De terminal van Spaceport America
De terminal van Spaceport America

Nu de ruimtehaven Spaceport America in New Mexico klaar is kan Virgin Galactic vanaf 2012 beginnen met de eerste commerciële ruimtevluchten. Voor $200.000 ben je enkele uren onderweg om te genieten van circa vijf minuten gewichtloosheid.

Het bedrijf van Virgin-baas Richard Branson heeft al 500 kaartjes verkocht. Zo brengt SpaceShipTwo wellicht bijna evenveel mensen in de ruimte dan de Verenigde Staten, Rusland en China samen lanceerden tijdens de voorbije 50 jaren. Tegen kerstmis volgend jaar zullen de eerste betalende reizigers door de ruimte zweven.

Het SpaceShipTwo onderaan de WhiteKnight van Virgin Galactic
Het SpaceShipTwo onderaan de WhiteKnight van Virgin Galactic

Als alles goed gaat hoopt Branson deze eeuw zo’n 100.000 mensen in de ruimte te brengen. Zelf hoop ik vooral dat de economische stimulans het wetenschappelijke onderzoek naar bemande ruimtevaart een extra boost zal geven. Al te vaak worden er ruimtesondes gelanceerd. Die zijn op zich wel effectiever, maar op termijn moet men ook mensen naar andere planeten kunnen sturen.

Wanneer het betaalbaarder wordt om mensen in de ruimte te brengen, dan ligt de weg open naar een snellere uitbouw van een groot ruimtestation in een baan rond de Aarde. Een dergelijk tussenstation is essentieel voor langere reizen. Momenteel gaat 90 procent van de raketbrandstof immers op aan de lancering.

Eens die tussenstap er is kan men dromen van nieuwe horizonten.

Spaceport America in New Mexico
Spaceport America in New Mexico

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *