10 Beste Android Apps van 2011

Beste Android apps 2011
These certainly are the droids you’ve been looking for.

Deze 10 beste Android apps uit de market zijn mijn persoonlijke favorieten waar ik het voorbije jaar het meest aan had. Dat wil zeggen: ik zou ze meteen installeren op iedere nieuwe smartphone. Dit artikel is meteen ook de opvolger van het bijzonder succesvolle overzicht uit 2010.

Top Android Apps

Alle applicaties in deze lijst zijn gratis. Er zijn dit jaar geen spelletjes bij. De helft zijn nieuwkomers.1De volgende applicaties zijn om meerdere redenenen helaas uit deze top 10 verdwenen: Aldiko Book Reader, Klondike Solitaire, Apps Organizer, App to SD, Advanced Task Killer, Dolphin Browser HD.

Interne apps tel ik niet mee aangezien je die niet meer moet installeren: camera, browser, mail, muziek, maps. U mag ook steeds nieuwe applicaties suggereren. Ik test graag nieuwe dingen uit.

 1. Feedly

  FeedlyIn mijn ogen is Feedly momenteel de beste RSS lezer die je op dit platform kan vinden. Ik gebruik hem bijzonder veel onderweg of tussendoor. Je kan een verbinding maken met Google Reader, of vertrekken vanuit de goede ingebouwde suggesties (‘Essentials’). Berichten worden weergegeven zoals het hoort: titel, beschrijving en thumbnail. De ingebouwde donkere variant doet minder pijn aan de ogen wanneer je graag ’s avonds leest.
  Market / AppBrain / Video

 2. BeTrains

  BeTrains NMBS BelgiëOnmisbaar voor iedere pendelaar wegens de twijfelachtige reputatie van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen. Met BeTrains plan ik dagelijks mijn treinritten. Op de tweede pagina van mijn home screen staan ook ‘Live Boards’ van de stations die ik aandoe: Antwerpen-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Etterbeek. Bij vertragingen kan je op de trein al zien of en op welk perron een alternatieve aansluiting staat.
  Market / AppBrain

 3. QuickPic

  QuickPicDe ingebouwde fotogalerij van mijn HTC is volledig vervangen door QuickPic. Afbeeldingen verschijnen duizend keer sneller, in de volgorde waarin ik dat wil. Het toont ook verborgen fotobestanden. Waarom je toestel in de eerste plaats al foto’s wil verbergen is mij ook een raadsel. Downloaden en instellen als default!
  Market / AppBrain

 4. Dropbox + Epistle

  DropboxIk gebruik Dropbox als veilige backup voor een beperkt aantal files dat ik zeker niet wil verliezen en graag bij de hand heb: foto’s, CV, etc. Daarnaast heb ik ook een mapje met ‘Software’ waarin onder andere enkele APK bestanden staan met Android apps die in België nog niet helemaal beschikbaar zijn.
  EpistleEpistle is een eenvoudige teksteditor die je eenvoudig kan verbinden met Dropbox. Ik gebruik het vooral om lijstje bij de houden: ideeën, todo’s, meterstanden in onze kelder. Supereenvoudig, meer hoeft dat niet te zijn.
  Dropbox: Market / AppBrain / Video
  Epistle: Market / AppBrain

 5. DiskUsage

  DiskUsageDe app DiskUsage voor grafisch bestandsbeheer in boomstructuur stond vorig jaar ook al in mijn top 10. Je ziet in een blik welke apps de meeste plaats innemen. Helaas heeft mijn Android nog steeds een helpend handje nodig om alle caches te wissen. De applicatie is ook merkbaar sneller dan vorig jaar.
  Market / AppBrain / Video

 6. Buienalarm

  BuienalarmMet de herfst in het land is deze weervoorspeller opnieuw onmisbaar geworden. Vorig jaar gebruikte ik Buienalarm al om te zien wanneer er openingen waren tussen regenbuien in. Tegenwoordig heb ik waarschuwingen ingesteld die me 30 minuten op voorhand laten weten wanneer het op mijn locatie zal beginnen regenen. Want zwemmen doen ik liever in een zwembad.
  Market / AppBrain

 7. Twitter + Foursquare

  TwitterOn the go is Twitter mijn communicatietool. Ik tweet en dm meer dan ik sms’en verstuur. Een fotootje hier, en linkje daar. De drempel is zo laag dat het een vanzelfsprekendheid is geworden.
  FoursquareVia Foursquare kan ik dan weer zien wie waar uithangt en met welke vrienden. Al die meldingen van 4sq op Twitter negeer ik. Die lees ik liever in via de app die daarvoor werd gemaakt. Een ander voordeel is de voordelen die ook bij ons steeds meer opduiken. Gaan eten aan halve prijs, daarvoor wil ik wel even inchecken. En dan zijn er nog de perks van superuser zijn.
  Twitter: Market / AppBrain
  Foursquare: Market / AppBrain

 8. Radio.be

  Radio.beNaast het bed geen wekkerradio maar wel een gsm. Daarmee kan je ook radio afspelen. Even op een knopje duwen en daar is het ochtendnieuws. De Radio.be app streamt bijna 100 Belgische radiozenders. Helaas durft de verbinding wel eens wegvallen wanneer je onderweg bent met de trein, en meestal is dat op de interessante momenten. Helaas zoekt hij daaran nog niet automatisch opnieuw verbinding.
  Market / AppBrain

 9. LauncherPro + Faenza

  LauncherProHTC steekt veel werk in haar Sense UI. Maar ik heb het er toch niet zo op begrepen. Geef mij dan maar de natuurlijker UI van LauncherPro. Die kleine animaties en vloeiende overgangen zijn ondertussen een gewoonte geworden.
  FaenzaFaenza is een icon set die oorspronkelijk enkel op Ubuntu Linux beschikbaar was. Dankzij een port kan je hem nu ook op Android draaien. Gelukkig is LauncherPro al voorzien om zo’n custom afbeeldingen te tonen. Beiden bepalen voor een groot deel mijn hele interface en ik ben blij dat die volledige controle mogelijk is.
  LauncherPro: Market / AppBrain
  Faenza: Market / AppBrain

 10. Uw suggestie

  De afsluiter van deze top 10 laat ik open voor uw suggesties. Staat jouw favoriete app niet in dit lijstje? Laat die dan achter via het reactieformulier onderaan deze pagina!

Wat mis ik nog?

Voelt u zich geroepen om zelf een Android app in elkaar te steken? Dan kunnen deze drie ideeën u alvast op weg helpen.

 1. Fotocamera

  Photo camera iconIk mis nog die ene magische camera app die alle anderen kan vervangen. Ik heb ze allemaal al gehad en getest, maar nog geen ene heeft echt kunnen overtuigen. Een superieuze fotoapp is er nog niet. Wat verwacht ik? Kijk eens naar Camera+ voor iOS. Voor dergelijke features wil ik desnoods betalen.

 2. Openbaar vervoer

  Train iconEr bestaan momenteel aparte applicaties die informatie geven over trein, tram en bus. Maar een all-in-one oplossing die alles combineert bestaat nog niet. Ik wil een slimme applicatie, eentje die mij alternatieve oplossingen zoekt bij eventuele vertragingen. Graag wil ik ook in real-time updates ontvangen van aankomst- en reistijden. Geen verrassingen meer. Een dergelijk platform zou je in principe kunnen financieren via in-app ticket verkoop.

 3. Slimme routeplanner

  Compass iconEen beetje hetzelfde zoals hierboven voor het openbare vervoer, maar dan voor de weg. Google Maps doet al goed zijn best met de ingebouwde gratis navigatie. Sinds enkele maanden kan je ook zien waar vertragingen en files staan. Maar je krijgt nog steeds geen alternatieven om net die files te omzeilen. Hier moet men nog even de puntjes met elkaar verbinden. Een aanduiding van flitsers zoals de app van Touring (vroeger) deed zou ook welkom zijn. Je kan een eigen layer aan je navigatie toevoegen, maar dat is manueel werk en nooit helemaal up-to-date.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

25 reacties

 1. Tip: nomineer je favoriete apps voor App of the Year ;)

  http://www.themobilerevolution.be/app-of-the-year/

  Ik gebruik eigenlijk niet zoveel apps uit je top 10.

  Enkele van mijn favoriete apps (je vindt ze op mijn appbrain): Gmail, ES File Explorer, Titanium Backup Pro (jep, heb licentie), MobiUCare, Buienalarm (net zoals jij), Evernote, Shazam, Train Info (officiële app), Google Reader, Last.fm, Viber, Alarm Clock Xtreme Free, GTasks, myShopi, AppBrain.

  Het lijken er veel maar wetende dat ik ca 80 apps heb is dit slechts een klein deeltje ;)

    1. Als je wat blijft doorklikken op de naam van de ontwikkelaar bij je favoriete app dan kom je snel te weten uit welk land de app komt ;) MyShopi en ShootMe zijn voorbeelden van goede Belgische apps :)

  1. Hey Samuel. Bedankt voor je snelle reactie. Heel wat apps op dat lijstje heb ik zelf al getest. Maar het is niet dat ik ze lang of dagelijks gebruik.

   • Zo draai ik Last.fm wel om te scrobblen, maar gebruik ik de sociale features niet.
   • Ook GTasks staat erop maar gebruik ik zelden.
   • Wat Google Reader betreft ben ik meer fan van Feedly, zoals beschreven.

   Het was wikken en wegen om het lijstje zo beperkt mogelijk te houden. Als ik me niet vergis volg ik jouw AppBrain lijstje al. Dat is een goede bron om alternatieven te ontdekken en testen. :)

   1. Heavy zou ik nu ook niet zeggen maar zeker regelmatige gebruiker. Vooral de synchronisatie tussen mijn Asus Transformer, mijn Samsung Galaxy en webversie is mooi. Ontbreken van spellingscontrole op sommige platformen is niet zo mooi.

 2. Evernote, Time recording, android agenda widget, twicca, google music,cut the rope, rommanager,…

  Wist nog niet dat je feedly kon syncen met Greader, moet ik eens uittesten!

   1. oops vergeten! :) en pixlr-o-matic ben ik ook fan van.
    Waar het nu op neer komt is dat er ontelbare goede apps zijn voor android en het gebrek aan apps geen excuus meer is om geen android te kopen!

 3. Ik gaf Launcher Pro vandaag nog eens een kans en ontdekte gelijk ook de vele mogelijkheden.
  Wat zijn jouw indrukken van het batterijverbruik van deze launcher tov de stock launcher?

  1. Een goede vraag. Alleen kan ik moeilijk vergelijken. Ik geloof dat de stock launcher van HTC ongeveer 2 à 3 uren is meegegaan nadat ik het toestel kocht. Ik had op voorhand een lijstje gemaakt van alle apps die ik wou installeren, en ben daar meteen mee begonnen.

   1. Bladerde vanmorgen door dat themanummer van Knack “Mobiele apps” met – warempel – “100 apps om te hebben”. Ach, wie ben ik, maar het klinkt alsof ze daar “de smartphone” en “tablets” hebben uitgevonden. Nu, ik heb niets tegen Geert Zagers, hoor. Da’s daar blijkbaar de man die alles kan: van stylen van de moderne man tot de aankondiging van de derde computerrevolutie.

    1. Een themanummer van Knack over mobiele apps? Dan zal ik straks eens zoeken in de IMS. Dat nieuwsmedia nu pas op de kar springen moet niet verbazen. Twitter heeft men in 2011 pas ontdekt, en vorig jaar was Facebook dé ontdekking, nadat we er al jaren gebruik van maakten. Zo gaat het altijd wel met die nieuwste trends. Men kijkt liever eerst de kat uit de boom alvorens met “breaking news” uit te pakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *