Harry PotterHarry Potter. Ik had nooit verwacht dat een kinderboek me zo zou kunnen boeien. Toch heb ik de voorbije weken bijna iedere vrije minuut zitten luisteren naar het audioboek van het zevende en laatste deel uit de reeks. Zo spannend was het dat ik zelfs ’s nachts m’n lampje weer aanflikte om toch nog even verder naar het verhaal te kunnen luisteren.

En dan te bedenken dat ik aanvankelijk niet zo’n grote fan was van J. K. Rowling. Loes zal daar wel voor iets tussen zitten, want zij is al jaren een trouwe fan. De avonturen van Harry Potter, Ron Weasly en Hermione Granger in en om hun geliefde Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry zijn ook wel boeiend om te volgen. Je wil weten wat hun volgende avontuur gaat zijn, en hoe dat dan weer afloopt. Daar komt heel wat fantasie bij kijken. Hier geen spoilers die het verhaal verpesten, maar bij de zoektocht naar de deathly hallows en Voldemort’s horcruxes zit je voortdurend op het randje van je stoel.

Met 11 miljoen verkochte exemplaren tijdens de eerste 24 uren is deel zeven het snelst verkopend boek ooit. Bij ons zou de Nederlandse vertaling in de loop van deze week moeten verschijnen. Het leek met ook wel leuk om eens zo’n audioboek te downloaden. Handig voor onderweg, en met al die verschillende stemmen leek het bijna op een film. Maar dan beter! Wanneer je zelf alle scènes en dialogen en gevechten in gedachten voorstelt maakt dat het geheel zoveel spannender. Je kan je verbeelding volledig de vrije loop laten gaan.

En het moet ook gezegd worden: Jim Dale maakt er met zijn aangename vertelstem en precieze intonatie een heerlijk spektakel van om naar te luisteren. Niet onbegrijpelijk dus dat hij voor zijn voice work meerdere awards mocht ontvangen, plus een vermelding in het Guinness Book of Records. De kans is groot dat ik binnenkort die andere audioboeken ook ga beluisteren.

The Deathly Hallows is overigens een erg spannend boek geworden, met heel wat actie en onverwachte wendingen op het juiste moment. Soms leek het me net iets te griezelig voor kinderen, maar niets erger dan wat je doorgaans ook op televisie ziet. Gelukkig zit het verhaal ook boordevol hoop en liefde, en dat maakt veel goed. Jammer dat het boek in het Nederlands de oerlelijke titel “Harry Potter en de Relieken van de Dood” meekrijgt. En spijtig ook dat de verfilming niet anders kan dan tegenvallen, omdat er sowieso geknipt gaat worden.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Zaterdag tussen 6 en 12 wordt het zevende boek thuis geleverd. Eerst LOTR uitlezen, dan misschien de lectuur van de avonturen van Hype Harry aanvatten, of Carlos Ruiz Zafóns pageturner, of …, of…

 2. De flarden film die ik gezien heb, lieten me volledig koud en voor de boeken had ik gewoon nooit tijd.
  Mss moet ik me toch maar eens aan een hoofdstukje wagen..

 3. Het werd 7.15. Ontiegelijk vroeg voor een zaterdag. De postbode kom me bewonderen in pyamatrui en een lange jeans, haar ongekamd en de plooien van mijn hoofdkussen nog netjes in mijn wangen gestreken.

  1. Kwart na zeven op een zaterdag! Ik denk dat ik mij nog eens zou omdraaien dan. Maar eigenlijk… Loes en ik stonden vrijdag om middernacht aan de boekenwinkel in Geel voor dat nieuwe boek van Potter. En de volgende ochtend nog eens in Herentals om een eigen exemplaar in ontvangst te mogen nemen. Misschien zijn wij ook wel een beetje zot.

 4. Ik ben ook niet mee met de Potter-gekte, ondanks meerdere fans in mijn directe omgeving. Ik beken wel dat ik nog geen enkel boek gelezen heb, dus misschien klopt het cliché “onbekend maakt onbemind” wel.

  Als ik ooit tijd en zin heb, begin ik er misschien eens aan, maar voorlopig liggen er nog te veel boeken op mij te wachten die mij leuker lijken…

 5. Als 32-jarige ben ik al van in den beginne een fervente Potter-lezer. En ja, de zevendelige reeks prijkt op mijn boekenplank.
  Verplichte lectuur voor het nageslacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *