National UnFriend Day
Komiek Jimmy Kimmel heeft woensdag 17 november uitgeroepen tot National Unfriend Day (NUD). Hiermee wil hij de oppervlakkigheid op sociale netwerk sites aanklagen.

Kimmel roept iedereen die sites als Facebook gebruikt op om eens grondig te snoeien in hun online vriendenlijst. Dat mensen duizenden vrienden hebben kan volgens hem niet. Het zou de betekenis van echte “vriendschap” sterk benadelen.

“I’m moving this weekend and I need help”

Jimmy Kimmel legt zelf uit waarom.

Vandaag ga ik dit ook eens proberen. M’n aantal Facebook friends bedraagt momenteel 155, net boven Dunbar’s number. Dat valt nog mee, maar het kan altijd beter.

10 redenen om iemand te unfrienden op Facebook

  1. Het zijn uw ouders. Niets zo lastig als een moeder die u tagt in beschamende kinderfoto’s of al uw berichten “liked”.
  2. Het is uw ex. Vrienden blijven is tof en zo, maar als uw leven verder gaat terwijl je voormalige partner nog blijft aanklampen dan kan je beter wat afstand nemen. Andersom kan ook natuurlijk.
  3. Je kent ze niet. Kan je niet meer bedenken waarom je ze ooit toevoegde? Unfrienden die handel!
  4. Ze zeggen nooit iets IRL. Iedereen heeft wel zo’n paar mensen tussen zijn Facebookvrienden staan. Je komt ze tegen op straat en ze negeren u compleet. Dat soort “vrienden” is onnodig — ook online.
  5. Ze nodigen u uit voor ieder event. Nodigen ze specifiek jou uit of iedereen op hun vriendenlijst? Willen ze je erbij als interessant persoon of als plaatsvulling? Zijn de events wel in uw buurt? Als het geen echte uitnodigen zijn, dan zijn het misschien niet uw vrienden.
  6. Ze hebben een lief. En ze kunnen er niet over zwijgen. Van zo’n overdosis suikerzoete ILU-updates krijg je al gauw buikpijn.
  7. Ze zijn depri. En ze sleuren iedereen mee in hun negativiteit. Mensen die altijd klagen en zagen. Ban die negatieve berichten uit uw leven.
  8. Ze spelen spelletjes. En quizen. En ze willen dat je meedoet. Nee, bedankt.
  9. Ze zijn al verborgen in uw nieuwsfeed. Ontvrienden klinkt hard, maar je had de eerste stap toch al genomen.
  10. Ze hebben geen zaken met uw privé leven. Het kan heel goed zijn dat je vrienden bent met je baas, maar dat wil nog niet zeggen dat hij je foto’s van het feestje vorige zaterdag hoeft te zien.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.