Middeleeuwse nederzetting ontdekt in Erps-Kwerps

ArcheologieBij opgravingen op het Villershof in Erps-Kwerps zijn de resten gevonden van een nederzetting uit de middeleeuwen. De opgravingen gingen twee maand geleden van start naar aanleiding van archeologische vondsten tijdens wegenwerken. Archeologen ontdekten paalgaten en afval- en haardkuilen die dateren uit de negende tot dertiende eeuw.

Het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed voert het onderzoek uit. Het meest opvallend zijn de resten van een lokaal pottenbakkersoventje uit de elfde tot twaalfde eeuw, waarbij heel wat aardewerk en houtskool gevonden werd.

Andere markante vondsten zijn de resten van een menselijk skelet, dat nog niet kon gedateerd worden. Onderzoekers vonden ook een Romeinse mantelspeld (fibula) uit de eerste eeuw na Christus, een metalen mes en een naald uit bot. De wetenschappers graven nog tot 22 december 2004. Volgens projectarcheoloog Johan Hoorne heeft de opgraving een belangrijk nieuw licht geworpen op de lokale geschiedenis van Kortenberg. #

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Enige tijd geleden heeft u ons onderstaande e-mail gezonden. Wegens grote
  drukte is de afdeling Publieksvoorlichting van de IND niet in staat geweest
  deze binnen een redelijke termijn te beantwoorden. Wij bieden u hiervoor
  onze excuses aan en willen u in de gelegenheid stellen om alsnog telefonisch
  een antwoord van ons te ontvangen. Als u dit wenst, vragen wij u deze email
  te beantwoorden en in het antwoord uw naam en telefoonnummer waar u tijdens
  kantooruren te bereiken bent te vermelden. Wij zullen u dan zo spoedig
  mogelijk terugbellen. Als wij geen reactie van u ontvangen, gaan we ervan
  uit dat u reeds op andere wijze geïnformeerd bent en zullen wij uw mail als
  afgehandeld beschouwen.

  Met vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *