Belgian Revolution (Gustave Wappers)

Om de 175ste verjaardag van België te huldigen een schilderij van Gustave Wappers over de revolutie van 1830. Alleen de vlag klopt nog niet. In principe hangt de Belgische vlag verkeerd aan zijn vlaggestok, wat dan weer in strijd is met de Belgische grondwet (art. 193):

“De Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart.”

Rood zou dus aan de vlaggestok moeten hangen. In 1831 legde men echter een andere volgorde vast, zonder de grondwet te wijzigen. De verwisseling zou te maken hebben met de regels van de heraldiek. De officiële kleuren zijn afkomstig van de Brabantse vlag: daar staat op een zwart veld een gele leeuw met rood schild, klauwen en tong. Deze volgorde was bepalend voor volgorde en de verdere geschiedenis van dit Belgisch symbool.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.