De oorlogskas van ISIS

ISIS vlag

Het islamitische kalifaat van ISIS in Syrië en Irak is niet meer weg te branden uit de actualiteit. Vooral vanwege hun brutale geweld. Om zo’n oorlog te voeren en een eigen staat op de richten heb je uiteraard ook centen nodig. Net zoals bij de meeste conflicten kan je ook hier de bedenking maken: follow the money, en je komt vanzelf uit bij wie het meeste baat heeft bij dit conflict.

Aanvankelijk rekende IS voor zijn werkingsmiddelen op rijke soennitische vrienden uit de Perzische Golf. Niet dat Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit rechtstreeks staatssteun uitdeelden. Wel stonden ze oogluikend toe hoe welgestelde inwoners, vaak via Turkije waar de overheid ook de andere kant opkeek, geld bezorgden aan de jihadi’s die de gehate sjitische Syrische dictator Bashar al-Assad bestreden. Onder Amerikaanse druk zijn die geldstromen deels opgedroogd.

Bron: Jan Van Hessche, Waarom IS nog lang op de kaart staat, De Tijd, 6 september 2014, p. 9.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *