Je zou denken dat onze overheid zijn lesje leerde na de aanslagen van 22 maart. Helaas staat men, door passiviteit en besparingen, toe dat terreurorganisatie ISIS fondsen blijft werven in België, o.a. door de verkoop van kunstsmokkel uit strijdgebieden.

Een van de daders van de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel was actief betrokken bij de smokkel in kunstwerken in België. Interpol waarschuwt dat ons land een draaischijf wordt. De illegale handel in kunstvoorwerpen is een bekend fenomeen bij de financiering van transnationale criminele activiteiten. Met de oorlog in Syrië en Irak is al aangetoond dat IS onder meer via die kanalen zijn strijdt financiert. [Paris Match] onthult1Frederic Loore, Un auteur des attentats de Bruxelles impliqué dans un trafic d’objets d’art, Paris Match, 27 oktober 2016. dat de Belgische douane in januari twee grafstenen uit het derde millennium voor Christus in beslag nam, die afkomstig waren van de archeologische site van Mari in Syrië. Interpol Damascus waarschuwde voor hun twijfelachtige herkomst, maar het parket gaf er geen gevolg aan.2Lieven Desmet, België draaischijf voor kunstsmokkel voor terreur, De Morgen, 28 oktober 2016, p.11.

Interpol is niet mals voor ons land, en met name minister Jan Jambon.

Er is onbegrip omwille van de beslissing om de cel kunst en antiek van de federale politie te ontmantelen. Het gevaar is dat het van België een Europese draaischijf maakt. “België, dat al lang een populaire bestemming is voor antiek en andere culturele voorwerpen die gesmokkeld werden of illegaal werden verkregen, zal zeker nog meer smokkelaars aantrekken”, schrijft de internationale politieorganisatie. Het opdoeken van de bewuste kunstcel binnen de federale politie gebeurde op last van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). […] Het opdoeken van de cel veroorzaakt ook in eigen land een aantal oprispingen, [o.a. bij] Christina Ceulemans, directeur-generaal van het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *