Hebben de slachtpartijen en de verkrachtingen in de succesvolle fantasyreeks Game of Thrones een historische grondslag? En hebben reuzenwolven echt bestaan? Carolyne Larrington, professor literatuur aan de universiteit van Oxford, schreef er een boek over.

Larrington onderwijst middeleeuwse literatuur aan de universiteit van Oxford. Ze leest normaal gezien teksten in het Oud-IJslands en Middelhoogduits, en ze probeert haar studenten warm te maken voor het Nibelungenlied. Toen ze Game of Thrones zag, viel haar op dat heel wat ideeën uit de serie hun oorsprong vinden in verhalen en gebeurtenissen die ze van haar vakgebied kent. Net daarom schreef ze een boek over het waarheidsgehalte van de serie: Winter is coming: the medieval world of Game of Thrones.

Ging het er in de middeleeuwen zo ruw [aan] toe? In de steden wel. Alle mannen hadden een mes bij zich. En als iets hen kwaad maakte, staken ze toe. In het middeleeuwse Italië stierven veel vrouwen in het kraambed, maar mannen hadden toch een lagere levensverwachting omdat ze elkaar voortdurend vermoordden. Onderdrukken wij West-Europeanen onze drang naar geweld of hebben we dat overwonnen? Je zou inderdaad kunnen denken dat we hier in Europa nauwelijks bang hoeven te zijn. Maar tegelijkertijd neemt in Londen het aantal steekpartijen toe. Er is nog geweld, maar het zit verborgen.

U vergelijkt de eeuwige winter uit Game of Thrones met de klimaatverandering. Gaat dat niet wat te ver? Het ligt voor de hand. De Wildlings zijn anders dan wij, maar het zijn ook mensen, en ze vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering. Wie laten we door de muur? Wie laten we binnen in het Fort Europa? Het zijn wel erg gelijkaardige vragen. [George R. R.] Martin zelf zegt dat hij bij de muur eerder aan de Muur van Hadrianus heeft gedacht, die de Schotten uit Engeland weg moest houden.

Gelezen bij Der Spiegel als Der wahre Kern von “Game of Thrones” door Takis Würger.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *