Gebraden kip

Kipfilet ligt regelmatig wel eens op ons bord. Maar als ik lees over hoe mijn eten gekweekt wordt, dan verdwijnt al snel mijn honger. Beschrijving in De Morgen: Lekker kippetje? Slachtkuiken in uitwerpselensoep.

De Belg eet in zijn leven gemiddeld 891 kippen. In de westerse wereld leeft een vleeskip op een dieet van antibiotica, zit zijn hele leven in de eigen uitwerpselen en wordt 65 procent zwaarder dan vroeger in 60 procent minder tijd. En de kip die u thuis in de oven zet… zat zes weken eerder nog in het ei.

Kuiken van een kip
Schattig, toch?
De piepjonge kuikens worden met tienduizenden in een grote kale loods zonder ramen gezet, waar naarmate de dieren groeien steeds minder beweegruimte is. De richtgraad van het Europees parlement is 42 kilo of 21 kippen per vierkante meter. Met zoveel dieren op een kleine oppervlakte krijgen de dieren dagelijks preventief een dosis antibiotica bij hun voedsel. In vleeskippenloodsen zijn omstandigheden erg slecht: elke dag sterven ongeveer een half miljoen kippen in de Europese Unie.

Zo goed als alle kippen hebben pijnlijke, soms verminkte poten die onder hun gewicht gebogen zijn. Het hart moet harder werken door het zware lichaam. Hartfalen is een veelvoorkomende doodsoorzaak bij kippen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *