Aanslagen in Mumbai, India

terrorisme aanslag Mumbai India

Terroristen, gewapend met snelvuurwapens en handgranaten, vielen verschillende doelwitten aan in de Indische stad Mumbai: enkele hotels, centraal station ‘Chatrapathi Shivaji’, bioscoop ‘Metro Adlabs’, een benzinestation en de twee ziekenhuis Cama en St.-George. Er vielen al zeker 80 doden. Nieuws over Belgische slachtoffers is er voorlopig nog niet.

Mumbai aanslagen kaart

Mumbai, vroeger Bombay en soms ook wel Bollywood genoemd, is naast stad met 16 miljoen inwoners ook een belangrijk financieel centrum van India. De aanvallen vanavond, kort na middernacht plaatselijke tijd, waren niet enkel gericht tegen luxehotels waar Westerse toeristen verblijven.1Het gaat om deze twee luxehotels: het vijfsterrenhotel Oberoi Trident en Taj Mahal Palace, het symbool van Bombay. Enkele weken geleden was koning Albert nog te gast in dit tweede hotel. Aangezien ook een station en bioscoop werden getroffen is duidelijk dat de aanslagen niet enkel tegen westerlingen gericht zijn, maar ook tegen de gewone Indische bevolking.

Mumbai terrorist
A gunman walks through the Chatrapathi Sivaji Terminal railway station in Mumbai, India, Wednesday, Nov. 26, 2008. (AP Photo/Mumbai Mirror, Sebastian D'souza)

De verantwoordelijkheid werd ondertussen opgeëist door een onbekende islamitische groepering die zichzelf de Deccan Mujahideen noemt,2Deccan: verwijzing naar het Hoogland van Dekan, op het Indiase schiereiland; Mujahideen: Nl. Moedjahedien, wat in het Arabisch “strijder” betekent. maar de Indische politie verdenkt de veiligheidsdiensten van buurland en ‘aartsvijand’ Pakistan van betrokkenheid. In 2006 kostte een eerdere aanslag in Mumbai het leven aan bijna 200 mensen en vielen er minstens 700 gewonden.

War on Mumbai
The Times of India: "It's War on Mumbai"

(27 november, 8:45u) Het aantal dodelijk slachtoffers is ondertussen al opgelopen tot meer dan 100, en er vielen ook meer dan 300 gewonden. Volgens het radionieuws zitten er nog twee Belgische zakenlui vast in de hotels die bezet worden door de terroristen. Indische antiterreureenheden zouden ondertussen bezig zijn met de bestorming van een van de hotels.

De BBC heeft foto’s.

(12:45u) “Veiligheidstroepen leveren momenteel strijd met de terroristen, maar de politie maakt zich sterk dat de gevechten in een slotfase komen.”

(19:00u) Het Taj Mahal Palace werd ondertussen bevrijd. De mensen in het Oberoi Trident blijven voorlopig nog gegijzeld.

Naar het schijnt hebben vijf terroristen ook het joodse Chabad Huis overvallen, waar ze een rabbijn en drie andere gijzelen.

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.