Volgens Walter Zinzen, de voormalige journalist bij de openbare omroep VRT, is de particratie in België inderdaad te ver doorgeschoten. Ik kan niet anders dan het met hem eens zijn. Terwijl Zinzen zich jarenlang voelde als een eenzame roepende in de woestijn, ben ik opgelucht te zien dat de discussie nu breder wordt gevoerd.
Categorie archieven: België
Over toxisch leiderschap in de politiek
Het was de beroemde schrijver Lord Acton die zei: “Macht corrumpeert, en absolute macht corrumpeert absoluut.” Deze bewering is, helaas, even actueel als ooit tevoren. Zoals het recente artikel van Joël De Ceulaer onthulde, blijkt er in het Europees Parlement een diepgewortelde cultuur van toxisch leiderschap en machtsmisbruik te bestaan. 1Joël De Ceulaer, ‘Wie macht …
The Centre Cannot Hold
Things fall apart; the centre cannot hold; Mere anarchy is loosed upon the world. […] The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity. William Butler Yeats (1865-1939) Vrijdagochtend. Ik wandel de trap af en haal onze dagelijkse krant uit de brievenbus. Sleutel in het slot, deurtje open, krant eruit, deurtje …
Antwerpen tijdens pest en corona
Als historicus trek ik graag parallellen met vroegere periodes. Volgde je dit voorbije jaar het nieuws, dan lijkt alles wel een herhaling van wat we in 2020 meemaakten. Je kunt nog verder teruggaan in de tijd. Dat deed ook journalist Lieven Sioen, met quotes uit het boek van Britse historicus Michael Pye over de pest …
Over de kunstsmokkel van ISIS via België
Sinds de aanslagen van 22 maart zou je denken dat onze overheid zijn lesje leerde qua terreurbestrijding. Helaas staat men, door passiviteit en besparingen, toe dat terreurorganisatie ISIS actief fondsen blijft werven in België, o.a. door de verkoop van kunstsmokkel uit strijdgebieden. Een van de daders van de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel was …
Over klassenjustitie in België
Opnieuw een onheilspellend signaal van de alsmaar groeiende klassenjustitie in België. In een neoliberaal denkkader wordt de rechterlijke macht herleid tot een verlengstuk van de uitvoerende macht. Dat gebeurt heel subtiel, maar niet minder dwingend. In de eerste plaats via organisatorische mechanismen, maar zo’n inbedding heeft ook inhoudelijke gevolgen. Als justitie minder middelen heeft, kan …