De oorlogskas van ISIS

ISIS vlag

Het islami­tis­che kali­faat van ISIS in Syrië en Irak is niet meer weg te bran­den uit de actu­aliteit. Vooral van­wege hun bru­tale geweld. Om zo’n oor­log te voeren en een eigen staat op de richt­en heb je uit­er­aard ook cen­ten nodig. Net zoals bij de meeste con­flicten kan je ook hier de bedenk­ing mak­en: fol­low the mon­ey, en je komt vanzelf uit bij wie het meeste baat heeft bij dit con­flict.

Aan­vanke­lijk rek­ende IS voor zijn werk­ingsmid­de­len op rijke soen­ni­tis­che vrien­den uit de Perzis­che Golf. Niet dat Sau­di-Ara­bië, Qatar en Koeweit recht­streeks staatss­te­un uit­deelden. Wel ston­den ze oogluik­end toe hoe welgestelde inwon­ers, vaak via Turk­i­je waar de over­heid ook de andere kant opkeek, geld bezorgden aan de jihadi’s die de gehate sji­tis­che Syrische dic­ta­tor Bashar al-Assad bestre­den. Onder Amerikaanse druk zijn die geld­stromen deels opge­droogd.

Bron: Jan Van Hes­s­che, Waarom IS nog lang op de kaart staat, De Tijd, 6 sep­tem­ber 2014, p. 9.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *