40 leefregels voor een echte man

Keep calm and be a gentlemanIdolen heb ik als kind nooit gehad. Terwijl andere tieners dweepten met bands, popsterren of filmsterren kon ik maar niet inzien wat daar zo speciaal aan was. Neen, er was niemand waarvan ik dacht: “Ik wil ook zijn zoals..!” Er waren wel voorbeelden waar ik naar opkeek vanwege hun realisaties. Meestal ging dat om al wat oudere mannen: Sean, Robin, Kofi, etc. Het deed me altijd afvragen: wat is het verschil tussen zo’n mannen en de rest van de XY-chromosoom dragende populatie? Dat onderscheid bleek van vele factoren af te hangen. Zo heb ik er bijvoorbeeld geen moeite mee om me als een gentleman te gedragen — dat zit hem in de opvoeding. Business Insider stelde een lijstje op met regels voor (wat zij zien als) een echte man.1John Carney, The Unofficial Goldman Sachs Guide To Being A Man, Business Insider, 10 september 2013. Daar zitten wel enkele waardevolle tips tussen die ik zelf ook volg. Een vertaalde selectie favorieten.

 1. Draag altijd cash op zak, liefst in je voorste broekzak. — Zelf draag ik mijn briefjesgeld in een clip, gevouwen rondom mijn identiteits- en bankkaart. Handig minimalistisch.
 2. Het is ok om je kansen om 80-90 jaar te worden te verruilen voor gegarandeerd plezier in je twenties en thirties. — Er is wel een evenwicht tussen #YOLO en onnodige risico’s nemen.
 3. Ga nooit drie nachten op rij uit tot na middernacht … tenzij er echt iets geweldig gebeurt tijdens die derde nacht. — Zo is dat. *grijns*
 4. Begin nooit wat met de ex van een vriend. — Een goede vriend is meer waard dan een snelle ex.
 5. Als de ober vraagt wat je wil drinken, dan moet je eigenlijk al beslist hebben. — Afhankelijk van mijn humeur: plat water, rode wijn of goede whisky.
 6. Wanneer mensen je niet uitnodigen voor een feestje, dan blijf je ook best thuis. En zelfs wanneer ze je uitnodigen, dan is het soms toch beter dat je eveneens thuis blijft. — Dit ben ik toch nog al doende aan het leren.
 7. Wanneer je niet zeker bent, kus haar dan toch maar. — Zo moeilijk is dat niet.
 8. Koop een dure zonnebril. Oppervlakkig? Ja, net zoals de vrouwen die je beoordelen. En het laat die vrouwen weten dat je mooie zaken apprecieert en verantwoordelijk genoeg bent om ze niet te verliezen. — Dit geldt voor meer dan alleen zonnebrillen.
 9. Iedere ochtend voor het douchen: 50 push-ups, sit-ups en dips. — Je hebt maar één lichaam.
 10. Ga minstens om de week een keer brunchen met vrienden. En laat de kinderen thuis. — “Per. Want het leven is meer dan afwassen alleen.”
 11. Gedraag je alsof je een vaste klant bent, ongeacht de locatie of het gezelschap. — Of in mijn eigen interpretatie: act like you own the place.
 12. Een paar glazen wijn gaan je dag heus niet verpesten. — Vino tinto.
 13. Het kan altijd beter. Besef wel dat je het veel en veel beter hebt dan allen die voorheen kwamen. — I kiss my lucky stars dat ik ben geboren waar ik werd geboren.
 14. De rekening nooit delen. — Of er toch zeker niet van uit gaan. Vrouwen zijn erg selectief wat hun emancipatie betreft.
 15. Het cliché wil dat geld hebben vooral te danken is aan geen tijd verspillen. Maar feitelijk is geld vooral goed om spontaniteit te bevorderen. — Je kan in ieder geval al veel vaker “Ja!” antwoorden op zotte voorstellen.
 16. Wees spontaan. — Oh ja!
 17. Zoek een Times New Roman in het openbaar en een Wingdings tussen de lakens. Ze bestaat heus. — Die waarvan je dat het minste verwacht.
 18. Gebruik nooit een elektrisch scheerapparaat. — Nooit. Ik scheer al heel mijn leven nat.
 19. Desserts zijn voor vrouwen. Bestel er een, en doe alsof je het niet erg vind dat jij het opeet. — Hmm, lastig. Hier moet ik toch nog aan werken.
 20. Koop een smoking op je dertigste. Zorg dat je lichaam in dezelfde proporties blijft. — Letten op uw eten en regelmatig bewegen is echt niet zo moeilijk.
 21. Eén vriendinnetje per keer is waarschijnlijk voldoende. — Er zijn maar zeven dan in de week.
 22. Organiseer een feestje. En zie dat iemand anders het komt opruimen. — Dit hadden we zo hard moeten doen bij die BBQR!
 23. Vergelijk jezelf alleen met je vorige zelf. — Mijn jongere is best  trots op zijn oudere zelf.
 24. Neem meer foto’s. Met een fototoestel. — Is op komst. Alleen: Nikon of Canon?
 25. Bewondering voor artiesten of schrijvers mag je gerust uitdrukken. Niks mis om hun werk ook financieel te sponsoren. — De enkele artiesten die ik echt goed vindt, daarvan koop ik ook echt alle albums.
 26. Ja, natuurlijk moet jij het etentje betalen. — Nogal wiedes.
 27. Kwaad zijn is een verspilling van jouw kostbare tijd en energie. — Don’t get mad, get even.
 28. Als ze enkel bij je is voor de persoon die je 20% van de tijd bent, dan verdient ze de 100% van jou niet. — Of zoals Marilyn Monroe ooit zei: “If you can’t handle me at my worst, then you don’t deserve me at my best.”
 29. Breng altijd een fles van iets mee naar een feestje. — Ik voorzie altijd een fles goede rode wijn. Dat kan nooit missen want het is goede. (Zie ook #12.)
 30. Ben je eerder grappig bent dan knap, dan kan je luide uitgaangsplekken best vermijden. — Liever een goed gesprek dan: “Hè wat zeg je!?”
 31. Date vrouwen buiten jouw vriendenkring. Dat zal je zeker bevallen. — ’t Is dat mijn vriendekring zo gigantisch groot is en al.
 32. Als je gelooft in evolutie dan begrijp je ook best hoe het werkt. — Masterdiploma geschiedenis hier. :-)
 33. Het kan niemand wat schelen als je beledigd bent, dus hou  je er wat van aan te trekken.
 34. Begin nooit opnieuw iets met een ex. Ze dacht beter te kunnen doen, en komt nu terug om te settlen. — De ezel en de steen.
 35. Lees meer. Lezen staat je toe om binnen te treden in iemand anders’ denkwereld, en zorgt voor interessante gespreksonderwerpen tijdens feestjes. — En zelf eens een boek schrijven mag ook altijd.
 36. Negeer het boegeroep. Die komen meestal van de goedkope zitjes. — “Those who can, do; those who can’t, teach.”
 37. Zeg nooit: “Het is wat het is.”
 38. Begin een wijnverzameling voor uw kinderen zodra ze geboren zijn. Voeg ieder jaar een paar kistjes zonder dat ze het weten. Echt een fenomenaal cadeau wanneer ze afstuderen. — Ik ga dat zo hard kopiëren.
 39. Je blijft beter niet uit de buurt van goktafels als je geen €100 durft verliezen.
 40. Vergeet niet: “rules are for the obedience of fools and the guidance of wise men.” — Alle regels zijn flexibel.

Uw eigen aanvullingen, al dan niet voorzien van een eigen context, zijn welkom bij de reacties.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *