10 Beste Android Apps

Beste Android

De Android market telt tegenwoordig heel wat apps. De voorbije maand kon ik een aardig aantal testen. Dit zijn mijn 10 beste Android apps.

Lees ook onze update met de 10 beste Android apps van 2011.

Waarom Android?

Onlangs kocht ik eindelijk een nieuwe gsm. Hoog tijd, want de voorganger dateerde uit 2004. Een jaar lang heb ik al het mobile-nieuws in de gaten gehouden. Na lang wikken en wegen koos ik een zilveren HTC Desire, hetzelfde model als de Google Nexus One (al kan je die zo goed als nergens meer krijgen).

Als OS heb ik nu Android, het open platform van de Open Handset Alliance. Mezelf kennende weet ik dat mijn besturingssysteem altijd zwaar wordt aangepast. Helaas is dat (legaal) bijna onmogelijk met iOS 4, hoe mooi de interface en apps van de Apple iPhone ook zijn.

Top Android Apps

Top Android AppsDankzij dat lange vooronderzoek wist ik op voorhand al vrij goed welke Android apps de moeite waren. De Android market bevat gratis en betalende apps. Tot voor kort kon je in België enkel gratis Android apps downloaden. Sinds enkele weken kan je ook betaldende applicaties installeren, maar door de korte termijn kon ik nog geen betalende toepassingen testen.

Een overzicht van mijn favoriete Android apps na ongeveer vijf weken gebruik, in willekeurige volgorde. Alle deze apps zijn gratis.

 1. Aldiko Book Reader

  Aldiko Book ReaderAldiko is veruit de beste e-book reader voor Android. Waarom de beste? Omdat 1. de interface prachtig is, 2. de applicatie dankzij vele instellingsmogelijkheden uitstekend werkt, en 3. alle boeken in de ingebouwde bibliotheken volledig gratis zijn. Handig voor onderweg. Zo heb ik al enkele klassiekers gelezen zonder ze overal mee te sleuren. (Download.)

 2. Klondike Solitaire

  Klondike SolitaireVaak ben ik onderweg met het openbare vervoer. Lees ik geen e-book via Aldiko, dan speel ik nu en dan een spelletje solitaire. Deze variant voor Android werkt prima. Meer moet dat niet zijn. (Download.)

 3. LauncherPro

  LauncherProM’n HTC komt standaard met de Sense UI. Die is alvast een stuk beter dan de standaard Android interface, maar er is nog ruimte voor verbetering. LauncherPro voegt extra functionaliteit toe aan je home screen. Google zou er goed aan doen om heel wat van deze verbeteringen over te nemen in de volgende OS update, Gingerbread. (Download.)

 4. AppBrain App Market

  AppBrain App MarketLaten we eerlijk zijn: de standaard app market voor Android zuigt. Gelukkige zijn applicaties veel eenvoudiger terug te vinden via AppBrain: sorteren op categorie, prijs, populariteit, etc. Bovendien krijg je suggesties voor nieuwe apps op basis van jouw persoonlijke gebruik. Combineer dit met hun Fast Web Installer en je bent meteen vertrokken. Sinds kort hebben ze ook een prima wallpaper afdeling die jouw wallpaper supersnel update. (Download.)

 5. Apps Organizer

  Apps OrganizerDe Apps Organizer is voor mij essentieel geworden om m’n home screen zo overzichtelijk mogelijk te houden zonder aan functionaliteit in te boeten. Groepeer apps, voeg een icoon toe en zwier de map op je home screen. (Download.)

 6. App to SD

  App to SDDe HTC Desire komt met een belachelijk laag intern geheugen. Gelukkige kan je sinds Froyo (Android 2.2) sommige applicaties verplaatsen naar de SD kaart. App to SD doet dit voor jou. Hierdoor komt er plaats vrij andere apps die je (nog) niet kan verplaatsen. (Download.)

 7. Advanced Task Killer

  Advanced Task KillerAls ik heel eerlijk ben zou deze applicatie overbodig moeten zijn. Helaas leven we nog niet in een perfecte wereld. Beëindig onnodig lopende processen en spaar je batterijverbruik. Bij mij staat de auto-kill op ‘Crazy’ bij iedere ‘When screen off’. (Download.)

 8. DiskUsage

  DiskUsageDiskUsage doet slechts één ding maar doet dit perfect. De app komt pas echt van pas wanneer je geheugen vol loopt. Dankzij de visuele interface zie je meteen welke toepassingen de meeste plaats innemen. Die kan je meteen verwijderen of hun cache legen. Het programma zelf is bovendien verwaarloosbaar klein. Een blijver. (Download.)

 9. Dolphin Browser HD

  Dolphin Browser HDAndroid komt met een eigen browser, ‘Internet’. Maar na enkele dagen vergelijken maakte ik van Dolphin mijn standaard browser. Dat is sindsdien niet meer veranderd. Af en toe gebruik ik even Opera Mini Browser, maar Dolphin blijft toch stukken beter. De layout engine is prima en je kan plugins installeren, zoals AdBlocker. Blijft dit zo wanneer Opera Mobile (niet Mini) en Firefox (voorheen Fennec) erbij komen? (Download.)

 10. Buienalarm

  BuienalarmUltra-handig en onvervangbaar nu de herfst in het land is en de lucht weer wekenlang grijs ziet. Met het up-to-date overzicht van aanstormende regenbuien kan je jouw verplaatsingen prima plannen. Al menigmaal mistte ik net een grote plensbui door ietsje vroeger of later te vertrekken. Handig! (Buienalarm.)

Bonus: +5

Omdat tien Android apps te weinig bleek voor mijn lijstje van favorieten maken we er 15 van met deze vijf extraatjes. Je bent nu toch al tot hier gekomen, dus lees gerust nog even verder.

 1. Twitter

  TwitterNa eerst Twidroyd te hebben getest koos ik uiteindelijk toch voor de officiële versie van Twitter. Deze bevatte meer functionaliteit ‘out of the box’, zonder dat ik een pro versie moest kopen. Erg compleet. (Download.)

 2. PhoneUsage

  PhoneUsageEen overzicht met statistieken van je oproepen, SMS’jes, dataverkeer. Uitgaande en inkomende oproepen. Grafieken per dag. Taartdiagrammen met meest gecontacteerde personen. PhoneUsage heeft het allemaal in huis. (Download.)

 3. Ulysse Gizmos

  Ulysse GizmosDe voorbije weken testte ik heel wat compassen, sensoren, noem maar op. Na de testperiode verdwenen ze allemaal — behalve één: de beste. En dat is momenteel Ulysse Gizmos. (Download.)

 4. doubleTwist Music

  doubleTwist MusicWat iTunes is voor iPod en iPhone, dat is doubleTwist voor Android. Althans dat beweren de makers. Zelf ben ik erg tevreden met hun programma. Deze muzieksoftware werkt prima. (Download.)

 5. Grid Droid

  Grid DroidEen eenvoudig spel om je denkvermogen en ruimtelijk inzicht op de proef stelt. De eerste levels zijn nog vrij eenvoudig, maar vanaf level 100 wordt het toch wat ‘uitdagender’. (Download.)

 6. Nummer 16 is aan jou. Heb je zelf nog suggesties voor onmisbare apps? Laat die dan zeker achter in de comments!

Wie een volledig, automatisch geupdated overzicht van al mijn Android apps wil bekijken kan dit terugvinden op de Aardling AppBrain pagina. Kan je daarna nog steeds niet vinden wat je zoekt, kijk dan eens of je met de Android SDK een eigen Android app maken kan. Wat zijn jouw favoriete Android Apps?

Lees ook onze update met de 10 beste Android apps van 2011.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

35 reacties op “10 Beste Android Apps”

 1. Ik heb op mijn Galaxy S ook de officiële Facebook app staan en het handige ToDoList. ToDoList heeft zeer handige interface en bijgevolg zeer handig om taken op te lijsten. Enige wat ik er in mis is de mogelijkheid om een reminder in te stellen.

  Leuk overzichtje trouwens. Ik heb weer wat apps te downloaden.

 2. Ook nog maar een aantal weken HTC Desire owner, en heel blij met mijn overstap van iOs naar Android. Schrik vooral van de AppMarket, die een stuk uitgebreider is dan ik had gedacht. (Veel van bovenstaande apps had ik dan ook nog niet ontdekt.)

  Mijn favorites tot nu toe:

  • Beacon: Er is nog niet veel app-activiteit rond Basecamp, maar dit vind ik tot nu toe de beste in het korte rijtje. Overzichtelijk en functioneel, net als de browserversie.
  • Alchemy: Geniaal en verslavend game – voor zover ik weet exclusief – op Android market. Combineer natuurelementen om nieuwe elementen te bekomen, enzovoorts.
  • Seesmic: Ik gebruik ook de Twitter for Android als standaard application, maar om meerdere accounts te beheren is Seesmic wel echt handig. En gratis.
  • Dropbox: Goud waard om files zonder kabeltje naar je Android device te krijgen.
  • RunKeeper: Leren kennen op iPhone, en de Android versie is minstens even sterk. Keeps me running.

  Ga nu jouw lijstje eens beginnen downloaden. Zeer benieuwd!

  1. Dag Anthony. De AppMarket van Android is inderdaad veel groter dan je op het eerste zicht zou denken. Dat is tegelijk een voordeel en nadaal.

   Dankjewel voor je tips. Behalve Beacon ken ik ze allemaal. Dropbox heeft een tijdje meegegaan maar gebruikte ik te weinig. RunKeeper zag er bijzonder mooi uit (vooral de bijhorende site) maar zelf zou ik toch meer hebben aan een SwimKeeper. ;-)

   Laat vooral weten hoe de nieuwe apps meevallen!

 3. Ivm die advanced task killer: ik had ergens gelezen dat het net nuttig was om je tasks te laten draaien op een erg laag pitje want dat het killen van een taak wel wat meer energie vergde…

  Ik weet niet meer waar ik het heb gelezen dus ik kan u geen bronmateriaal verschaffen, waarvoor mijn excuses :)

  1. Hoi studentenmans. Ik denk ooit hetzelfde artikel te hebben gelezen. Iets ivm tasks die je eerst zelf sluit om daarna weer op te starten. Dat constante aan-uit “zou” kunnen gebeuren, afhankelijk van de gebruikte applicaties. Zelf heb ik dat met bovenstaand lijstje gelukkig nog niet ondervonden.

  • gStrings: om gitaar en bass te stemmen.
  • SleepTimer: om met muziek in slaap te vallen maar je batterij niet overnacht te laten leeglopen.
  • Retro Camera: om heel leuke foto-effecten te verkrijgen.
  • c:geo: perfect om te gaan geocachen (eventueel in combinatie met een compass functie).
   • Math Workout: Paar minuutjes per dag hoofdrekenen. In het begin zeer lastig, zeker als hoofdrekenen geleden is van je middelbaar.
   • Archipelago: Eilandjes veroveren tegen de computer. Verslavend.
   • 4Ever Fall Free: Port van de TI83+ variant. Heerlijk retro.
   • Nu.nl: Nieuwsapplicatie. Weliswaar Nederlands, maar zo lees je ook wat er gebeurt bij onze noorderburen. Hopelijk komt deredactie.be met ook zo’n app.
   • Google Sky Map: vind alle sterrebeelden, planeten, … De eclips heb ik niet kunnen zien door de bewolking. Maar via deze app zag ik het ook gebeuren.
   • Track and Protect: kost een paar euro per maand, maar als je jouw kostelijke smartphone kwijtspeelt (vergeten/verliezen/gestolen) kan je de eerlijke vinder laten weten hoe hij je kan bereiken. Via de webapplicatie kan je de locatie van je gsm bepalen, alle gegevens laten doorsturen, een alarm laten afgaan op je gsm, … Ik heb het nog niet nodig gehad, maar ik gebruik het wel.

   Heb een paar van je aangeraden applicaties gedownload. Hopelijk komt er binnenkort een deel 2 uit?

 4. Hey, Ik heb mijn SGS nu al vanaf eind november… Kwam plotseling een app tegen, zeer handig!

  Namelijk: APNdroid, deze komt met een bijgeleverde widget.. 1 druk op de knop en je internet verbinding wordt uitgezet (handig als je je telefoon even niet gebruikt!) en weer 1 druk op de knop en je verbinding gaat weer aan! Scheelt bij mij tot wel 40% van me batterijverbruik!

  PS: MMS kan je gewoon blijven ontvangen.

  1. Bedankt Donald, da’s een prima tip! Hoe minder vaak je telefoon gaat zoeken naar mogelijke updates, berichten, synchronisaties, etc. hoe meer je zal overhouden van je batterij.

   Zelf ben ik zeer streng wat het checken van die updates betreft: behalve mail mag geen enkele andere applicaties verbinding maken met het internet zonder dat ik daar zelf voor kies. In vergelijking met vroeger kan ik m’n telefoon nu dubbel zo lang gebruiken.

 5. Bedankt voor het handige lijstje! Jammer genoeg werkt app to SD nog niet op mijn Samsung Apollo, maar hopelijk komt er snel een update naar Android 2.2.

  Wat staat er nog op mijn foon?

  • Astridtask: een onmisbare to-do-lijst die synchroniseert met m’n google-tasks. Alleen had ik graag een iets uitgebreidere versie gehad, waar je overzichtelijk werk-to-do’s in projecten kan indelen en kan afscheiden van privé-to-do’s.
  • Angy Birds: het was mijn redding tijdens de urenlange busritten in Zuid-Oost Azië.
  • PingChat!: gratis smsen naar andere Smartphonegebruikers, wel een beetje overbodig sinds ik bij Mobile Vikings zit.
  • Skype: nog niet vaak gebruikt, maar wel handig om wat te besparen op de telefoonrekening.
  • TvGids.tv: ik heb maar 2 tv-zenders, maar ik wil toch graag weten wat ze uitzenden. Via deze app is dat zo geregeld.
  • Een wisselend aantal geheugentrainingspelletjes, De Math Workout van Luc zal er vanaf nu ook tussen staan.
  1. Nog maar vier maanden verder en de helft van m’n lijstje werd al vervangen door andere apps. Het gaat keihard, die ontwikkeling van nieuwe apps!

   Ook hier staat Angry Birds op de telefoon. Tegenwoordig verspil ik er wel wat minder tijd aan omdat ik niet voorbij het level met de rijdende torentjes geraak.

   En natuurlijk ook Skype, onmisbaar om gratis internationaal te bellen. Ik weet nog dat ik op de fiets naar een collega in Ierland belde via Skype, met het besef dat het mij helemaal niks kostte. :-)

   1. Die TVGids zocht ik al een tijdje, zal zeker van pas komen. Zijn er trouwens mogelijkheden om vanop afstand programma’s op te nemen met digicorder? Altijd handig als je op een feestje bent en vergeten bent om bepaalde uitzending op te nemen… :)

    1. Luc, die dingen bestaan zeker. :-) Om je Telenet Digicorder vanop afstand te programmeren kan je gebruik maken van tv.be/yelo.be. Er is ook een app op komst, maar die is bij mijn weten nog niet beschikbaar.

 6. Interessant lijstje!

  • Pulse: zeer goeie rss feed reader.
  • NetSchedule: om op bepaalde tijdstippen WiFi aan en af te zetten.

  Ik heb zelf ook een app geschreven om gemakkelijk bestanden, foto’s, etc. uit te wisselen met een computer in je netwerk (Browsix genaamd, zeker ook eens proberen :-)

  1. Pulse heb ik ook getest maar bleek toch net iets te zwaar in vergelijking met de officiële Google Reader. Die gReader is dan weer minder visueel aantrekkelijk in vergelijking met Pulse.

 7. Task Killer moet je VERWIJDEREN EN NIET GEBRUIKEN!
  Android werkt NIET op die manier en zal het ook NOOIT doen!
  Android werkt met PAUZE modus in ALLE apps.
  Als je een proces gaat “killen” met de task killer gaat Android dit proces weer opnieuw starten omdat Android “denkt” dat er iets fout is gegaan, en dat kost JUIST batterij!

  1. Hallo Vinny. Eerlijk gezegd heb ik zelf nooit problemen ondervonden met mijn task killer. Ik ben daar altijd voorzicht mee omgesprongen en selecteerde enkel de applicaties waarvan ik wist dat ze anders nodeloos bleven lopen. Als je er verstandig gebruikt van maakt kan het je weldegelijk vooruit helpen. Laat ik een voorbeeld geven. Ik open Twitter en bekijk mijn timeline. Ik druk op home en leg de telefoon opzij. Ondertussen blijft Twitter wel lopen. Omdat ik geen automatische notificaties wil van de applicatie is het een beetje zonde om deze te laten lopen. Je kan in principe via ‘running processes’ de applicatie sluiten, of de task killer kan dat voor jou doen. Zoals ik al zij: selectief zijn en je gezond verstand gebruiken.

 8. Wie kan me helpen … om een Android APP te vinden voor mijn Desire :
  zodat ik “alle” gegevens hierin kan vinden ; bijv. enkele letters van een straatnaam geven een lijst met contacten , en … hoe meer letters , hoe beter de selectie .
  Hetzelfde voor namen etc…
  Ander voorbeeld : enkele cijfers intypen en er komt een lijst waarin deze staan , en … hoe meer cijfers , hoe beter de selectie .
  Kortom : ‘a l l e s’ wat in je Desire smartphone is opgeslagen wordt doorzocht .
  Dus nog beter dan de Microsoft Outlook functie !
  Anders wil ik wel ruilen met een recente Windows Smartphone ; enkel al voor de Outlook-mogelijkheden .
  Dank vooraf voor je reactie .
  Vriendelijke groet .

  1. Hallo Eldee. De interne search van Android maakt het reeds mogelijk om heel wat gegevens te doorzoeken. Open je search maar eens, en kijk tussen de opties. Daarnaast kan je nog heel wat extra zoekmachines toevoegen die je het leven makkelijker maken. Zeker de moeite waard om de Android market Google Play eens te verkennen.

 9. Kent er iemand een agenda-app waar ik 2 aparte agenda’s kan bijhouden? Dus 1 werk en 1 prive.

  1. Kan moeilijk anders. Tegenwoordig speel ik zelden nog een spelletje. De enige waar ik tijd aan durf verspillen is een woordzoeker en af-ten-toe Draw Something. Jij ook?

   1. Ik zet ze dan op mijn mobiel, maar doe er nauwelijks er wat mee. Dus gaan ze weer weg.

    Ik heb nu Woordfeud er op staan om andere mensen te plezieren, haha. Ik bak er niks van dus dan vindt ik het ook niet leuk. Ik krijg elke keer een waarschuwing dat ik weer een woord moet leggen.

    Het enigste waar ik echt verslaafd aan ben is Jewels Star, en dan mineral. Steeds maar weer proberen mezelf te verbeteren! Hoe kansloos ook eigenlijk.

Reacties zijn gesloten.