Eindelijk nog eens een straf staaltje van onderzoeks­journalistiek. Dankzij De Tijd kwam aan het licht dat de federale regering-Leterme de begroting spekt met misdaadgeld.

Het ging om 115 miljoen euro inbeslaggenomen geld dat de rechtbanken nog niet verbeurd hadden verklaard.

Voorgeschiedenis

Didier Reynders, Yves Leterme en Guy Vanhengel
Didier Reynders, Yves Leterme en Guy Vanhengel.

In oktober 2008, tijdens volle bankencrisis, werd beslist om het geld te gebruiken voor de begroting van 2009. Het plan was afkomstig van minister Didier Reynders (MR, Financiën) en Guy Vanhengel (Open VLD).

Voor toenmalig minister van justitie Jo Vandeurzen (CD&V) zou dit geen probleem zijn geweest, en ook zijn opvolger Stefaan De Clerck gaat hiermee akkoord. Beiden zijn partijgenoten van premier Yves Leterme.

In een brief waarschuwde het Rekenhof de ministers al dat ze de feiten zou onthullen in haar jaarlijkse ‘blunderboek’.

Afhandeling?

Thans is minister De Clerck het niet meer eens met zijn eerdere akkoord. Hij noemt het doorstorten van misdaadgeld “niet correct” en “een boekingsprobleem dat moet worden rechtgezet”.

Reynders van financiën moet het geld zo snel mogelijk terugstorten. Die terugbetaling zal wel nooit gebeuren. Nog een geluk dat er ministeriële onschendbaarheid bestaat.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.