Instagram voor Android

Instagram voor Android is er. De populaire foto-app voor iOS was sinds namiddag te downloaden in de Android Market Google Play. Enkele weken geleden schreef ik me in voor de bèta, maar het nieuws zelf vernam ik via Twitter op de trein naar huis.

Probleem nr 1.

Volgens de download instructies had ik ongeveer 13 MB vrije ruimte nodig. Da’s veel als je weet dat er op mijn toestel slechts 115 MB vrij is voor applicaties, en ik gewoonlijk net geen 15 MB over heb. Om Instagram te installeren moesten er dus een aantal andere apps sneuvelen. Hetzelfde probleem had ik in het verleden al met Skype en tegenwoordig ook regelmatig met de nieuwe versies van Google Maps.

Probleem nr 2.

De installatie op zich verliep vrij vlot als je de zes crashes van Android even buiten beschouwing laat. Omdat m’n telefoon dus voortdurende uitviel en herstarte duurde het een dik ook vooraleer de download en installatie in orde waren. Volgens een kenner ligt het probleem waarschijnlijk bij een foute applicatie die het systeem doet crashen.

Een Instagram-account had ik al. Enkele maanden geleden gemaakt op de iPad van het lief. Ik kon dus meteen beginnen met foto’s nemen. :) Het was wel even zoeken naar de juiste instellingen en filters, maar het allereerste resultaat valt toch nog mee. De applicatie begon net te werken toen we aankwamen in Antwerpen centraal-station. Dat verdiende een toepasselijk titel.

Finally arrived
Finally arrived

Dadelijk eens alle ‘friends’ importeren en zien of de insta-servers het nieuwe geweld aankunnen. De features van de app ga ik hier niet bespreken. Screenshots en video’s genoeg online.

Mijn grootste vraag blijft vooral wat ik nu ga aanvangen met al die andere foto-account: TwitPic, Picplz, Flickr, Picasa, Twitter zelf, etc. In principe moet je dat kunnen oplossen met enkele slimme recipes van ifttt.

De eerste indruk is al bij al nog ok. Geen vette camera-features, wel een hecht sociaal netwerk zonder franjes.

(7 april) Goed nieuws: met de meest recente update van Instagram heb je vanaf nu ook de mogelijkheid om de app naar je SD-kaart te verplaatsen. Precies waar ik op aan het wachten was: van 17 MB naar 4 MB.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Hoe makkelijk het installeert hangt een beetje af van het toestel. Op mijn Nexus S was dat een fluitje van een cent. Op een ouder toestel, zoals mijn Hero, of een low-to-mid end zoals een WildFire, zal dat idd wel moeilijker zijn. Ik denk dat ze bij instagram het porten van de iOS interface belangrijker vonden dan dat het vlot werkt op alle toestellen. Hopelijk fixen ze dus in de eerstvolgende updates de performance!

  1. Performance fix is inderdaad een van de belangrijke punten. Voor de features die momenteel in Instagram zitten heb je toch niet meer dan 5 MB nodig. En dan nog kan je apps naar de SD verplaatsen. Als ze daar werk van maken dan zal ik mijn rating aanpassen.

 2. Godver zeg, doen ze bijna 2 jaar om een app te maken (zie talloze “instagram for android is coming soon posts), en dan is het zo’n rommel. 13 MB groot. Werkt maar half de tijd. Crasht regelmatig.

  En weet ge wat: ze hebben niet eens een website enzo. Enkel eentje die zegt dat ge de app moet downloaden. Worst tech starup ever. (nog slechter dan Twitter)

  [/rant mode]

  1. Online zijn er nog zo van die Loch Ness monsters. Twitter Analytics anyone? Maar Instagram heeft zijn shit together gekregen en iets gelanceerd. Filesize is inderdaad nog een probleem. Ik heb zonet gezien dat er een update was, maar had onvoldoende ruimte om die te installeren. Dus: eerst de app volledig verwijderen, telefoon herstarten en dan de nieuwste versie installeren. Dat is niet hun fout, maar toch, niet echt gebruiksvriendelijk voor mensen met een verouderde smartphone.

   Dat van die website begrijp ik. Of het een nadeel is of eerder een voordeel blijkt, daar ben ik nog niet helemaal uit. Er zijn wel alternatieven die u een prima gebruikservaring bezorgen, bijvoorbeeld statigr.am. Die moet je zeker eens proberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *