Het nieuwe NAVO hoofdkwartier krijgt een feestelijke opening. Leiders van alle lidstaten zakken af naar Brussel. Daarbij o.a. Donald Trump, die meermaals het nut van de alliantie in vraag stelde. Ondanks de huidige activiteiten zal Trump opnieuw eisen dat Europa meer geld uitgeeft aan defensie. Hoopt hij daarmee meer Amerikaans wapentuig te kunnen exporteren? Wat mij betreft is de NAVO nog steeds relevant. Kijk bijvoorbeeld naar de situatie in het noordooosten van Europa.
Hoe groot is de kans dat Poetin ooit een NAVO-land aanvalt of probeert te annexeren?
Een NAVO-insider: “Het collectieve leiderschap van tachtigers in de nadagen van de Sovjet-Unie was minder bedreigend dan de onbetwiste machtspositie van één machtshongerig persoon die tot grote risico’s bereid is om binnenlandse kritieke te smoren in patriotisme.” […] “De NAVO laat die landen niet aan hun lot over”, zegt een diplomaat. “De Amerikanen zijn militair aanwezig in Polen, de Britten in Estland, de Canadezen in Letland en de Duitsers (met Belgische hulp) in Litouwen. […] Dit wordt dus een mooie nieuwe strik rond wat we sowieso al doen, zodat Trump naar huis kan met iets wat hij als een overwinning kan verkopen.

De situatie in het zuidoosten is dan weer erg anders. De relatie tussen Turkije en Europa is al een tijdje gespannen. Het beloofd op z’n minst een boeiende top te worden.
Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van de partij, het scherpste steentje in de NAVO-schoen. Hoe moeten de andere lidstaten omgaan met een belangrijke lidstaat die stap voor stap naar een dicatatuur aan het evolueren is? […] Turkije ligt niet alleen geografisch op een cruciale plek, het heeft bovendien — na de Verenigde Staten — de grootste strijdmacht van alle NAVO-lidstaten.
Quotes uit Mr. Trump, zijn we nog gezworen kameraden? door Steven De Foer (De Standaard, 24-25 mei 2017, pp. 10-11).