Democrate Hillary Clinton, vrouw van oud-president Bill Clinton, heeft op haar website aangekondigd dat ze mee gaat dingen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Ze heeft een voorbereidend comité opgericht met het oog op de verkiezingen van 2008 en schrijft dat ze van plan is de race om het Witte Huis te winnen: “I’m in — and I’m in to win.” Diezelfde video boodschap staat ondertussen ook op de onvermijdelijke YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=SJuRQZ2ZGTs

Hillary Rodham Clinton

Hillary Clinton heeft de politieke ervaring, de steun van de partijmachine, ze is een geducht campagnevoerder en ze weet de beurzen van grote geldschieters los te maken. Clinton schrijft dat ze als senator de komende jaren de schade wil beperken die George W. Bush nog kan aanrichten. Ik heb vorig jaar haar biografie gelezen en die bevatte wel wat interessante stukken.

Nooit eerder gooide een vrouw zulke hoge ogen bij de strijd om het presidentschap. Ook kwam het niet eerder voor dat een voormalige first lady het hoogste ambt van het land nastreeft. Mij lijkt het een goede zaak dat eindelijk eens een vrouw kans maakt op die invloedrijke positie. In Duitsland hebben ze bondskanselier Angela Merkel, en in Frankrijk maakt Ségolène Royal een goede kans om president te worden; het Verenigd Koninkrijk was in de jaren tachtig al zover met “Iron LadyMargaret Thatcher. En wie weet heeft ons land binnen een jaar of tien misschien ook premier Freya Van den Bossche?

Haar tegenstanders

Hillary Clinton (D-New York) staat te boek als de kansrijkste kandidaat bij de Democraten met de senatoren Barack Obama (D-Illinois) en John Edwards (D-North Carolina) als outsiders. Bij de Republikeinen zijn de twee afgetekende kandidaten John McCain (R-Arizona) en Rudy Giuliani (R-burgemeester van New York tijdens 9/11). Op alle kandidaten valt wel iets aan te merken: Saint McCain weet wel het een en ander van flip-floppen, en van Giuliani werd na 9/11 nog weinig vernomen behalve relatieproblemen. Conservatieve pundits — Fox News op kop — amuseren zich dan weer door Obama de meest bizarre dingen te verwijten.

Hillary Clinton Barack Obama 2008 US presidential electionsWat het ook zij, mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de combinatie Clinton-Obama. Ik denk dat ze een bekwaam team zouden vormen, om nog maar te zwijgen over de ongelooflijke sprong die Amerika zou maken: een presidente én een zwarte vicepresident. In ieder geval beter dan de tandem Bush-Cheney nu doet. Mijn grootste vrees is echter dat conservatieve kiezers het misschien wel eens zijn met hun standpunten, maar dat ze het niet zien zitten met een vrouw als commander-in-chief en daarom toch maar kiezen voor een man als president. En dat zou een ontzettend gemiste kans zou zijn.

(22 januari 2007) Pieter merkt op dat er ondertussen al een derde ‘speciale’ kandidaat wil meedoen: Bill Richardson (D-New Mexico) zou, “mocht hij verkozen worden, de eerste Hispanic president van de Verenigde Staten worden.” Ik schat zijn kansen op een overwinning eerder klein in, vooral dan omdat hij volgens mij niet genoeg bekendheid heeft om de andere Democratische kandidaten te overtreffen en zo de nominatie in de wacht te slepen. Het blijft natuurlijk wel een positieve evolutie.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Sinds 2003 analyseert Stijn Vogels wereldgebeurtenissen. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor “connecting the dots” tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar door middel van zijn doordachte analyses een waardevol perspectief te bieden op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

19 reacties

  1. Al die vrouwen; tis een complot zeg ik u! Een complot!!!! ;)

    Intss is er al n derde kandidaat. Mocht hij verkozen worden, dan zou het de eerste Hispanic-president vd VSA worden.

  2. De ironie wil dat het best omgekeerd zou zijn. Barack Obama heeft het charisma, is een natuurtalent en is een geboren redenaar; maar heeft echter geen ervaring (wat beleid betreft). Iets dat Hilary Clinton wel heeft; maar zij heeft geen charisma, is een houterige redenaar(ster?). Hij president, zij vice-president dus.

    1. Obama heeft inderdaad heel wat talent, maar Clinton heeft op zich al acht jaar ervaring en kan waarschijnlijk meer geld verzamelen om die partijnominatie in de wacht te slepen. Wat mij een heel redelijk scenario lijkt is, als ze samen verkozen worden, dat Obama na zijn vier/acht jaar als vice-president de fakkel overneemt. Als Amerika een vrouw als president verkiest wil dat hopelijk ook zeggen dat ze een African American aankunnen.

  3. In tegenstelling tot wat Vincent zegt, vind ik dat Hillary best wel charisma heeft. Niet zoveel als haar man weliswaar, maar toch…
    Hillary for president!

    (overigens: is aardling afkomstig van David Bowie?)

    1. Niet afkomstig van Bowie (I wish) neen, maar het heeft eerder te maken met mijn interesse voor wat er in de wereld allemaal aan de gang is. Ik heb eigenlijk nooit goed kunnen kiezen over welk onderwerp ik graag wil schrijven en dus gooi ik alles maar door elkaar. De enige dag over een onnozeliteit die ik meemaakte, een andere keer weer over verkiezingen in de US of een koddig filmpje op internet. Eigenlijk doe ik vooral waar ik zelf zin in heb. Toch wel een beetje zoals Bowie dus. ;)

  4. Ik vind ook dat Hilary charisma heeft. Bakken! En hoewel ik niet geloof dat iemand die het schopt tot president van de U.S – chef van de wereld – écht een goed mens kan zijn, zeg ik voorlopig : go Hilary!

  5. Hey, ik zie net dat je site verandert is … leuk gedaan … aardling

    ;-)

    sorry voor ’t laat opmerken hé … :-(

  6. Het spreekt voor zich dat ik maar al te graag wat meer vrouwelijke leiders als staatshoofden zie verschijnen. Minder oorlog en al.

  7. zolang het een democraat wordt ben ik tevreden.

    of Nancy Pelosi, die zou volgens mij de beste president voor de VS zijn. Al is de positie die ze nu heeft (3e machtigste persoon vd VS) ook niet mis natuurlijk.

  8. Een kleine prognose.

    Het probleem met Hillary is dat ze te boek staat als zeer liberaal (links, dus) en de Amerikaanse bevolking dat niet is. Ze meot dus dringend beginenn te appelleren aan het rechtse Amerika, maar kijk: ze legt nu al het ene bezoek na het andere af. Het nadeel daarbij is haar wankelende geloofwaardigheid: zo semde ze vóór de Irakoorlog. Het voordeel is dat haar man nog steeds een zeer populaire ex-president is en ze daar van nature mee wordt geassocieerd.
    Bovendien haalt Bush nog maar 30% in de tevredenheidspolls, wat de kansen van de Republikeinse kandidaat (die dara dan weer mee wordt geassocieerd) doen slinken tot een minimum. Tel daar nog bij dat Hillary én Obama veel media-aandacht krijgen (die al dan niet positief is, maar negatieve aandacht is nog steeds beter dan géén aandacht) en de Republikeinen bij mijn weten nog steeds geen kandidaat hebben (Cheney? Stel je voor) en de kans op een vrouwelijke president wordt zeer groot…
    En Obama? Die maakt geen kans. Hoewel… Als alle zwarten en hispanols op hem stemmen, plus alle democraten, misschien wel. Maar dan heb je nog die zwarte Republikeinse mogelijke kandidaat: Condoleezza Rice…

    Dit wordt alleszins een thriller.

    1. Dat Hillary aan de verkiezingen van 2008 zou deelnemen is al langer geweten. Daarvoor moest ze wel haar resume enigzins aanpassen. Stemmen vóór de oorlog was een van de manieren om zichzelf een ’tougher’ image aan te meten. Daar heeft ze nu wel wat last mee, aangezien die oorlog nu erg onpopulair is. Obama stemde tegen de oorlog, wat hem enigzins een voordeel kan opleveren. Maar ik zie Obama nog niet meteen Clinton voorbijsteken. Zij kan immers reken op een zeer sterke medestander: Bill. Obama zou het héél moeilijk hebben om minstens evenveel fondsen te werven.

      Met de populariteit van George Bush gaat het inderdaad erg slecht. De laatste cijfers waar ik van op de hoogte was stonden op 33%, maar ik kan me best inbeelden dat dit ondertussen nog meer gezakt is. Bush is nu zelfs minder populair dan Nixon tijdens Watergate. Ik vraag me dan ook af waar zijn impeachment blijft. Ik twijfel eraan dat die er ooit nog zal komen, aangezien Pelosi niet meteen aanstalten maakte om hiervan een belangrijk punt te maken.

      Een mogelijke kandidatuur van Condi zou ik voorlopig nog uitsluiten. En moest dit er (binnen enkele jaren) toch komen, dan vraag ik me toch af hij zij ooit aan een gematigder imago kan komen. Brrrr, zo’n ijskonijn!

  9. i go all the way for obama.
    not because he is black but because he human.
    he could make a difference in amerika but in the world also.
    i saw some of his campane clips.
    I will say he is the right man for president.
    America give him a chance.

  10. Hillary Clinton’s husband is best friends with bush sr so their family relationship is close so when she pretends to dislike republicans and george bush that was all fake
    now you see all the stupid things she was saying towards obama were fake too

    politics is just a big mind game
    it’s a joke but nobody is laughing
    bush caricature

  11. i may not support obama but i definitely support people voting for him
    if mccain is voted
    i’m leaving the country
    hopefully

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *