UBS Union Bank of Switzerland

De Zwitserse overheid heeft ermee ingestemd gedetineerden van Guantanamo op te vangen als de Verenigde Staten hun onderzoek naar de Zwitserse bank UBS zouden staken. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten op basis van diplomatieke berichten op de klokkenluidersite WikiLeaks. 1Aftenposten, Sveits tok imot fanger for å hindre søksmål, 17 januari 2011. De krant liet in december verstaan toegang te hebben tot alle 250.000 diplomatieke berichten van ‘Cablegate’.

Volgens de documenten ging de Zwitserse minister van economie Doris Leuthard akkoord om “meerdere gedetineerden” van de gevangenis op Cuba op te vangen in Zwitserland. In ruil beperkte de Verenigde Staten een gerechtelijke onderzoek naar 52.000 Amerikaanse cliënten van de UBS bankgroep. De Amerikaanse belastingdienst verdacht hen ervan miljarden dollars achter te houden. Uiteindelijk bezorgde UBS de gegevens van ‘slechts’ 4.450 cliënten aan de IRS.

Een deel van de opmerkelijke deal was ook dat Bern op vraag van de VS de commerciële activiteiten van de Zwitserse firma Colenco in Iran zou stilleggen. Colenco hielp Teheran bij de bouw van een kernreactor, en de VS vreesden dat die gebruikt zou worden om kernwapens te fabriceren.

Minnelijke schikking

(12 juni 2011) Er is dan blijkbaar toch een Amerikaans onderzoek gekomen naar de manieren Zwitserse banken helpen met het omzeilen van belastingen voor wie in de VS woont. In ruil voor hun samenwerking met de IRS zullen de banken echter vrijuit gaan, in de aloude traditie van: “Don’t bite the hand that feeds you.”

The United States and Switzerland are in advanced talks on a multibillion-dollar deal that would let several Swiss and European banks join a common settlement and avoid potential U.S. prosecution for helping wealthy Americans dodge taxes, senior persons briefed on the matter said. 2Reuters, Swiss, U.S. in talks on tax probe settlement, 6 juni 2011.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.