Boekenbeurs 2008

Nergens in Vlaanderen zijn zoveel schrijvers en boeken te vinden als op de Antwerpse boekenbeurs. Het gonst er van bedrijvigheid: bezoekers vergapen zich aan de recentste publicaties, wonen signeersessies bij en wisselen van gedachten over zoveel literaire nieuwigheden. Dát is de sfeer van de boekenbeurs.

De laatste jaren zijn Loes en ik trouwe bezoekers van dit jaarlijkse boekenfestijn. Morgen, na een korte tussenstop in Herentals, reizen we met de trein door naar Berchem, om vervolgens de bus te nemen tot aan het Antwerpse Bouwcentrum, of Antwerp Expo, zoals dat tegenwoordig heet. In tegenstelling tot andere andere jaren kon ik deze keer geen tickets bemachtigen, dus zal het aanschuiven worden.

Editie 2008

Van vrijdag 31 oktober tot dinsdag 11 november 2008 wordt Antwerp Expo weer omgetoverd in een boekenpaleis. De 72ste editie van de Boekenbeurs belooft 12 dagen boordevol boekenplezier voor jong en oud. Het thema voor morgen is “Thuis in je leven”, en het lijkt alvast erg interessant te worden.

Kom alles te weten over het goede leven in de 21e eeuw. Welke nieuwe leefgewoonten bieden inspiratie? Wat zijn de trends in wonen? Waar leidt de zoektocht naar spiritualiteit? Hoe kunnen we gezond eten?

Heel handig, zeker nu. Wij gaan ons daar zeker amuseren. Op de overigens prachtig vernieuwde website van boekenbeurs.be kan je een volledig overzicht van alle themadagen terugvinden.

Daarnaast heb ik gemerkt dat er vanaf 12.30u een hele reeks interessante lezingen beginnen omtrent het nogal vage onderwerp “Dag van de polemiek”.

 • Marc Reynebeau en Geert Buelens vragen zich vanaf half één af of geschiedenis niet meer moet zijn dan een toeristische wandeltocht.
 • Vanaf twee uur hebben Rik Torfs en Dick Pels het de terugkeer van de religie in een cultuur die van God los leek te zijn gekomen.
 • Om half vier tenslotte discussiëren Peter Vandermeersch en Joris Luyendijk over de al dan niet behoorlijke berichtgeving van heel wat buitenlandse kwesties.

Die lezingen lijken me erg de moeite. Hopelijk is het er niet te warm en kan ik nog een plaatsje bemachtigen.

Meegebracht

Met zo’n flinke 60.000 boeken is de beurs meteen ook de grootste boekenwinkel van het België. Uiteraard heb ik een klein lijstje van boeken die ik graag zou tegenkomen. Of ik die al dan niet zal terugvinden in al die zalen, dat is momenteel nog een raadsel.

Als het even kan had ik graag een eigen versie van de stijlgids van De Standaard op de kop getikt. En een goede vriend uit Duitsland raadde me aan om uit te kijken naar de werken van Alastair Reynolds en Dan Simmons.

Wat in ieder geval en naar jaarlijkse traditie zal worden gekocht zijn de kerstkaarten van Unicef. Altijd mooi, en je steunt er een goed doel mee. Wat we nog allemaal meebrengen zal hier pas vanaf morgenavond te lezen zijn.

Update!

(3 november, ’s avonds) Wat. Een. Vermoeiende. Dag! Doodmoe toen we naar huis vertrokken. De vier hallen van de boekenbeurs waren zo goed als verlaten. Maar ik begin alvast bij het begin.

Zoals gepland zijn we met de trein gegaan. Geen auto, geen file, geen parking zoeken, geen ticketje. De vriendelijke buschauffeur in Berchem vertelde dat we ons ticket voor de boekenbeurs samen met ons busticket konden kopen. Dus niet aanschuiven aan de ingang, en het bleek een euro goedkoper dan aan de kassa. Echt waar.

Eens binnen was het een drukte van jewelste. Overal weer je keek liepen kinderen rond. Die moesten blijkbaar een vragenlijst oplossen en liepen dus van stand naar stand, zonder ook maar ergens op te letten. Met momenten was het bulldozer spelen om erdoor te komen.

Ik kwam een heel wat leuke boeken tegen maar bracht niet alles mee. M’n wenslijst, zoals ik ze tegenkwam. (Niet geschrapt is gekocht.)

 • Rudi Hendrickx, Van Dale stijlboek VRT (VBK België), €22.
 • Dirk Neyens, Het foute jongensboek (Van Halewyck), €18.
 • Joris Tulkens, Christenhond tussen moslims (VBK België), €18.
 • Jan Renkema, Schrijfwijzer (Lannoo Uitgeverij), €34.
 • Jan Renkema, Schrijfwijzer compact (Lannoo Uitgeverij), €15 + gratis van dezelfde schrijver Geef de spelling wat speling.
 • Liesbet Slegers, De juf (Clavis), €14.
 • Gabriele Fahr-Becker, Jugendstil (Altera Diffusion), €20.
 • National Geographic, National Geographic ‘antieke’ wereldkaart (Atlas & Zanzibar), €40.
 • Meerdere auteurs, Mooiste woorden boek (Het Bronzen Huis), €25.
 • Alan Moore en David Lloyd, V for Vendetta (Pinceel), €20.
 • Bill Watterson, The Authorative Calvin and Hobbes (Pinceel), €17.
 • Andy Riley, The Book of Bunny Suicides (Pinceel).
 • Gina Trapani, Upgrade your life (Standaard Uitgeverij), €20.

Uiteindelijk kwam er heel wat minder mee naar huis dan op mijn lijstje stond. Toch ben ik erg blij dat ik uiteindelijk toch nog zo’n taalwijzer op de kop kon tikken. Dat gaat hier nog handig van pas komen. Dat boek over Jugendstil had ik al regelmatig in mijn handen gehad in onze openbare bibiotheek. Dat ik ooit m’n eigen exemplaar in huis zou halen was haast onvermijdelijk. En Casper en Hobbes tenslotte… Tja… Moet ik dat nog uitleggen?

In tegenstelling tot m’n plan van gisteren volgde ik geen enkele lezing, maar wel dit:

Workshop: Creatief schrijven

Aan de ingangen staat telkens een groot uurrooster met de activeiten van iedere dag. Daarop las ik dat er tijdens de namiddag een workshop “creatief schrijven” zou plaatsvinden. Dat leek me wel interessant, en dus ben ik me even gaan inschrijven.

Van drie uur tot half vijf zat ik dus in de ‘gele zaal’ voor wat ik dacht dat een informatieve sessie zou zijn omtrent creatief proza schrijven. Big mistake. Of niet, want achteraf bleek het wel interessant, mijn cursus creatief poëzie schrijven.

Een kleine beetje onwenning maar ontspannen luisterde van de instructrice, die met een zwaar accent tips en aanwijzingen weggaf. Het kleine beetje poëzie dat ik tijdens die anderhalf uur neerpende leverde wél een kleine applaus op.

Nee, ik ga het hier niet zomaar plaatsen. Tenzij iemand interesse heeft..?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Kan je in het station niet zo’n ticket kopen voor de treinrit en de toegang tot de boekenbeurs samen?

  Veel plezier en denk eens aan de mensen die er dit jaar niet zullen geraken. ;-)

  1. Voorlopig ben ik nog jong genoeg om met een Go Pass te reizen. Morgen eens in het oog houden of zo’n B-dagtrip van de NMBS goedkoper is. Plezierig zal het in ieder geval zéker worden. Jij het filmfestival, ik de boekenbeurs. ;-) Ik zal morgen nog eens aan je denken.

 2. Alastair Reynolds is enorm goed! Terecht een aanrader.
  Zeker Chasm City…
  Als je ze op de boekenbeurs niet vind moet je eens gaan kijken bij het boekenfestijn binnenkort, ik heb daar al zijn boeken gevonden in hard-cover versie voor maar €9 ps. :-)

  1. Chasm City? Alright, bedankt voor die tip! :-) Negen euro per stuk voor een hardcover is inderdaad niet zo heel duur. Zou je op de Boekenbeurs korting krijgen wanneer je meerdere boeken ineens aankoopt?

  1. Jullie laten me weinig keuze. Twee verzoeken kan ik moeilijk negeren… De opdracht was iets poëtisch te schrijven over een voorwerp dat je bij je had. In mijn geval was dat het kleine zwarte moleskine-boekje dat ik altijd bij me heb om vlug m’n geniale ideeën in op te slaan.

   Ideeënboek

   Eerst wit, en nu zwart.
   Eerst geurloos, en nu doordrenkt met inkt.
   Eerst goedkoop, en nu kostbaar.
   Ik help onthouden, ik krijg vertrouwen.
   Ik ben een sleutel tot verborgen gedachten.
   Verscheur mijn geheimen,
   En strooi ze de wereld in.

   1. Toch best wel interesse in dat gedichtje. ;-) Ik wist trouwens niet dat jij zo’n taalman bent. :-) Ik heb thuis nog een Standaard-stijlgids liggen die ik niet meer gebruik, dus moest je interesse hebben (en hem zelf nog niet liggen hebben natuurlijk?), laat maar iets weten.

    Jammer genoeg geen boekenbeurs voor mij dit jaar, maar mijn vriendje heeft me wel Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini meegebracht. Ben benieuwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *