Baile Átha Cliath

Irish cloverGoed nieuws van het jobfront. Terwijl ik vanmiddag op mijn gemakje wat zat te lezen rinkelde plots de telefoon. Het was een onbekend nummer en dus was ik praktisch zeker dat het iets met werk te maken had — nummers van uitzendkantoren zijn bijna allemaal anoniem. Vreemd genoeg sprak deze mevrouw geen Nederlands maar Engels (met een fijn accent). Eindelijk! Ik dacht al dat ik nooit meer iets ging horen nadat die deadline van 48 uren al bijna een week was geworden. Ze waren mij dan toch niet vergeten. Blijkbaar was mijn telefonisch interview van vorige week beter gegaan dan ik zelf had durven hopen. Brilliant! En een brede glimlach tot achter mijn oren!

De recruiteerders waren erg tevreden en wilden mij graag uitnodigen voor enkele persoonlijke interviews. Na een aantal maanden als werkzoekende heb ik wel al wat ervaring met sollicitatiegesprekken, maar dit was toch nog van een ander kaliber. ’t Is niet iedere dag dat ik een vliegtuig neem om een mogelijke werkgever te gaan opzoeken. Al een geluk dat ze een terugbetalingsplan zodat ik mij daar al geen zorgen over hoef te maken. Maandag negenentwintig januari vlieg ik van Zaventem naar Dublin. Veel tijd voor sightseeing zal er niet zijn want de gesprekken gaan waarschijnlijk lang durenn en nog diezelfde avond ben ik alweer thuis. Maar als die interviews goed verlopen dan heb ik later nog wel tijd voor culturele uitstapjes en zo. *kuch*Guinness*kuch*

Ik heb dus nog drie weken om een aantal dingen uit te zoeken. Allereerst wil ik opnieuw een goeie indruk maken. Presentatie en zo zal wel lukken, maar op het vlak van gespreksvoorbereiding en vragen stellen wil ik toch nog wat bijleren. Tips zijn altijd welkom. Daarnaast heb ik ook nog enkele bedenkingen bij die vlucht. Het is al enkele jaren geleden sinds ik nog eens (voor het eerst) vloog en ik via de media weet ik dat de controles tegenwoordig een stuk strenger zijn geworden, bijvoorbeeld voor de hoeveelheid vloeistof/drank die je mag meenemen in je handbagage. Hoe zit dat nu precies allemaal?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

13 reacties

 1. Jawadde dadde!
  Direct internationaal zeg..
  Ik ga eens nadenken of ik nog tips weet voor wat betreft gespreksvoorbereiding & vragen stellen. Eén tip ga ik je nu alvast van de hand doen: Guiness is slecht; blijf er met je pollen van :) *ik meen het!*

 2. Over die vloeistoffen: minder dan 100ml en alle tubes, flesjes en whatnot moeten in een ziplock bag zitten (maar die hebben ze wel bij de security check in Zaventem). En een fles van 250ml met maar ‘een beetje’ in? ça marche pas. Heb het geprobeerd, maar de douche gel en deodorant mocht in Belgie achterblijven.

 3. ga je direct een pak belgisch bier meenemen ofzo?
  echt veel heb je toch niet nodig als je ’s avonds al terug zou vliegen, en als je zou blijven: in het hotel hebben ze ook douchegel enzo.

 4. Als je mij de functie even zou kunnen bezorgen, kan ik je wel enige “gesprekstips” bezorgen vanuit professioneel oogpunt en zo.
  Mocht je toevallig al weten wat je daar te wachten staat (qua assessmentoefeningen of zo), roep je ook maar eens ;-)

 5. Zie je wel. Tijd zat, het zou kunnen zijn dat die tijd vlug voorbij zal zijn… ;-)
  GOOD LUCK Stijn
  Alvast bedankt voor de hulp, en ziehier het kindje is online
  En ja ga op tijd, naar zaventem…Want die handbagage check duurt nu een stuk langer, zeker als je vetrek op de drukke uren (7-9uur)

 6. Nooit ofte nimmer Guinness weigeren, of er melding van maken dat Belgisch beter eigenlijk beter is. Integendeel, ik zou zelfs de geschiedenis van – etc – erbij leren. Naast Guinness is U2 het belangrijkste exportproduct van de Ieren, dus altijd voorzichtig met opmerkingen over Bono en zo. Verder, never, ever, ever mention Belfast en omstreken. Voor ons is dat een ver-weg probleem, maar voor de Ieren is dat al eeuwen dé politieke topic, dus not done tijdens een sollicitatie-moment. Als er een belezen mens in je buurt ziet, laat je de naam James Joyce vallen, en als je het echt hard aanpakt, dan heb je gewoon ‘Dubliners’ in je handbagage zitten en zeg je dat je Ulysses al eerder hebt gelezen. Reken er verder op dat in andere landen altijd een bizarre mens in het gezelschap zit die iets wil weten over de Staatsstructuur van België, of erger, over de zaak Dutroux. En Sinnead O’ Connor vond je tof tot ze wijlen de vorige paus beledigde.
  Voila! Een makkie.

 7. Pieter: België is toch zo klein begot. En de wereld is zo groot. Ik ben zeker niet bang om in het buitenland te gaan werken. Een van de voordelen is dat ze je talenkennis echt op prijs stellen. Ik heb al bij verschillende recruiters gemerkt dat het ze niet interesseert als je vier talen (en een beetje Spaans) spreekt.

  CraHan: Merci voor die tip. Ik ga alleen handbagage bijhebben dus douchegel zal wel niet nodig zijn.

  Ine: ’t Is dat hé. Ik ga gewoon een tas meenemen met wat documenten (diploma, extra cv’s) en een boek om te lezen.

  Joke: Enkele trefwoorden die de functie zouden moeten omschrijven: analyse, marketing, troubleshooting, vlot Engels, sterke computerkennis.

  Mikaël: Info gevonden, dankuwel. :)

  Muggenbeet: Ik zou niet weten hoe ik Dennis Burkas moet herkennen… ;) Volgens Wikipedia “he currently resides in Prague.”

  Vince: Het plan is om tegen 8u00 daar te zijn. Ik moet geen grote bagage inchecken, en die handbagage wil ik ook beperken tot het minimum.

  Eve: Funny you mention it, want de opname studio van U2 ligt vlak om de hoek. Moesten ze naar mijn hobbies vragen dan zeg ik even dat Damien Rice wel ok is, die is toevallig van Dublin. Van Morrison is ook nen toffen, maar aangezien die van Belfast komt kan ik dat maar beter verzwijgen? Wat betreft de Belgische staatsinrichting: die heb ik een tijdje geleden eens aan een stel Indiërs moeten uitleggen. Piece of cake. En dan kan ik natuurlijk ook nog doorbomen over de link tussen Ierland en mijn thesis…

 8. Dublin, zowaar. Ik kan geen tips geven aangezien ik nog wel zal móeten solliciteren, je alleen genoeg ‘jezelf zijn’ en succes wensen ;)

 9. Piep!

  Ik kwam even kijken om te zien of er al wat meer nieuws was over Dublin. Het is pas maandag zie ik.
  Dat wordt spannend. Ik duim iig al voor je mee. :)
  Het feit alleen al dat ze je op basis van het telefoongesprek uitnodigen om naar Dublin te komen mag een enorme boost van uw zelfvertrouwen betekenen, denk ik dan zo. Goed bezig.

  Jammer dat je dezelfde dag al terugkeert of ik had je lief gevraagd om mijn postkaartveslaving te bevredigen. :p

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *