Koerden dansen met vlagKoerdistan is een regio die al tientallen jaren dingt naar zelfbestuur. Men komt blijkbaar steeds dichterbij, zo las ik vandaag in De Standaard. ((Giselle Nath, Iraakse Koerden gaan voor onafhankelijkheid, in: De Standaard, 9 juni 2017, p. 17.))

De Koerdische Autonome Regio in Irak kondigt een bindende volksraadpleging aan over volledige onafhankelijkheid. Op 25 september [2017], of “als IS verslagen is”, meldt Reuters. De Koerdishe peshmerga-milities konden als enige IS verdrijven. Zo kreeg de KRG in de praktijk ook de olierijke regio rond Kirkuk in handen. Momenteel vechten het Iraakse leger, de Koerdische peshmerga’s en de Amerikanen samen om Mosul te bevrijden van ISIS. Als die strijd beslist is, moeten de onderlinge verhoudingen heronderhandeld worden. Duitsland zei al bezorgd te zijn om de eenheid in Irak. De regio is tot de tanden bewapen, dus een conflict tussen Bagdad en Erbil is te vermijden.

Op zich is dat wel een goed idee. De koerden zijn quasi de enige effectieve groep in de strijd tegen de extremisten van IS. Daar mag wel wat tegenover staan. Bij ieder conflict gaan de overwinnaars uiteindelijk rond de tafel zitten om de spoils of war te verdelen.

Van de Koerden wordt gezegd dat ze de grootste natie ter wereld zijn zonder een eigen staat. De machthebbers van de vier landen waar de Koerden leven – Turkije, Syrië, Irak, Iran – waren nooit opgezet met de idee van een Koerdische staat. De oprichting van zo een staat – zelfs als hij maar een deel van de Koerden omvat – zou de machtsverhoudingen in het Midden Oosten grondig hebben veranderd. ((Dirk Rochtus, Koerden gaan voor onafhankelijkheid in referendum, 5 april 2017.))

Bekijk je het om een grotere, regionale schaal, dan is er een transnationale koerdische regio in zowel Irak, Syrië Turkije en Iran. Volgens onderstaande kaart van The Washington Institute ((Fabrice Balanche, Rojava’s Sustainability and the PKK’s Regional Strategy, 24 augustus 2016.)) rijkt de regio zelfs bijna tot (bijna) aan de Middellandse Zee.

De Rojava corridor richting Middellandse Zee
De Rojava corridor richting Middellandse Zee

Zo’n corridor maakt veel verschil voor economische activiteit. Bovendien zou de regio controle krijgen over de bovenloop van zowel Tigris als Eufraat. Ik wens ze alvast veel succes, die Koerden.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.