Het voorbije jaar kreeg de buurt tussen station en Meir een serieuze facelift. Samen met de bomen van de De Keyserlei verdwenen ook met die vervelende hobbelige kasseien. Volgens de laatste buurtbrief die eerder deze week in de bus zat is het einde van de werken bijna in zicht.

Eerlijk gezegd had ik weinig last van de heraanleg van de De Keyserlei. De vele handelaren vertelden andere verhalen tijdens onze wijkvergaderingen. Maar mij persoonlijk hebben deze werkzaamheden minder geraakt. Af en toe wel wat modder aan m’n schoenen en broek, maar dat gebeurde gelukkig zelden.

Rond de kerstperiode moet de grootste hinder verdwenen zijn. Daarna is onze buurt voor enkele jaren verlost van de grote werken. Tot 2014. Want dan zal men aan de andere kant beginnen met de heraanleg va het Operaplein.

Operaplein vanuit het zuiden

Langs de ene kant was het hoog tijd om het wegdek te verlossen van zijn gatenkaas. Voetgangers, fietsers, automobilisten, allen hadden er last van.

Langs de andere kant heb ik ook wel schrik van de voorgestelde oplossing.

Wat momenteel een van de drukste verkeersaders is van Antwerpen-centrum zal herleid worden tot een autoluw plein met tunnels op meerdere niveau’s, met een ondergrondse parking en ook nog plaats voor het huidige premetro station Opera-Teniersplaats. Om maar te zwijgen van de vele bussen en trams die bovengronds de Rooseveltplaats aandoen.

Een bijzonder ambitieus plan. Zoals wellicht vele Antwerpenaren heb ik dan ook aandachtig de plannen en video van het voorstel bekeken. Dat ziet er allemaal mooi uit. Open, groen, een beetje aan de witte kant. Maar kom. Het ziet er vooral rustiger en veiliger uit.

Alleen, je weet ook dat er bijzonder grote werken nodig zullen zijn om tot zo’n resultaat te komen. De ondergrondse niveau’s moeten uitgegraven worden. De in- en uitritten van de tunnels zullen meer plaats vergen dan enkel de straat voor het Operaplein. Auto’s die momenteel een parkeerplaats vinden aan de Frankrijklei zullen de laatste vrije plekken in de zijstraten bezetten. Bussen zullen zich door de zijstraten wurmen om op hun bestemming te komen. En dan heb ik via-via nog opgevangen dat er plannen zijn om de Antwerp Tower naast de Vlaamse Opera met de grond gelijk te maken.

Antwerpen is een Ambitieuze stad. Ik zou haar ook niet anders willen. Maar het is wel even doorbijten om tot mooie resultaten te komen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Nieuwe Antwerpenaar.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *