Zwarte kogels

Panama onderschepte een Noord-Koreaans schip. Aan boord: een lading Cubaans wapentuig. Een verhaal dat van de radar bleef. Daarom niet minder komisch/tragisch.

Op drugs stuitten ze niet, maar wel op zeker 240 ton wapentuig. “Tussen zakken suiker vonden we containers die vermoedelijk gesofisticeerde onderdelen voor raketten bevatten”, zei de Panamese president, Ricardo Martinelli. […] Volgens de Cubaanse autoriteiten bevinden zich aan boord van de Chong Chon Gang twee antiluchtdoelraketten, onderdelen van raketten, twee MiG 21-gevechtsvliegtuigen en 15 MiG 21-motoren. “Die zijn van Sovjetmakelij en dateren van eht midden van de vorige eeuw”, zei Havanna. “Reparaties dringenzich op zodat we onze nationale soevereiniteit kunnen blijven verzekeren.”1Lieve Dierckx, Cuba schendt wapenembargo tegen Pyongyang, De Tijd, 18 juli 2013, p. 8.

Dit was niet de eerste keer. Al claimt men wel dat het gaat om herstellingswerk.

Tegelijkertijd, dichter bij huis, is er het nog schimmigere verhaal van de Britse wapenindustrie.

Terwijl de Britse regering volop het Syrisch verzet steunt, levert ze het materieel aan het bewind van Damascus. […] Een parlementscommissie luidde gisteren de alarmbel na een doorlichting van de licenties die de regering afleverde. Onder andere Syrië, Iran en Rusland staan op de klantenlijst van de Britse Wapenindustrie.2EZ, Ook Syrië is klant Britsen wapenindustrie, De Tijd, 18 juli 2013, p. 9.

Welkom in de wereld van de Realpolitik.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *