Italië is dan weer het schoothondje van Poetin zijn, en geeft nogal wilde feestjes.
  • In Frankrijk is Nicolas Sarkozy  de kop van jut. Zijn opvliegende en autoritaire regeerstijl gaat ten koste van zijn ondergeschikten.
  • Kanselier Angela Merkel in Duitsland blijkt dan weer iemand die geen risico’s durft te nemen en weinig creatief is.
  • In Irak en Afghanistan hebben de VS zich meermaals zwaar misdragen. Dergelijk berichten waren reeds bekend, maar de doofpot zit blijkbaar nog overvol.
  • Trouwe bondgenoot het Verenigd Koninkrijk krijgt kritiek voor haar betrokkenheid in Afghanistan.
  • Zowel Washington als London maken zich ernstige zorgen dat het nucleaire arsenaal van Pakistan wel eens in de verkeerde handen kan vallen.

Betrokkenheid van België

Ons landje komt in de documenten bijna niet voor. En de enkele keren dat België wel aan bod komt bevatten de documenten informatie die eigenlijk al jaren een publiek geheim is.

Op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel liggen weldegelijk kernwapens. In een van de telegrams is namelijk sprake van “mogelijkheid van het terugtrekken van kernwapens uit Duitsland en misschien ook uit België en Nederland”. Naast Kleine-Brogel zouden er ook nucleaire wapens liggen op de basis van Volkel in Nederland.

Daarnaast is België betrokken bij het verwerken van illegale diamanten uit de Chiadzwa-mijn in Zimbabwe. 3Zimbabwe cable 08HARARE1016 Corrupte ambtenaren in het regime van Mugabe zouden de dimanten illegaal zonder papieren doorverkopen aan Belgische handelaars.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *