Toer de Nord

De organisatie van Toer de Nord had zaterdag bijzonder veel geluk want hun stratenfestival vond plaats in de blakende zon. In de autovrije straten van Antwerpen-Noord was het genieten van straattheater, kraampjes met geroosterd vlees en vis, muziek en zelfs een would-be circus.

We begonnen onze tocht op het De Conickplein dat op het eerste zicht volg plastic drinkbekertjes lag. Van ver af leek het alsof twee medewerkers van de Stad bezig waren om alles op de ruimen met een bladblazer. Maar het was net de bedoeling van deze act om de bekertjes zoveel mogelijk in het rond te blazen, door een systeem van buizen om het plein te laten ondersneeuwen in dwarrelend plastic. De kinderen vonden het in ieder geval heerlijk.

Bekertjes stapelen op het De Coninckplein
Bekertjes stapelen op het De Coninckplein

Via de Sint-Elisbethstraat en Handelsstraat kwamen we langs talloze kraampjes waar het vlees en de vis met veel prikkende rook aan het roosteren waren. Of de kledij die er verkocht werd overal 100 procent legaal was betwijfel ik, maar er werd toch lustig geshopt door de diverse bewoners van Afrika, Oost-Europa en Azië. Op iedere straathoek stond animatie voor jong en oud.

Op stap in Antwerpen Noord
Op stap in Antwerpen Noord
Matroesjka's in de vitrine
Matroesjka's in de vitrine
Een verzameling uiltjes
Een verzameling uiltjes

Via de Diepestraat vervolgenden we onze weg richting Sint-Jansplein. Ook hier talloze kraampjes, straatartiesten, speeltuinen en luchtschilderaars.

Carmen op de speeltuin
Carmen en andere kindjes op de speeltuin
Luchtkunstenaar
Luchtkunstenaar aan het werk

Iets verderop in de Diepestraat werden we ingehaald door de vrolijke groep muzikanten en danseressen van Murga Sentimento Verde met hun opzwepende Braziliaanse muziek. Die maakten al zingend, dansend en muziekmakend één lange tocht over het hele parcours.

Murga Sentimento Verde
Murga Sentimento Verde op het Sint-Jansplein

Op het Sint-Jansplein tenslotte stond een grote installatie van de Vuurmeesters. Je kon die nog het best omschrijven als een knikkerbaan, maar dan met brandende metalen bollen in plaats van glazen knikkers. Daarmee zetten ze hun ‘vuurdorp’ in vuur en vlam en creëerden een wereld met vreemde personages bezeten van vuur.

De knikkerbaan van het Vuurdorp
De knikkerbaan van het Vuurdorp
De Vuurmeesters
De Vuurmeesters
Hinkelen
Carmen aan het hinkelen

Een bijzonder geslaagde dag in eigen stad, knap werk van de organisatie en na tien minuten wandelen waren we moe maar voldaan weer thuis. Volgend jaar opnieuw!

Gepubliceerd door Stijn Vogels

Natural born probleemoplosser met een oog voor usability, design, trends en details. Professioneel bezig met letterwoorden als SEO, SEA, SMO, DIY en CYA.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *