WoestijnvisGeruchten doen de ronde dat productiehuis Woestijnvis een bod zal doen op VT4 en VIJFtv. Volgens meerdere bronnen zou zo’n bod het Vlaamse medialandschap wel eens grondig erg kunnen veranderen.

De twee zenders staan sinds begin dit jaar te koop nadat mediagroep ProSiebenSat.1 de stekker eruit trok. Volgens kenners zouden de zenders samen $100 à $150 miljoen waard zijn.

Grote baas van Woestijnvis, Wouter Vandenhaute, toonde alvast interesse.

“Het is een unieke kans om een buitenlandse zender in Vlaamse handen te laten komen. Het zou goed zijn voor de dynamiek in ons audiovisueel landschap.”

Negatief…

Voor het tv-productiehuis van Vandenhaute zou dit inderdaad een gouden zaak kunnen zijn. Kind van de rekening kan de VRT zijn, als je deze verklaringen wil geloven.

“Als Wouter Vandenhaute erin slaagt om de andere geïnteresseerden te overtreffen dan krijgen we een compleet nieuw omroeplandschap. De mogelijke overstap van bekende Woestijnvisprogramma’s en -gezichten zou de VRT pijn kunnen doen.” (Bart Tommelein, Open VLD)

“Dat VT4 in Vlaamse handen zou komen, is geen slecht zaak. Tegelijk zou de openbare omroep weleens het grootste slachtoffer kunnen worden van een overnamen.” (Carl Decaluwé, CD&V)

… of positief?

Toch hoeft niet alles zo negatief te worden bekeken. Wat meer concurrentie zou ook kunnen zorgen voor meer leven in de brouwerij.

“Het biedt een mooie kans voor de VRT om eigen en nieuw talent kansen te geven. Natuurlijk is het een aderlating voor de VRT als hofleverancier Woestijnvis op eigen vleugels zou gaan vliegen. Maar er zijn in Vlaanderen nog meer creatieve brains en die moeten we aanspreken, om de leegte die Woestijnvis zal veroorzaken in te vullen.” (Bart Caron, Groen!)

Wat er ook van komt, verandering van spijs doet eten. We zullen eerst nog moeten zien wie de uiteindelijke overnemer zal worden. Geruchten doen de ronde dat ook John De Mol van Endemol uit Nederland interesse heeft. Dit kan dus nog een bikkelharde strijd worden!

Verkocht

(20 april) De deal is rond, aldus Wouter Vandenhaute vanmorgen in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Ik ben heel blij dat we als underdog positief uit de strijd gekomen zijn, maar het proces is boeiender dan het resultaat. Morgen begint het echte werk.

Nu wordt het uitkijken naar de aanpak van deze nieuwe zender(s). Heeft iemand al wilde ideeën?

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Pingback: Woestijnvis+Sanoma kopen dan t...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *