Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Volgende week komt Harry Potter and the Deathly Hallows in de Belgische bioscoopzalen. Op woensdag 17 november is de Belgische première van dit zevende deel in de tovenaarssaga.

De andere boeken ken ik niet zo goed, maar dankzij het geweldige audioboek van Jim Dale ken ik ‘De Relieken des Doods’ door en door. Moest er iemand tickets voor de première op overschot hebben, dan neem ik die met plezier over. ;)

Verhaal

In de aanloop naar dit laatste deel is de macht van Lord Voldemort (Ralph Fiennes) steeds groter geworden. Hij heeft nu de volledige controle over Hogwarts en het ‘Ministry of Magic’.

Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Weasley (Rupert Grint), en Hermione Granger (Emma Watson) besluiten om samen het werk van professor Dumbledore (Michael Gambon) tot een goed einde te brengen.

Harry, Ron en Hermione.
Harry Potter, Ronald Wemel en Hermelien Griffel.

Als ze de tovernaarswereld nog enige hoop willen bieden, dan moeten ze alle Horcruxes vernietigen om de ‘Dark Lord’ te verslaan.

Omdat dit laatste boek van Harry Potter zo lang is werd de film in twee delen geknipt van elk meer dan 2 uur. Deel twee komt uit in juli 2011.

Review

(10 November) We slaagden erin een zitje te krijgen op de dag van de première zelf. Dat bleek niet moeilijk, want onze lokale bioscoop had die woensdag maar liefst 7 voorstellingen van dezelfde film voorzien. Alvast een erg positief begin.

Minder positief blijkt mijn eindoordeel van de film zelf. Ik kan begrijpen dat het voor filmmakers erg moeilijk is om een verhaal letterlijk te verfilmen. 146 minuten is al erg lang, maar mits iets meer moeite had men zoveel meer waarde kunnen toevoegen in 180 minuten. Hele stukken die het verhaal meer diepte konden geven bleken geschrapt. Jammer dat regisseur David Yates geen extra uur besteedde aan het correct afwerken van dit finale hoofdstuk. Wat de kroon de reeks had kunnen zijn komt deze film over als een erg flauw afkooksel van het origineel. Als deel 1 al zo tegenviel, dan verwacht ik weinig goeds voor deel 2.

Wat de acteerprestaties betreft wil ik ook even toevoegen dat iemand dringend Emma Watson eens op haar plaats moet zetten. De voorbije films acteerde ze telkens als een zwangere bakvis met een intonatie die kant noch wal raakte. Ze mag dan al tegen haar goesting mee-acteren in de laatste aflevering, toch straalt dit niet bepaald positief af op haar eigen carrière.

Trailers

Officieel zijn er twee trailers van the Deathly Hallows. Eentje uit juni 2010 en een nieuwere uit september 2010.

https://www.youtube.com/watch?v=_EC2tmFVNNE

https://www.youtube.com/watch?v=YzfEH0UPEBo

Meer informatie op de officiële website en bij IMDB.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.