Boekenbeurs Antwerpen 2010Deze zondag gaat de Boekenbeurs in Antwerpen opnieuw van start. Naar jaarlijkse traditie zakt half Vlaanderen af naar de Antwerp Expo om er de hitte te trotseren en hopelijk een handtekening van hun favoriete auteur te versieren tijdens een signeersessie.

Zelf trek ik er heen om interessante koopjes te ontdekken en om opnieuw een pakje kerstkaarten van UNICEF te kopen. Misschien hier en daar nog een workshop meepikken lijkt me ook interessant.

Themadagen

In tegenstelling tot vorige jaren zijn er in 2010 maar liefst 5 aparte themadagen.

 1. Euh..ropa! (zondag 1 november)
  Zoals de naam het al doet vermoeden staat Europa in de kijker. Wat betekent ons land nog binnen Europa en omgekeerd? Hoe ziet de Europese toekomst eruit?
 2. Madammendag (maandag 2 nov.)
  In samenwerking met het gelijknamige Radio 2-programma.
 3. Boekenstebuiten (zaterdag 6 nov.)
  De veertienplussers staan centraal. Zij wagen zich tijdens “Boekenstebuiten” aan een stripworkshop en kunnen acteur voor een dag worden.
 4. It’s a Man’s World (zondag 7 nov.)
  Ook de mannen krijgen hun eigen themadag: in samenwerking met P-magazine en Ché wordt het een dag met een hoog testosterongehalte over alles wat mannen drijft.
 5. Uit de kunst (donderdag 11 nov.)
  Tot slot komen kunst in beeld en beelden in boeken aan bod.

Deze 74ste editie loopt van zondag 31 oktober tot en met donderdag 11 november. Meer info op de officiële website en Facebook.

Ons Bezoek

We zijn vandaag naar de Boekenbeurs geweest. “Op dinsdag,” dachten we, “zal het wel rustig zijn. Dat is geen feestdag meer en de meeste mensen moeten werken.” Dat was goed fout gedacht.
Ontdekking aan de inkomkassa: één rij was voor cash betalingen, de andere kon bancontact aanvaarden. Kan je raden in welke rij wij stonden aan te schuiven? Juist ja.
Eens binnen viel het eigenlijk prima mee qua tropische temperaturen. Ik moet toegeven dat men zijn lesje lijkt te hebben geleerd.

Bakken. De beste recepten uit de hele wereld.
Bakken: de beste recepten uit de hele wereld.

Zonder echt een doel voor aankopen dwaalden we rond door de hallen en voorbij de stands. Het was Carmen’s eerste bezoek en ze werd erg aangetrokken door de vele mooie kookboeken. Eentje daarvan zouden we later die dag mee naar huis brengen: Bakken. De beste recepten uit de hele wereld. (€12,50); een klepper van liefst 400 pagina’s met smakelijke foto’s en een erg leuke, uitgesneden cover. ISBN 978-1-4454-0952-8
Omdat het ‘Vrouwendag’ was waren er ook een aantal workshops omtrent voeding, al bleken die minder interessant dan verwacht.

In tegenstelling tot andere jaren stond de stand van UNICEF niet meer tegenover de cafetaria in hal 4 maar verscholen ergens tussenin. Niettemin hadden ze weer enkele mooie pakjes kerstkaarten, en we namen er twee meer naar huis.

Iedereen tevreden. Een geslaagde dag.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.