SubtlemobVanavond doen we mee aan een subtlemob in Gent: een soundwalk door de stad waarin we meespelen in As If It Were the Last Time van Duncan Speakman. Het beloofd een een betoverend, verborgen spektakel te worden!

Ik heb nu al enkele vreemde woorden gebruikt. En ik hoor u denken: wat is dat, zo’n ‘subtlemob’ en ‘soundwalk’? Laat ik het kort even proberen uitleggen.

Soundwalk

Een ‘soundwalk’ is zoals het woord zelf zegt: je loopt door de stad terwijl er muziek uit je koptelefoon komt. Door een combinatie van de juiste muziek en de juiste sfeer zou je je alzo snel als in een film moeten voelen.

En dat is nu het opzet van dit hele gebeuren.

“Het dagelijkse leven wordt ineens een filmset, de straten worden het decor, voorbijgangers worden figuranten, …”

Subtlemob

Een ‘subtlemob’ is ook vrij eenvoudig te verklaren: een grote groep mensen die eigenlijk keihard hun best doen om niet hard op te vallen. En die subtiliteit gaat ver: je loopt rond door de stad zonder echt te weten welke mensen meedoen.

Op donderdag 21 oktober 2010, vanavond dus, zullen er een onbekend aantal mensen ronddolen in Gent. 1Een vorige versie in Nederland haalde maar liefst 500 deelnemers. In Gent wil men dit aantal uiteraard graag overtreffen. Geen idee hoe of waar — en als ik het zou weten, dan zou ik het toch niet (mogen) zeggen. Dus shhhh…

‘As If It Were the Last Time’

As If It Were the Last Time

Gedurende zo’n 35 minuten dompelt het script van Duncan Speakman ons helemaal onder in dat gevoel, met niets meer dan een simpel MP3-bestandje. Van alle deelnemers wordt dan ook verwacht dat ze een eigen MP3-speler of mobiele telefoon met gelijkaardige capaciteiten meebrengen.

Gelijkaardige subtlemobs werden reeds gehouden in Londen, Rotterdam en andere steden. Ze werden er steeds met veel enthousiame ontvangen door de deelnemers. Deze video van zo’n eerdere versie kan je alvast een beeld geven.

Fans kunnen hier een overzicht van de soundtrack en stemmen terugvinden.

Eigen beleving

Het verhaal van hoe wij de avond hebben ervaren volgt later, wanneer we terug zijn uit Gent.

Wat ik wel al kan vertellen is dat we achteraf nog kunnen genieten van een lichtprojectie van Pablo Valbuena op de achtergevel van de Vooruit in Gent.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.