Aanslagen en terrorisme. Na de recente gebeurtenissen in Parijs en Verviers zit de schrik er opnieuw dik in. Dat is toch wat ik afleidt uit alle berichten in de media. Schoolreizen die worden afgelast, soldaten in de straten, allochtonen die worden nagekeken met wantrouwen. Een mens zou voor minder bang worden van de buitenwereld.

Terreurdreiging

Het terreurniveau in België blijft hoog. De voorbije weken volgden er nieuwe dreigementen van terreurdaden. 1Metro, IS dreigt met bomauto’s en onthoofdingen in België, 29 januari 2015, p. 2.

De terroristen waarschuwen in de eerste plaats dat ze de Amerikaanse president Barack Obama zullen onthoofden. […] Daarna worden ook Frankrijk en ons land bedreigd. “We komen naar jullie landen met bomauto’s en explosieven. En jullie hoofden zullen we afhakken”, vervolgt de man, geflankeerd door twee bewapende medestrijders en een groepje omstaanders. “Wij zijn voor niets of niemand bang.”

Men viseert vooral België. Blijkbaar omdat de mensen hier banger zijn dan elders.2Johanna Laurent, Voor IS is België een voorbeeld, De Morgen, 27 januari 2015, p. 9.

“Ik zie verschillende reden waarom België nu plots in het vizier genomen wordt”, zeg onderzoeker en radicaliseringsexpert Montasser AlDe’emeh. “Allereerste zijn er de recente gebeurtenissen in Verviers. Khalid Ben Larbi, een van de jongens die toen omkwam, zat vorig jaar nog in Syrië. Samen met een hele groep jongens is hij toen uit Molenbeek vertrokken. Zijn vrienden die nu nog in Raqqa zitten, zijn erg gefrustreerd. Menselijk gezien is Ben Larbi immers een vriend die gedood werd. Die jongens gaan daar in het IS-kalifaat steeds vaker over praten, waardoor hun klachten bij een plaatselijke emir terecht komen. Op die manier zijn die bezwaren wellicht ook bij al-Adnani terechtgekomen. Bovendien weten ze ook dat er intussen soldaten in de Belgische steden rondlopen. Zij weten dat Bart De Wever troepen wil inzetten. Zij weten dat de angst zich hier door de straten verspreidt. Daar spelen zij op in. Ze zouden evengoed de VS, de Britten of Jordanië kunnen viseren, maar dat doen ze niet. Want België toont meer angst.”

Angst voor de buitenwereld is geen oplossing. Jezelf afsluiten en vluchten uit de realiteit is een symptoom van een gebrek aan vertrouwen.

Liever dood dan dapper?

Ergens anders zijn er nog steeds dappere mensen die deze angst trotseren. Zo interviewde de Duitse journalist Jürgen Todenhöfer een ISIS-slachter in het hol van de leeuw. Voor hetzelfde geld was hij zijn hoofd kwijt zoals zijn Amerikaanse collega’s James Foley of Steven Sotloff. Nu ja, met Duitsers moet je niet sollen. Die Angela Merkel is geen doetje.

Wij Belgen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Onze premier of minister van Binnenlandse Zaken kan de bevolking moed beter inspreken in plaats van afschrikken. Kenners van de klassieke oudheid — ik kijk naar u, Bart De Wever, kunnen teruggrijpen naar Julius Caesar’s fabeltje over “de dappersten alles Galliërs”. En dichter bij het heden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, stond dit land bekend als “brave little Belgium.”

Hoog tijd dat we ons daar ook naar gedragen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *