Tour de France 2010 in Antwerpen

Deze zondag komt de Tour de France in Antwerpen voorbij. De Ronde van Frankrijk in eigen land, dat kunnen we moeilijk links laten liggen. Als ik het parcours bekijk komt de koers zelfs vlak voor mijn deur voorbij.

Vorige week zat er alvast een brief van de stad in onze brievenbus, om te waarschuwen welke straten afgesloten worden. Het ziet er naar uit dat we hier niet weg kunnen. Gelukkig er is deze zondag meer dan genoeg animatie om ons te entertainen.

Kaart van het parcours

De grote doortocht van de Ronde van Frankrijk door ons land zal zeker heel wat enthousiaste supporters aantrekken. Zeker met dat mooie weer van de voorbije week.

Eens op Belgisch grondgebied passeert de Tour door Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Ekeren, Merksem, Antwerpen, Wilrijk, Edegem, Kontich, Rumst, Mechelen en Sint-Katelijne-Waver. De aankomstlijn is aan het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Tijdschema

De eerste etappe volgt het parcours  Rotterdam–Zeeland–Antwerpen–Brussel (223,5 km).

 • 11u50: vertrek in Rotterdam op zondag 4 juli 2010.
 • 15u30: na zo’n 150 kilometer komt de Ronde van Frankrijk door de provincie Antwerpen.
 • 15u45: de renners naderen Antwerpen-stad.
 • 16u30: Mechelen komt aan de beurt.
 • 17u30: geschatte aankomst in Brussel.

Favorieten

Het is nog maar de eerste rit, maar zijn er misschien al favorieten? Even een pronostiekje van mogelijke kanshebbers op de overwinning.

 1. Mark Cavendish
 2. Tyler Farrar
 3. Thor Hushovd
 4. Alessandro Petacchi
 5. Gerald Ciolek
 6. Óscar Freire
 7. Edvald Boasson Hagen
 8. Robbie McEwen
 9. José Joaquin Rojas
 10. Mark Renshaw

Rituitslag

(Update) Tot vlak voor de aankomst hield mijn bovenstaande pronostiek goed stand. Helaas was er die massale valpartij die flink roet in het eten strooide. Uiteindelijk had ik toch nog 5/10 juist (*). De uiteindelijke top tien bestond uit:

 1. Alessandro Petacchi *
 2. Mark Renshaw *
 3. Thor Hushovd *
 4. Robbie McEwen *
 5. Matthieu Ladagnous
 6. Daniel Oss
 7. José Joaquin Rojas *
 8. Christian Knees
 9. Ruben Perez Moreno
 10. Jürgen Roelandts

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Stijn Vogels, een erkende expert in geopolitieke en technologische trends, analyseert wereldgebeurtenissen sinds 2003. Met een geschiedenisdiploma van de Universiteit van Gent worden zijn inzichten gepubliceerd op zijn blog, Aardling, en sociale media platforms. Stijn heeft ook een wereldwijde schrijversgemeenschap opgezet gericht op internationale betrekkingen. Gekend voor "connecting the dots" tussen technologie en politiek, streeft hij ernaar 'goed te doen' door middel van zijn doordachte analyses en waardevolle perspectieven op onze snel veranderende wereld.